Længe inden Folketinget har givet grønt lys for metrogrenen fra Cityringen ud til Nordhavnen, og inden Metroselskabet har sat arbejdet i udbud, er selskabet gået i gang med at anlægge det 2,9 milliarder kroner dyre tunnelprojekt.
Først for to uger siden vedtog Folketinget enstemmigt at ændre loven om Cityringen med en afgrening til Nordhavn, og lovændringen trådte i kraft i lørdags, 1. juni. Men Metroselskabets entreprenørkonsortium, Copenhagen Metro Team (CMT) har i månedsvis haft travlt med at forandre tunnelarbejdspladsen i Sortedamssøen til også at omfatte et kammer til Nordhavnsgrenen.
Det er sket med risiko for, at loven ikke ville blive ændret, og uden at nogen anlægsentreprenør har haft mulighed for at byde ind på opgaven.
»Ideen var, at man ved at skynde sig kunne undgå at genere cityringsarbejdet. Det lykkedes at finde en konstruktion, så man undgår at skulle to gange ned i søen. Så anlægsarbejdet på Nordhavnsgrenen er i fuld gang i Sortedamssøen,« fastslår Søren Elle, chefkonsulent i Københavns Kommunes Center for Byudvikling:
»I den oprindelige cityringslov var byggepladsen i Sortedamssøen kun en tunnelarbejdsplads, hvor boremaskinerne pilles op, og et transversalkammer, hvor man i nødstilfælde kan skifte spor. Med ændringen er det forsynet med vinger, så man kan grene fra til siderne. De to grene samles så igen under Østerbro og bliver Nordhavn Station og fortsætter videre ud i Nordhavn til Orientkaj,« forklarer Søren Elle.
Hele den manøvre sparede 300 millioner kroner fra et projekt, der ud over grundsalg og billetindtægter kræver OPP-medfinansiering, dvs. både offentlige og private indskud.
Ifølge Metroselskabet er det ‘helt efter bogen’ at indgå en tillægskontrakt med CMT uden at sende opgaven i udbud. I en mail oplyser selskabet:
‘Det igangværende arbejde i Sortedamssøen drejer sig primært om at bygge skakten til Cityringen. Men netop fordi politikerne reagerede meget hurtigt og besluttede sig for en afgrening til Nordhavnen, er der en lang række stordriftsfordele. Der blev derfor indgået en tillægskontrakt med CMT – helt efter bogen – om at sørge for, at skakten forberedes til Nordhavnsafgreningen, så tid og ressourcer udnyttes optimalt.’
Henvisningen til den hurtige politiske reaktion sigter til en politisk aftale, som regeringen indgik sidste sommer.
Det smarte ved løsningen er ifølge Søren Elle, at man borer ude fra Nordhavnen, hvor alt materialet skal fyldes op, og indad:
»Så spytter boremaskinen det bagud, og man slipper for, at lastbiler med udgravet materiale kører byen tynd. Så lander boremaskinerne inde i Sortedamssøen, hvor de bliver pillet op.«
Siltgardin afspærrer en fjerdedel af Sortedamssøen
Tunnelarbejdspladen er skabt ved at inddæmme et knap 180 meter langt areal næsten 100 m ud i Sortedamssøen. Arealet, der svarer til en fjerdedel af søen, er blevet afspærret med et siltgardin, der stopper vandbevægelsen.
Inden for siltgardinet er en dæmning med forfyldte stenkasser bygget op, og området inden for dæmningerne er opfyldt. Under opfyldning er bortpresset vand filtreret gennem fiberdug, der monteres på dæmninger og udlægges på søbunden.
Først med udgangen af 2018 bliver opfyld, fiberdug, dækning og siltgardin fjernet, og det rømmede areal bliver genetableret som sø.
Metroselskabet oplyser, at udbudsmaterialet på Nordhavnsgrenen bliver sendt ud i starten af juni. Nordhavnsgrenen skal stå færdig i 2019, et år efter Cityringen efter planen er klar.
