Udsigt til EU-afstemning i Danmark til foråret

Danskerne har udsigt til at skulle stemme om et EU-emne til en folkeafstemning for første gang siden år 2000. Men hvis nogen synes, at diskussion om euroen var kedelig og uengagerende, så bliver deres diskussionslyst nok ikke mere tændt af, at emnet ser ud til at blive patenter.

Årsagen er manglende opbakning fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten til et EU-patent og en EU-patentdomstol, og så kan regeringen ikke mønstre det fem sjettedels flertal, der er nødvendigt for at undgå en folkeafstemning om suverænitetsafgivelse til EU.

Og Erhvervs- og vækstminister Anette Vilhelmsen (SF) viger ikke tilbage for en folkeafstemning, der i så fald vil finde sted i vinteren eller foråret 2014.

Læs også: Annette Vilhelmsen: Fællespatent i EU skal sikre job og vækst

Liberal Alliance har indtil for nylig ment, at enhver afgivelse af suverænitet principielt bør føre til en folkeafstemning, men partileder Anders Samuelsen (LA) har skiftet holdning, da han ikke mener, at sagen kan bære en folkeafstemning.

»Det er ikke noget, vi skal kæmpe for. Det må vi overlade til andre partier,« siger Anders Samuelsen til Fagpressebureauet.

DF og EL: Regeringens ansvar

Hos EU-ordførerne Pia Adelsteen (DF) og Nikolaj Villumsen (EL) er der dog intet tegn på, at de vil forhindre en folkeafstemning, men ruller i stedet bolden over på regeringens banehalvdel.

»Regeringen har pure afvist vores bekymringer og valgt at underskrive aftalen, og dermed har de valgt en folkeafstemning,« siger Nikolaj Villumsen.

Især frygter de to partier, at patentområdet vil vokse og omfatte blandt andet software, gener og planter.

»Vi kan ikke overbevises om at stemme ja til EU-patentdomstolen. Der er bla. mulighed for ‘forum shopping’, og en administrativ komité uden politisk kontrol skal fastlægge procedurereglerne. Det er helt forkert, og aftalen er underskrevet, dvs., det er hypotetisk, om man kan ændre noget,« siger Pia Adelsteen.

Messerschmidt: »Helt gak«

EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF) kalder det »helt gak« at holde en særskilt afstemning om patenter, der ifølge ham vil koste 100 millioner kroner.

Han mistænker regeringen for at spekulere i at gennemføre en folkeafstemning alene af den grund, at de regner med så lav en valgdeltagelse, at det bliver umuligt at stemme nej til EU-patentet. Det kræver nemlig mindst 30 procent af de stemmeberretigede for at forkaste forslaget.

Emner : Patenter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som det er nu i Danmark, kan en strid om et patent ende i højesteret. Med EU-patent bliver det patentdomstolen i EU der har det sidste ord.

Lad sidste ankeinstans være højesteret: Stem Nej!

 • 10
 • 2

Han mistænker regeringen for at spekulere i at gennemføre en folkeafstemning alene af den grund, at de regner med så lav en valgdeltagelse, at det bliver umuligt at stemme nej til EU-patentet. Det kræver nemlig mindst 30 procent af de stemmeberretigede for at forkaste forslaget.

Det ser faktisk meget realistisk ud, at det er dét regeringen er ude på. Hvordan skal man nogensinde få engageret den almene dansker i noget så djøffet som patenter? Den har de nok regnet ud på Christiansborg, så de får deres vilje ligegodt hvad folk syntes.

 • 4
 • 0

Demokratiets bagside, en halv time væk fra sofaen for at sætte et kryds. Til gengæld for man så rettigheden at svine partierne til hele året.

 • 2
 • 0

Det ser faktisk meget realistisk ud, at det er dét regeringen er ude på. Hvordan skal man nogensinde få engageret den almene dansker i noget så djøffet som patenter? Den har de nok regnet ud på Christiansborg, så de får deres vilje ligegodt hvad folk syntes.

Hvis vi som befolkning ikke gider at tage stilling, så er vi selv skyld i resultatet... Flertallet i befolkningen har stemt på de partier der støtter forslaget, det må den enkelte jo så gøre om med sig selv, ved næste valg om man fortsat vil, hvis man ikke kan gå ind for den politik som partiet/enkeltpersonen føre...

 • 2
 • 1

Hr. og Fru. Danmark har ikke nogen som helst mulighed for at tage kvalificeret stilling til en lov som omhandler patenter. En "Folkeafstemning" om Patenter vil derfor være vanvid. Har politikerne så forstand på patenter? Nej, lige så lidt som Hr. og Fru. Danmark. Men det er fagfolk og jurister som har overvejet hvilket standpunkt Danmark skal tage. Og de er positivt indstillet og anbefaler at Danmark stemmer JA. Hvad mener jeg selv - nærmest ingenting - jeg vælger at stole på specialisterne.

 • 2
 • 8

Det er et spørgsmål om patenter er en god ide? Ja hvis der var noget hemmeligt eller ugennemskueligt patentet som man måtte have fat i patentet for at forstå. Måske kan der også være nogle udviklingsomkostninger der kan tjenes hjem ved at have et monopol. Men hænger de to ting sammen?! Nej den som kan forsvare et patent ved domstolene er store virksomheder, der både kan kontrollere alle konkurrenternes produkter og stævne andre store virksomheder. Taberne er de små virksomheder.

 • 4
 • 0

Med den indgangsvinkel kan vi lige så godt lade Danmark drukne i EU... At afgive sin suverænitet til EU, fordi man ikke ved noget om emnet? Du må squ være bindegal. Undskyld mit sprog... Hvis du stemmer Ja eller Nej, så er det din pligt at sætte dig ind i tingene. Stem blankt hvis du virkelig ikke ved det, eller har en holding til det. Bare du kommer til stemmeurnen og giver dit besyv med.

Hvad man bare siger jaja... Så er man en klaphat!

 • 7
 • 0

Vi har allerede enkelte specielle domstole i Danmark, f.eks. Landsskatteretten og Sø- og Handelsretten. Hvis man følger lidt med i kendelserne er der tegn på at de fortolker deres lovgivning rimeligt bredt. Dvs. de dømmer oftere til fordel for dem som deres lovgivning handler om, her Skat og f.eks. varemærke-indehavere.

Det er ikke fordi der sidder onde dommere i de to retsinstanser eller fordi der er korruption eller bestikkelse ind over. Den slags er der stort set ingen tegn på findes i dansk retsvæsen. Forklaringen er nok nærmere at dem som bliver dommere i Sø- og Handelsretten er dem som har en interesse for den type sager. De vil helt naturligt have et mere positivt syn på den type lovgivning end gennemsnittet af befolkningen.

Tilsvarende vil det sandsynligvis gå for patentdomstolene. Dommerne vil blive fundet blandt advokater med speciale indenfor patentret eller anden immaterialret. De fleste med speciale i patentret har vel et relativt positivt syn på patenter. Det må være en belastning at arbejde med patenter hver dag hvis man synes at de sådan generelt er til mere skade end gavn... Derfor må vi forvente at patentdomstolene efterhånden vil anlægge en udvidende fortolkning af patentdirektivet, og dermed vil "forbuddet" mod softwarepatenter (hullet som det er) efterhånden forsvinde af sig selv.

 • 5
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten