Udlændingestyrelsens store bureaukrati er et hovedproblem for udenlandske forskere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Udlændingestyrelsens store bureaukrati er et hovedproblem for udenlandske forskere

I Ingeniøren nr. 18/2007 påpeger professor og direktør Flemming Besenbacher fra iNano det store bureaukrati, der er forbundet med at få udenlandske topforskere til Danmark. Han giver et eksempel på en tyrkisk-født nanoforsker, der efter flere års ophold ved et universitet i USA og en veloverstået ph.d.-grad og et post.doc.-forløb blev headhuntet til en stilling ved iNano.

Det lykkedes også at få ham til centret, men først efter måneders venten, mens de danske udlændingemyndigheder vurderede sagen (virker den ikke oplagt?).

I lørdags afviste videnskabsminister Helge Sander i Berlingske Tidende, at forskere går uden om Danmark. Han siger bl.a. til bladet : "… påstanden om, at udenlandske forskere fravælger Danmark svarer ikke til den virkelighed, jeg møder på universiteterne".

Virkelig? For nylig havde jeg fornøjelsen af at præsentere resultaterne af et café-møde hos Dansk Industri om netop tiltrækningen og fastholdelsen af højtuddannede udlændinge. Min konklusion er, at der er en vis diskrepans mellem Helge Sanders oplevelse af virkeligheden og så virkeligheden som den opleves ude virkeligheden.

På café-mødet spurgte jeg, hvad der skal til for at tiltrække og fastholde højtuddannede udlændige. Professor Jacob Østergaard fra Ørsted-DTU svarede, at vi jo kan starte med ikke at sparke dem ud, når de har afsluttet den forskeruddannelse eller den specifikke arbejdsopgave, de har fået lov at komme ind i landet for at løse. Jacob Østergaards ønske er, at vi gør det nemmere for udlændingene at blive.

Chefen for Systemanalyse på Risø, Hans Larsen, fortalte, at hans afdeling for tiden har 14 udlændinge. Den største udfordring i den sammenhæng er Udlændingestyrelsen. Hans Larsens ønske er: Større accept og mindre bureaukrati.

Samtlige grupper på café-mødet nævnte udlændingepolitikken som et betydeligt problem – ingen af dem har haft positive erfaringer med myndighederne.

Faktisk var udlændingepolitikken og det deraf følgende bureaukrati og langsommelig sagsbehandling hos Udlændingestyrelsen topscoreren blandt vore udfordringer med at tiltrække og fastholde de gode hjerner. Familieforhold (adgang til skole, et velfungerende familieliv mv.) og beskatningen er i den sammenhæng mindre væsentlige.

Mange nævnte, at den mest effektive måde at fastholde udlændingene på er, at de får sig en dansk kæreste. Den metode er måske sværere at styre, så lad os starte med at få lettet administrationen og lempe reglerne, så det bliver nemmere at tiltrække og fastholde de kloge hoveder.

Måske skulle Helge Sander sende et par embedsmænd med integrationsminister Rikke Hvilshøjs delegation, når den i næste uge besøger universitetet i Århus? Eller er de danske universiteter nødt til at åbne dating-sites for udenlandske forskere – Forsker-dating.dk?
– – –
Du kan kommentere indlægget i Søren Houmøllers weblog på ing.dk "INGenuity", hvor han skriver om forskning og produktudvikling i en globaliseret verden – "vejen fra viden til værdi". [elp]

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten