Udpræget fiskedød i danske farvande

Døde fisk flyder i vandkantet på flere danske strande. Det konstaterer en rapport fra Naturstyrelsen, som omhandler juli og august. Det er iltsvind, som er skyld i fiskedøden, og blandt andet de seneste vejrforhold og strømforhold har været med til at forstærke iltsvindene.

Naturstyrelsen mener dog, at de såkaldte vandplaner fra 2011, med omdiskuterede randzoner, som skal begrænse udledningen af kvælstof og fosfor, på sigt kan være med til at gøre iltforholdene bedre.

Læs mere på Berlingske.dk

Emner : Vandmiljø
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tragisk at en journalist kan sætte sig og skrive så manipulerende.

Iltsvind er pga. vejret, men vandplanen, med mindre udledning af fosfor og kvælstof, vil bedre det... Øhm...

Iltsvind kommer af udledning af disse stoffer, og manipulering af områderne med iltsvind (fiskemetode, udgravning af sejlrender, flytning og udretning af vandløb osv. osv.). Vejret er også en faktor.

"Det er iltsvind, som er er skyld i fiskedøden"... Doh...

Det er det samme som at skrive "det var kniven der slog manden ihjel", og ikke at det var den der førte kniven...

  • 0
  • 0

Det er afskrift fra naturstyrelsen: http://www.naturstyrelsen.dk/Nyheder/2012/...

Eller deres landsdækkende iltsvindsrapport: http://www.naturstyrelsen.dk/Udgivelser/Aa...

At koble randzonerne på som afhjælpning, er vist et vildskud. Om der er 2m eller 10 m ændrer intet på et i forvejen lavt fosfortab. Tab af fosfor fra drænvand er for hovedparten neglibel. Det samme omkring kvælstof. Det der står i rapporten er problemer med svovlbrinte. At afhjælpe nærringsstofoverskudet vil tage omkring 50 år, renseanlæg blev forbedret i 1990'erne. Vi vil se problemet i 20-30 år endnu.

Det der virkelig vil afhjælpe problemet er stenrev. De der var, blev opfisket til byggeri af moler og havne. Nu opsamles de og placeres. Havvindmølleparker vil have samme effekt.

Vejret kan vi dog ikke forhindre.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten