To ud af tre sorte skeer er kræftfremkaldende
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

To ud af tre sorte skeer er kræftfremkaldende

»Det er en helt usædvanlig stor andel, som har overskridelser. Normalt finder vi problemer i få procentdele. Her er det overalt og i meget høje mængder,« siger cand.scient Xenia Thorsager Trier fra Afdelingen for Kemiske Forureninger på Danmarks Fødevareforskning.

Hun står for de tekniske undersøgelser, mens det er institutionens toksikologer, der vurderer, hvor stor en kræftrisiko grydeskeer, paletknive og piskeris udgør for danskerne.

»Man kan påvise, at PAA giver en kræftudvikling hos dyr, så der er grund til bekymring. Det er en minimal risiko, og der er ingen grund til at gå i panik over de sorte køkkenredskaber, man har brugt derhjemme. Men det er under alle omstændigheder en risiko, der er uacceptabel. Man bør ikke udsætte forbrugerne for en sundhedsrisiko, som forholdsvis nemt kan fjernes,« siger forskningschef Jens-Jørgen Larsen fra Danmarks Fødevareforsknings Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering.

Han forholder sig udelukkende til kræftrisikoen. Derudover kan PAA også fremkalde allergi og skade arveanlæggene.

Ud med gamle skeer

Det er ikke kun nye skeer, der giver grund til bekymring.

Danmarks Fødevareforskning har analyseret gamle grydeskeer, der efter flere år i køkkenskuffen stadig overskrider grænseværdierne.

Det bliver bekræftet i en anden undersøgelse, hvor de danske forskere har ladet en ny grydeske koge i 120 timer.

Selv efter, hvad der svarer til 10 minutters madlavning hver eneste dag i to år, bliver der afgivet uacceptable mængder PAA.

»Jeg ville afgjort smide mine gamle sorte køkkenredskaber ud. Man kan ikke vide om ens egen grydeske er en af de farlige, men det er temmelig nemt at købe en anden,« siger Jens-Jørgen Larsen.

Den nye opgørelse stammer fra en faglig artikel i nyhedsbrevet "Food Packaging Bulletin" og er en forsmag på den endelige rapport, som Fødevarestyrelsen udsender i november.

Det er en sammenfatning af 19 kontrolanalyser af køkkenredskaber i sort nylon plastic.

Alle 19 afgav PAA til maden. 12 er trukket tilbage, fordi de overskrider grænseværdierne. Den gennemsnitlige overskridelse ligger på 50-100 gange grænseværdien, mens det værste produkt overskred grænseværdierne 240 gange.

Alle køkkenredskaber med overskridelser er blevet produceret i Kina.

Derfor arbejder Fødevarestyrelsen også på at få international opmærksomhed om problemet for at øge presset på producenter og importører.

I alt er 88 forskellige 88 køkkenredskaber og emballager er blevet undersøgt i forbindelse med Fødevarestyrelsens kontrolkampagne. Det er kun køkkenredskaberne i sort nylon-plastic, der giver problemer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er Fødevarestyrelsen på www.foedevarestyrelsen.dk, der har lavet undersøgelsen.

Fødevarestyrelsens hjemmeside om dette emne er dog særdeles dårlig og det er helt umuligt at finde rundt på en logisk måde.

Den bedste artikel er næsten umulig at finde, se det første link. De øvrige links er andet omkring dette emne.

http://www.foedevarestyrelsen.dk/NR/rdonly...

http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevare...

http://www.foedevarestyrelsen.dk/NR/rdonly...

http://www.foedevarestyrelsen.dk/Presserum...

Mvh.
Søren

  • 0
  • 0