Udlændingelov holder topforskere ude af Danmark
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Udlændingelov holder topforskere ude af Danmark

Forskere fra lande uden for EU, som skal arbejde på forskningsanlægget ESS i Sverige, bliver ramt af de danske udlændingeregler. Dermed går Danmark glip af en oplagt vækstmulighed, skriver Jyllands-Posten.

Danmark har investeret 1,4 milliarder kr. i det europæiske forskningscenter European Spallation Source (ESS), der skal ligge i Lund i Sverige. Projektet omfatter et neutronstråleanlæg, der efter planen skal tiltrække stærkt specialiseret arbejdskraft til Øresundsregionen, blandt andet for at tilføre eksperter til områdets universiteter og virksomheder.

Blandt andre Københavns Universitet vil gå glip af disse fordele, mener Vivian Lindberg, der leder den afdeling på universitetet, som står for rekruttering af udenlandske forskere. Forskerne kan nemlig ikke få lov til at slå sig ned i Danmark, hvis de arbejder i et andet land, i dette tilfælde Sverige.

»Endnu en gang ser vi, at udlændingeloven spænder ben for vækst, der betyder, at talenter fra lande uden for EU går uden om Danmark. En af grundene til, at Danmark har postet et milliardbeløb i det, er jo for at skabe vækst også for Danmark, og forskere vil strømme til ESS, som vil blive verdensførende inden for gennemlysning af neutroner,« siger hun til Jyllands-Posten.

Forskningsminister Morten Østergaard (R) erkender problemet og oplyser til den jyske morgenavis, at regeringen er i gang med en reform af reglerne international rekruttering.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tilgiv mig min uvidenhed, men hvad er det vi går glip af, hvis de udenlandske forskere lægger hele deres arbejdsindsats og skat i Sverige?

 • 2
 • 2

På grund af tåbelige regler, der forbyder diskrimination, er vi nødt til at forbyde import af ædelmetal, fordi vi ellers er forpligtet til at modtage usorteret råmalm.

 • 2
 • 2

På grund af tåbelige regler, der forbyder diskrimination, er vi nødt til at forbyde import af ædelmetal, fordi vi ellers er forpligtet til at modtage usorteret råmalm.

Smukt menneskesyn! (eller har jeg fuldstændig misforstået dig, Ebbe?)

I øvrigt er det da ret smart af den vestlige verden, at vi gerne vil have de veluddannede fra de mindre velstillede verdensdele, men ikke dem, der har brug for hjælp. På den måde har de mindre velstillede verdensdele jo også let ved at udvikle anden værdiskabelse end eksport af råmaterialer...

Jeg er klar over at hvis de veluddannede ikke får adgang til vores land, tager de formentlig bolig i andre dele af den vestlige verden - de skal nok klare sig. Jeg kan dog godt have lidt dårlig samvittighed på egne vegne ved at plukke de dygtigste medarbejdere fra lande, der har investeret i deres skolegang og har brug for deres viden til at udvikle den hjemlige industri...

 • 2
 • 3

Har vi ikke en forskerskatteordning der skulle gøre det attraktivt at komme hertil og arbejde med sådanne projekter? Er det ikke så banalt at hvis man som udlænding ikke opfylder kriterierne for at komme ind under den ordning så har man ikke noget at gøre på sådan et projekt?

For det er sikkert nemt nok at hente en masse mennesker hertil, men kunsten er vel at få fat i de rigtige til projektet?

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten