Udbredt bekymring i rumfartsmiljøet for dansk rumlov

Gomspace, der står bag et utal af satellitter i rummet, er glad for den tiltrængte lov, men også bekymret for konsekvenserne. (Foto: Gomspace)

Omkostningen ved at få ESA til at godkende en rumgenstand efter den nye rumlov koster cirka 100.000 kroner, vurderer dansk satellitfirma, der sammen med universiteter og Dansk Industri er både glade og bekymrede.

Lad det være sagt med det samme. Der er bred enighed i rumfartsbranchen om, at en ny rumlov er nødvendig og tiltrængt. Derfor bliver initiativet fra uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) også hilst velkommen.

Men smilet stivner hurtigt og bliver afløst af panderynken og neglebideri, for loven er kun en rammelov, og der er stor usikkerhed om, hvad loven vil betyde for universiteter, foreninger og firmaer, når loven bliver udformet gennem bekendtgørelser.

Læs det endelige forslag her.

En af de største bekymringer er, at det nye forslag til en rumlov stadig lægger op til, at det europæiske rumagentur ESA bidrager med at føre tilsyn og registrere danske rumgenstande.

Læs også: Snart risikerer danske raketbyggere fængsel for rumskud

Det danske satellitfirma Gomspace, der er en af den danske rumfartsbranches darlings – fordi de har formået at skabe en fremadstormende virksomhed med 20 ansatte – hilser også den ny lov velkommen, men med virksomhedens erfaring i levering af dokumentation til ESA vurderer den, at det risikerer at dræbe ‘innovation og mangfoldighed i danske rumfartsaktiviteter” skriver den i sit høringssvar. Og ifølge Gomspaces vurdering vil omkostningerne for at udarbejde dokumenter til en ansøgning til ESA være på cirka 100.000 kroner.

Læs også: Minister om ny dansk rumlov: »Raketbygning er ikke det samme som lystfiskeri«

I Dansk Industri (DI) har man samme holdning:

»Der er brug for at passe meget på, fordi den danske rumindustri er kendetegnet ved at bestå af meget små virksomheder med begrænset økonomisk kapacitet. Det er sådan set fornuftigt nok, at virksomheden selv betaler en udgift til godkendelse, men hvis ESA skal ind over og krydstjekke alt, så bliver det så kostbart, at det kan være ødelæggende for dansk rumfartsindustri,« siger Frank Bill fra DI, der er sekretariatsleder i Forsvars- og aerospaceindustrien.

Læs også: Satellitbygger i Aalborg: Vi bad selv ministeriet om rumlov

Samme bekymring har han, når det gælder krav om forsikringer, som han frygter kan gøre det for dyrt for firmaer og universiteter at sende de små cubesats op. Derfor finder han det interessant at indføre en slags bagatelgrænse, som også andre aktører på området argumenterer for i deres høringssvar.

Læs også: Raketbyggere frygter rumlov: Alt bliver kun mere besværligt

Aarhus Universitet og Niels Bohr Instituttet er blandt de parter, der argumenterer om en bagatelgrænse. Niels Bohr Institutet har blandt andet udtrykt bekymring for, om det ville blive omfattet af loven, hvis det leverede hardware sammen med DTU Space til projekter under ESA eller Nasa. Men med det nye forslag til en rumlov vil det være undtaget loven, hvis det leverer komponenter til en operatør i et andet land.

Kommentarer (8)

Helt anderledes er de andre høringssvar, selv dem der ingen bemærkninger havde, er værd at læse.
Fungerer høringsprocessen, særligt IT-systemet dertil?

 • 0
 • 0

Jeg kan ikke helt se deres bekymring her. Det er vel samme regler omkring kontrol for alle firmaer og dermed kan der ikke opstå en større udgift for de danske firmaer, set i forhold til det andre europæriske firmaer.

 • 0
 • 3

For det første:
Selvom jeg ikke kender loven i alle europæiske lande, så betvivler jeg at de har helt se samme regler. Og i særdeleshed tvivler jeg på at det er helt normalt praksis at firmaer, helt vilkårligt, kan blive påtrykt udgifter i "mange hundredetusinde" kroner klassen alt efter nogle embedsmænds forgodtbefindende.

For det andet:
Selv hvis det findes lignede regler i alle europæiske lande, så gør det jo ikke det nemmere for små innovative firmaer at afholde så store beløb, et vilkårligt antal gange om året.

For slet ikke at tale om at vi risikere at blive pisket til at overholde andres firmaers standard, og dermed ikke være istand til at afprøve anderledes og nyskabende måder at gøre tingende på.
Og at undervisnings ministeriet kan vælge at tildele opgaven med at inspirere et dansk rumfirma til et vilkårlig udenlands firma. Hvorefter det danske firma er forpligtet til at udlevere alle informationer der bliver spurt og. Uanset om disse er relevant for opgaven.

Så hvis de ønsker at få alle arbejdstegninger og dokumenter for en ny måde at designe strømforsyninger til satellitter, så skal vi udlevere dem. Hvis de ønsker en komplet liste med alle kundekontakter, så skal de have det. Hvis de ønsker vores bankkonto nummer og NemId koder, så skal de have det.
Og der er allerede lagt op til at der ikke bliver nogen som helst form for klagemulighed.

Det kan godt være du ikke kan se nogen bekymring her. Men det kan jeg!

MVH
Thomas Lodberg

 • 7
 • 0

Uanset hvad samme love udsiger da er disse love ganske til grin.

Al vedr. rumopsendelse bør ske så tæt på ækvator som overhovedet muligt, hvilket ingen dansk Ingeniør eller DJØF'er kan ændre en tøddel på.

Således al tanke om Rummet over dansk område er værdiløst set i denne sammenhæng.

 • 0
 • 5

værdiløst set i denne sammenhæng


Vrøvl!

Jeg er enig i at DJØF'er generelt stærkt overvurdere deres evne til at ændre på fysikens love.

Men!
Opsendelse af raketter fra ækvator er kun relevant hvis satellitten skal i et ækvatorialt kredsløb, og med samme omløbsretning som jordens rotation.
Og selv da er det kun nogle få procent Delta V man kan spare.
I alle andre tilfælde, så har lokationen minimal betydning.
Derfor kan man også sagtens opsende til ækvatorialt kredsløb ligegyldigt hvor på jorden man starter.Det koster bare lidt af rakettens maksimale payload kapacitet.

En hurtig optælling siger at der er ca. 22 opsendelses områder i verden der ligger mindst 54 grader fra ækvator!
Der er utroligt meget ved denne lov jeg finder dårligt, men lige i den sammenhæng du påpeger, er det vist ikke loven der er til grin.

MVH
Thomas Lodberg

 • 6
 • 0

Det virker som om der er en par dele af den lov hvor man bør truge med civil ulydighed - og være klar til at gøre alvor af det. Det er kun skøre politikere der kan påstå at det er at bruge vold (hvad de så også gør)

 • 0
 • 1