Udbedret Samsung Note 7 skyld i fly-evakuering

Samsungs nye smarthpone Galaxy Note 7 volder fortsat problemer for den sydkoreanske tech-gigant.

Et nyt et af slagsen opstod onsdag og indikerer, at den stadig er gal med batteriet, som er mistænkt for at være konstrueret forkert og i fare for at overophede, bryde i brand eller eksplodere.

Amerikanske Brian Green er en af de uheldige ejere af en Galaxy Note 7. Og Brian Greens model skulle vel at mærke være en udbedret model af telefonen, som han har modtaget efter at have returneret sit oprindelige eksemplar. Samsung trak som bekendt den første sending af telefonen tilbage i en historisk stor og bekostelig operation.

Onsdag skulle Brian Green flyve fra Louisville til Baltimore med en Southwest Boeing 737. Under sikkerhedsgennemgangen bad stewardessen passagerne om at slukke for de elektroniske apparater. Brian Green fulgte instruksen og trykkede sluk på sin Galaxy Note 7, der på et tidspunkt var ladet op til 80 procent, skriver mediet The Verge.

Kort efter begyndte telefonen at udsende røg i kabinen.

‘En tyk grå-grøn hidsig røg’ lyder beskrivelsen fra Brian Green, der smed telefonen på gulvet i kabinen.

Store problemer med batteriet

Herefter blev flyet i ro og mag evakueret. Da myndighederne skulle tilse mobiltelefonen, havde den brændt igennem gulvtæppet. Til The Verge siger Samsung:

‘Indtil vi kan hente enheden, kan vi ikke bekræfte, hvorvidt denne hændelse involverer den nye Note 7. Vi samarbejder med myndighederne og Southwest for at hente enheden. Når vi har undersøgt den, har vi mere info, som vi vil dele.’

Galaxy Note 7 blev lanceret i Asien og USA i august, og mere end 2,5 millioner eksemplarer er sendt på markedet. Telefonen skulle også have været sat til salg i danske butikker i denne måned, men potentielle kunder må vente, indtil problemerne med batteriet er løst.

Batteri-eksplosioner tvinger Samsung til at tilbagekalde alle Galaxy Note 7

‘Da vores kunders sikkerhed har absolut højeste prioritet hos Samsung, har vi dog stoppet salget af Note 7. For kunder, der allerede har Galaxy Note 7-enheder, vil vi frivilligt erstatte den nuværende enhed med en ny over de kommende uger. Vi anerkender det besvær, dette kan skabe i markedet, men dette er for at sikre, at Samsung fortsætter med at levere produkter af højeste kvalitet til vores kunder. Vi arbejder tæt sammen med vores partnere for at sikre, at oplevelsen med at få en erstatning er så behagelig som muligt’, skriver Samsung i meddelelsen.

Bag den lakoniske besked gemmer der sig over 100 rapporter om fejlbehæftede 3.500 mAh lithium-ion-batterier, der bryder i brand eller overopheder under opladning.

Forbudt at medbringe på fly

Flyselskaber har ligefrem forbudt passagerer at medbringe Galaxy Note 7 om bord, og Samsung har også anbefalet køberne at slukke deres mobiltelefoner og få byttet batteriet. Er det ikke muligt, bør deres kunder undgå at lade deres nye Samsung-telefon op til mere end 60 procent, har den sydkoreansk elektronikgigant anbefalet.

En rapport, som nyhedsbureauet Bloomberg har fået fingre, angiver, at Samsung var alt for forhippede på at få Note 7 på gaden, før Apples lancering af den seneste iPhone-model.

Fremskyndelsen blev næret af, at indledende tests af Note 7 havde resulteret i fremragende anmeldelser, og samtidig var det kommet Samsung for øre, at den nye iPhone, som skulle lanceres nogenlunde samtidig, ikke bidrog med mærkbart nyt. Samsung så en mulighed for for alvor at gøre indhug i Apples markedsandele.

Overophedet battericelle skyld i eksploderende mobiltelefoner

Løsningen blev at fremskynde lanceringen så meget som muligt. Det blev 3. august i stedet for 13. august. Den nye tidsplan betød, at Samsungs medarbejdere skulle arbejde meget længere end normalt og fik markant mindre søvn. Selv under Chuseok-høstfesten – tre af de mest betydningsfulde helligdage i Sydkorea, hvor man samles med sin familie – fik ingeniørerne ikke lov til at holde fri.

Undervejs ændrede Samsung også mening om, hvilke specifikationer Note 7 skulle have. Fokus var især på ny teknologi samt stærk signalkvalitet, hvorimod der ikke blev holdt øje med eventuelle problemer med batteriet, som ellers i sig selv krævede opmærksomhed, da det er et hurtigtopladende 3.500 mAh-batteri, hvorimod iPhone 7 har et 2.900 mAh-batteri.

