Snart bliver det endnu dyrere for ejerne at sætte deres gamle og dårligt isolerede huse til salg.
Energiminister Martin Lidegaard (R) lægger med et nyt lovforslag op til, at sælgerne skal betale for, at køberne af deres hus får besøg af en energikonsulent.
Lovforslaget ændrer den energimærkning af boligerne, som alle sælgere skal betale for.
Hidtil har sælgerne betalt en energikonsulent for at udarbejde den rapport, som lægger til grund for energimærket, en udgift i omegnen af 4.000 kroner per hushandel. Det giver en samlet regning til boligsælgerne på 230 millioner kroner i år, hvis hussalget bliver fremskrevet med udviklingen fra årets første otte måneder.
Fremover kan sælgerne blive tvunget til at betale yderligere ca. 2.000 kroner til energirådgivning i huset, efter de selv er flyttet.
Rådgivningen skal sikre, at de forslag, som står i rapporten, også bliver ført ud i livet. Hidtil har problemet med mærkerne været, at de ikke bliver brugt til noget som helst.
En række rapporter har fastslået, at energimærkning af boligerne er tæt på værdiløs, fordi køberne ikke sparer mere på energien, end de ville have gjort uden mærket.
Energistyrelsen: Vi har allerede gjort mærket billigere
Forslaget om energirådgivning af boligkøberen på sælgerens regning udspringer af arbejdsgrupper, som Energistyrelsen nedsatte efter den seneste evaluering af danske tiltag til at spare på energien. Den konkluderede i 2009, at de besparelser, som energimærkning af bygninger fører med sig, var 15 gange så dyre som det næstmindst effektive sparetiltag.
Statens Byggeforskningsinstitut har siden udarbejdet en rapport, som anbefaler rådgivning af huskøbere for at gøre energimærkerne mere effektive.
Kun cirka hver femte huskøber og -sælger bliver omfattet af den nye ordning. Det skyldes, at hvis køberen skal kunne kræve energirådgivning betalt af sælgeren, så skal rapporten om energimærket anvise besparelser over en vis størrelsesorden. Ifølge lovforslaget er det 3.000 kroner om året, men chefkonsulent Renato Ezban fra Energistyrelsen mener, at grænsen godt kan flyttes efter høringen.
Renato Ezban medgiver, at den nye køberrådgivning gør energimærkerne dyrere. Han påpeger, at der allerede i starten af året blev indført ændringer, som nedsætter de samlede udgifter. Blandt andet blev sommerhuse undtaget, og en del energimærker fik længere gyldighed.
»De elementer, der er indført, sænker prisen. Køberrådgivningen øger omkostningerne, men det er arbejdsgruppernes vurdering, at samlet vil omkostningerne falde, og besparelserne gå op,« siger han.
Renato Ezban understreger, at rådgivningen ifølge lovforslaget bliver en rettighed - ikke et krav - for køberen. Hvis han vil gøre brug af den, skal aftalen med energikonsulenten være på plads, inden slutsedlen bliver underskrevet. Hvor mange der vil gøre brug af rådgivning, findes der intet officielt estimat af.
Forsker er positiv over for køber-rådgivning
Vibeke Hansen Kjærbye var med til at give energimærkningen af enfamiliehuse sønderlemmende kritik i den seneste evaluering. Hun arbejder i dag på en ph.d.-afhandling på RUC om energibesparelser i bygninger, og hun er positiv over for rådgivningen af køberen - også selv om det gør ordningen endnu dyrere.
»Energibesparelserne bliver mere synlige, og energimærket afmystificeret for køberne, som har mange andre ting i hovedet i forbindelse med en hushandel,« siger hun.
»Konsulenten er ikke længere sælgers mand, men én, som køberen kan have en dialog med, og som kan komme ud i boligen og forklare fordelen ved energibesparelserne,« tilføjer hun.
Vibeke Hansen Kjærbye understreger dog, at ordningen skal markedsføres, så huskøberne bliver opmærksomme på den, og at ingen kender den nøjagtige effekt, fordi modellen ikke er afprøvet tidligere.
Energirådgivningen på sælgers regning kommer kun til at gælde købere af enfamiliehuse, og det bliver et krav, at køberen skal bo i huset selv.
Lovforslaget er sendt i høring, og fristen for indsigelser udløber i denne uge.
Dokumentation
