Uden udbud og anlægslov: Fuld gang i metro til Nordhavn

4. juni 2013 kl. 14:552
Uden udbud og anlægslov: Fuld gang i metro til Nordhavn
Illustration: Metroselskabet.
Metroselskabet begyndte at forandre byggepladsen i Sortedamssøen til den kommende afgrening til Nordhavnen, allerede før afgreningen overhovedet blev vedtaget og uden at holde udbud. 'Helt efter bogen', siger selskabet selv.
Artiklen er ældre end 30 dage

Længe inden Folketinget har givet grønt lys for metrogrenen fra Cityringen ud til Nordhavnen, og inden Metroselskabet har sat arbejdet i udbud, er selskabet gået i gang med at anlægge det 2,9 milliarder kroner dyre tunnelprojekt.

Først for to uger siden vedtog Folketinget enstemmigt at ændre loven om Cityringen med en afgrening til Nordhavn, og lovændringen trådte i kraft i lørdags, 1. juni. Men Metroselskabets entreprenørkonsortium, Copenhagen Metro Team (CMT) har i månedsvis haft travlt med at forandre tunnelarbejdspladsen i Sortedamssøen til også at omfatte et kammer til Nordhavnsgrenen.

Det er sket med risiko for, at loven ikke ville blive ændret, og uden at nogen anlægsentreprenør har haft mulighed for at byde ind på opgaven.

»Ideen var, at man ved at skynde sig kunne undgå at genere cityringsarbejdet. Det lykkedes at finde en konstruktion, så man undgår at skulle to gange ned i søen. Så anlægsarbejdet på Nordhavnsgrenen er i fuld gang i Sortedamssøen,« fastslår Søren Elle, chefkonsulent i Københavns Kommunes Center for Byudvikling:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I den oprindelige cityringslov var byggepladsen i Sortedamssøen kun en tunnelarbejdsplads, hvor boremaskinerne pilles op, og et transversalkammer, hvor man i nødstilfælde kan skifte spor. Med ændringen er det forsynet med vinger, så man kan grene fra til siderne. De to grene samles så igen under Østerbro og bliver Nordhavn Station og fortsætter videre ud i Nordhavn til Orientkaj,« forklarer Søren Elle.

Hele den manøvre sparede 300 millioner kroner fra et projekt, der ud over grundsalg og billetindtægter kræver OPP-medfinansiering, dvs. både offentlige og private indskud.

Metroselskabet har inddæmmet en fjerdedel af Sortedamssøen og er i gang med anlægge afgreningskammer til Nordhavnsprojektet. Illustration: Metroselskabet.

Ifølge Metroselskabet er det ‘helt efter bogen’ at indgå en tillægskontrakt med CMT uden at sende opgaven i udbud. I en mail oplyser selskabet:

‘Det igangværende arbejde i Sortedamssøen drejer sig primært om at bygge skakten til Cityringen. Men netop fordi politikerne reagerede meget hurtigt og besluttede sig for en afgrening til Nordhavnen, er der en lang række stordriftsfordele. Der blev derfor indgået en tillægskontrakt med CMT – helt efter bogen – om at sørge for, at skakten forberedes til Nordhavnsafgreningen, så tid og ressourcer udnyttes optimalt.’

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henvisningen til den hurtige politiske reaktion sigter til en politisk aftale, som regeringen indgik sidste sommer.

Det smarte ved løsningen er ifølge Søren Elle, at man borer ude fra Nordhavnen, hvor alt materialet skal fyldes op, og indad:

»Så spytter boremaskinen det bagud, og man slipper for, at lastbiler med udgravet materiale kører byen tynd. Så lander boremaskinerne inde i Sortedamssøen, hvor de bliver pillet op.«

Siltgardin afspærrer en fjerdedel af Sortedamssøen

Tunnelarbejdspladen er skabt ved at inddæmme et knap 180 meter langt areal næsten 100 m ud i Sortedamssøen. Arealet, der svarer til en fjerdedel af søen, er blevet afspærret med et siltgardin, der stopper vandbevægelsen.

Inden for siltgardinet er en dæmning med forfyldte stenkasser bygget op, og området inden for dæmningerne er opfyldt. Under opfyldning er bortpresset vand filtreret gennem fiberdug, der monteres på dæmninger og udlægges på søbunden.

Først med udgangen af 2018 bliver opfyld, fiberdug, dækning og siltgardin fjernet, og det rømmede areal bliver genetableret som sø.

Metroselskabet oplyser, at udbudsmaterialet på Nordhavnsgrenen bliver sendt ud i starten af juni. Nordhavnsgrenen skal stå færdig i 2019, et år efter Cityringen efter planen er klar.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
5. juni 2013 kl. 00:51

Tak for det - det skulle selvfølgelig gå hurtigt, men der har hele tiden været sikkerhed for, at der var politisk flertal bag Nordhavnslinjen. Vi kunne heller ikke leve med, at Nordhavnslinjen ville forsinke Cityringen eller på et senere tidspunkt stoppe for driften, mens Nordhavnslinjen blev bygget sammen med Cityringen, så der var intet alternativ, hvis Nordhavnslinjen og Cityringen skulle hænge sammen. Jeg kan stadig ærgre mig over, at man ikke gjorde det samme ved Nørrebro, så man kunne etablere en forbindelse til Brønshøj.

1
4. juni 2013 kl. 15:24

For en gangs skyld er der blevet tænkt langsigtet :)

Normalt laver staten/regioner/kommuner, arbejdet 2 gange, så prisen bliver 3 gange så dyr. Så HURRA for at der endelig er en projektleder, der har tænkt sig om. Ok der var risiko, for at det var spild af penge. Men i forhold til hvad det ville koste, at lave om, hvis projektet var vedtaget, uden forberedelsen var lavet i forvejen, så burde projektlederen i dette tilfælde få en bonus :)