Rapporten angiver også som en fejlkilde, at 3.500 mAh-batteriet er for stort til at kunne være i telefonen. Det er i stedet blevet klemt sammen med risiko for kortslutning i battericellerne.

Gamle skikke i et moderne firma

Kommunikationsmæssigt har Samsung håndteret Note 7-fadæsen ringe. Blandt andet lukkede firmaet ned for kontakt i to dage, da skandalen begyndte at rulle.

Krisen afslører også et dybere ledelsesproblem, som har varet i snart to år, mener mange iagttagere. For i den tid har Samsung stået uden en reel topfigur, der kan udstikke en klar kurs.

Tomrummet skyldes, at Lee Kun-Hee, Samsungs patriark og bestyrelsesformand både for elektronikdelen og hele Samsung-konglomeratet, fik et hjerteanfald i 2014 og ikke har været aktiv i selskabet herefter.

Hans søn, Jay Y. Lee, er den naturlige afløser, men har ikke kunnet tage over for sin svækkede far, fordi koreansk kultur foreskriver, at sådan en udskiftning ikke må ske, mens den ældre Lee fortsat lever. Resultatet er, at ingen har autoritet i firmaet.

»Problemet med batterierne kommer på det værst tænkelige tidspunkt for Samsung,« konstaterer Thomas Husson, analytiker hos Forrester Research over for Bloomberg News.

Antallet af tilbagekaldte telefoner har nået over 2,5 millioner. Af dem vurderes 65 procent at indeholde batterier fremstillet på Samsungs SDI-fabrik, mens de resterende af mobiltelefonerne har batterier fra Amperex. Vælger Samsung at tilbagekalde alle telefoner i Kina med Amperex-fremstillede batterier, er det yderligere 1,3 millioner eksemplarer.

Bekostelig tilbagetrækning

Tilbagetrækningen er allerede en økonomisk mavepuster, som har sendt Samsung ud i en dyb krise. Den kommer til at koste mindst 13,3 milliarder kroner, har Samsung selv tidligere vurderet.

Læs også: DTU-forsker: Derfor bliver lithium-ion-batterier brandfarlige

Den sydkoreanske presse mistænker Samsung SDI som potentiel synder, idet datterselskabet angiveligt skulle have fremstillet 3.500 mAh lithium-ion-batteriet, der kan få de nye mobiltelefoner til at stå i flammer.

Den historie vil Samsung UK hverken af- eller bekræfte.

'For at kunne opfylde efterspørgslen på markedet arbejder vi med forskellige leverandører. Derfor kan vi desværre ikke bekræfte dette,' oplyser Samsung UK.

Kræver perfekt batteri-produktion

Poul Norby, seniorforsker hos Institut for Energikonvertering og -lagring ved Danmarks Tekniske Universitet hælder også til den sydkoreanske presses teori, fordi de første tilfælde af de selvantændte mobiltelefoner kun fordelte sig på tre lande.

»Vi kan ikke udlede meget af den officielle forklaring, som mangler detaljer. Men det kan tyde på fejl på en af fabrikkerne, fordi så mange lande er gået fri for problemet. Måske kan det være Samsung SDI, hvor kvalitetskontrollen har været dårlig. Det minder om en sag for nogle år siden, hvor der var en masse laptops og telefoner, som brændte, hvilket skyldtes for ujævn produktion hos nogle kinesiske batterifirmaer, som så også gik konkurs,« sagde Poul Norby til Ing.dk i begyndelsen af september.

Læs også: Acer tilbagekalder 27.000 brandfarlige batterier

Han understreger, at produktionsprocessen ikke er hans spidskompetence, men han har set en moderne batteriproduktion. Her er der i teorien masser af ting, som kan gå galt og senere hen resultere i batterier, der eksploderer eller bryder i brand. Omvendt er der også masser af sikkerhedsprocesser, der skal eliminere eller opdage produktionsfejl.

»På sådan en fabrik producerer de batterierne med store ruller og automatiske maskiner. Der er så mange parametre, der skal være perfekte. Tykkelsen af elektroderne, formuleringen af elektroderne og konsistensen. Hvis laget af elektroder ikke er jævnt, går det galt, fordi så er forskellene kapacitetsmæssigt og dimensionsmæssigt for store. I det her tilfælde kan det være kvaliteten af deres separator, der ikke er god nok, så der er huller i separatoren, hvorfor de kortslutter på tværs,« siger Poul Norby

Koh Dong-Jin, chefen for Samsungs Electronics’ handset division er også citeret for at sige, at der er 'en mindre defekt i fremstillingsprocessen af batterierne', og at 'standarden af kvalitetskontrollen i produktionsprocessen muligvis har været utilstrækkelig'.