Pillet ned, ja det skulle jeg hilse og sige. Den blev sprængt.
Efterforskningen af årsagen til en spektakulær brand i toppen af en stor Vestas havmølle-prototype den 4. august fortsætter nu nede på jorden.
Tirsdag aften blev den udbrændte vindmølle, der var opstillet til test på statens prøvestation i Østerild, pillet fra hinanden og taget ned efter anbefaling fra den enhed, der efterforsker årsagen til branden.
Det skriver MHI Vestas i en pressemeddelelse.
Ifølge teknisk chef Torben Hvid Larsen havde man forud for nedtagningen undersøgt mange forskellige scenarier for, hvordan man bedst kunne bestemme og bekræfte årsagen til hændelsen:
»Vi følger anbefalingen fra de ledende efterforskere, som har stor ekspertise på dette område, og har besluttet, at en nedtagning er den bedste måde at fortsætte undersøgelsen på,« siger han.
Læs også: Forskere undersøger vindmøllebrande
Ifølge pressemeddelelsen er både metoder og procedurer omkring nedtagningen blevet udviklet og tilpasset lokale og miljømæssige myndigheder for at sikre, at der ikke vil være nogen langsigtet indvirkning på det omgivende miljø.
Nedrivningen af prototypen gik efter planen i alle faser.
Årsagen til branden er stadig ukendt, men MHI Vestas intensiverer undersøgelserne nu, da turbinen er nede. Der er ingen tidsplan for, hvornår undersøgelsen vil være afsluttet.
Vindmøllen, der udbrændte, er MHI's nyeste og største havmølletype, hvor man for anden gang har øget generatoreffekten på vindmølleplatformen, der har et vingefang på 164 meter.
Denne gang er der tale om en generator på 9,5 MW til områder med særlig meget vind.
Branden blev opdaget fredag aften den 4. august, men ikke forsøgt slukket - i stedet besluttede brandvæsenet at lade vindmøllen udbrænde.
Pillet ned, ja det skulle jeg hilse og sige. Den blev sprængt.
Kan Ingeniøren be- eller afkræfte, at tårnet blev sprængt?
Hvorfor er det ikke en uvildig havarikommission der skal undersøge havariet? Som det forstås nu, så er det vindindustrien der undersøger og konkluderer. På det grundlag kan der vel ikke forventes andet resultat, end en forklaring der mindst muligt "skader" vindfolket og deres turbiner.
Hvorledes bortskaffes vinger og andet materiale med fibre? Hvorledes bortskaffes yderligere materiale, der ikke kan genbruges?
Er der foretaget undersøgelser af spredning af fibre i forbindelse med branden? Hvorfor ikke? og hvilke fibre (kul, glasfibre etc.) er der tale om?
Vil der blive foretaget "rensning" af det enorme område, der muligvis er blevet forurenet?
Som det forstås nu, så er det vindindustrien der undersøger og konkluderer. På det grundlag kan der vel ikke forventes andet resultat, end en forklaring der mindst muligt "skader" vindfolket og deres turbiner.
Det er Vestas selv der undersøger hvorfor deres mølle brændte, det er ikke et fælles vind-industri-organ... Jeg ved ikke om de overhoved er forpligtet til at meddele offentligheden hvorfor deres mølle brændte?
Jeg tror ikke at der er nogen industrier der er interesseret i at offentlige eller andre organer skal ind og undersøge hvorfor deres testmodeller fejler og/eller brænder... Og slet ikke at rapporten skal være offentlig tilgængelig...
Som det forstås nu, så er det vindindustrien der undersøger og konkluderer. På det grundlag kan der vel ikke forventes andet resultat, end en forklaring der mindst muligt "skader" vindfolket og deres turbiner.
Det er en prototype som er sat op i et testområde. Grunden til at man laver en prototype er jo netop at man skal blive klogere.
Jeg er enig i at Vestas må sørge for at rydde ordentligt op, men jeg synes ikke man kan klandre dem for at afprøve ny teknologi før de begynder en egentlig produktion. Jeg er ret sikker på at branden udgør et ret heftigt tab for Vestas, møllen er i sig selv dyr og dertil kommer at de måske bliver sat nogle måneder tilbage i udviklingsarbejdet.
En gang sprængstof og ned kom den....
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard