Udenlandske ingeniørstuderende bidrager netto med milliarder til statskassen

Plus28. november 2022 kl. 05:0310
Udenlandske ingeniørstuderende bidrager netto med milliarder til statskassen
Nikolina Chalakova tilhører en af de eftertragtede profiler inden for STEM-området, som arbejdsmarkedet tørster efter. Illustration: Systematic .
Nedlæggelsen af 3.900 internationale studiepladser er begrundet i økonomi. Det holder ikke, mener fungerende formand i IDA.
Artiklen er ældre end 30 dage

Al snak, om at udenlandske studerende kun kommer til Danmark for at få en gratis uddannelse og malke det danske SU-system, mens de griner hele vejen tilbage til deres hjemland, bør forstumme.

Det mener Aske Nydam Guldberg, fungerende formand i Ingeniørforeningen, IDA.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
2. december 2022 kl. 11:07

Det er kun en snæver økonomisk betraktning for KU du laver her. Hvis Kineserne tager deres nye viden med hjem og begynder at udvikle konkurrerende produkter til danske virksomheder. F.eks. vindmøller. Kan det bliver meget dyrere en den omkostning vi har til deres uddannelse.

Det er ikke så meget penge til KU -- der er ikke overskud på uddannelse. Det er penge til Danmark, da tuition fra selvbetalere betyder flere ansatte på universitetet -- udover, at de studerende bruger penge på husleje, mad, osv, som overstiger den tuition, de betaler på universitetet.

Det er også et lidt søgt scenario, du opstiller. Hvis kineserne vil kopiere dansk vindmølleteknologi, så køber de bare nogle vindmøller og skiller dem ad.

8
30. november 2022 kl. 11:39

Det er kun en snæver økonomisk betraktning for KU du laver her. Hvis Kineserne tager deres nye viden med hjem og begynder at udvikle konkurrerende produkter til danske virksomheder. F.eks. vindmøller. Kan det bliver meget dyrere en den omkostning vi har til deres uddannelse.

6
29. november 2022 kl. 10:50

Jeg mener, at det er et problem at vi efterhånden ikke kan tale dansk på arbejdspladsen. Alt skrives på engelsk, i arbejdstiden er man tvunget til at tale engelsk og i frokostpauserne sidder det også en eller to og siger at de ikke er gode nok til dansk og at man derfor af høflighed bliver nød til at tale engelsk. De mange undenlandske studerende forbedrer ikke den situation. Forlang at de kan tale dansk før de får en studieplads - så vil langt flere af dem blive.

5
28. november 2022 kl. 14:15

Hej Selvfølgelig tager mange studerende hjem igen efter endt uddannelse. Men kan vi bare holde på de bedste hjerner om det så kun er 5%, kan der være store gevinster at hente for Danmark. Man skal ikke underkende udenlandske studerende. Besøg på mange virksomheder afslører en mangfoldighed af nationaliteter. Mange danske virksomheder er internationale. Jeg tror man skal spørge virksomhederne desangående. Her må vi ikke gå i for små sko selvom det ikke er et matematisk regnestykke med to tykke streger under resultatet. Jeg tænker også at den grønne omstilling ikke udelukkende kan gennemføres af danskere.

3
28. november 2022 kl. 12:01

Hvorfor rejser nogle udenlandske studerende hjem/ud af landet igen? Er det sproget (manglende danskkundskaber) eller er der ikke alle de job til dem som virksomhederne påstår? Bliver de bare forladt på perronen efter uddannelsen?

1
28. november 2022 kl. 09:48

Kan man se hvor mange Kinesere der har været på uddannelse i DK? Og kan man se hvor mange af dem der er rejst hjem igen? Der er jo ret stor forskel på den kultur personer har/oplever når de kommer fra Kina eller fra Europa (som skrevet i artiklen). Måske dette billede ikke rigtig er med. Eller måske afgrænsningen "kandidatuddannelse" også udelukker en del af populationen.