Ubrydelig kvantekryptering kan nu deles mellem 64 brugere

I kølvandet på den senere tids NSA-afsløringer er kryptering eller mangel på samme blevet hot som aldrig før. I den forbindelse er det værd at skele til kvantekryptering, der, hvis den implementeres rigtigt, ikke kan aflyttes, uden at det bliver opdaget.

Normalt er den slags systemer dog både forholdsvis dyre og begrænsede, idet de kun tillader punkt-til-punkt-kommunikation, skriver teknologipublikationen IEEE Spectrum. Men nu er det lykkedes forskere hos japanske Toshiba at udvikle en kvantekryptering, der tillader 64 brugere at gøre brug af den samme krypteringsløsning. Det har forskerne skrevet om i det naturvidenskabelige tidsskrift Nature.

IEEE Spectrum beretter, at kvantekryptering ligesom almindelig kryptering fungerer ved, at nøgler bliver sendt fra én bruger til en anden, hvilket gør modtageren i stand til at læse indholdet af en kommende besked.

Kvantenøgler er kodede som en serie af fotoner. En sender genererer foton-par, som bliver sendt over et fiberoptisk kabel. Disse tvillinge-fotoner har en modsatrettet polaritet, eksempelvis horisontal og vertikal. Kvantefysikkens love dikterer, at hvis nogen undervejs forsøger at aflæse fotonernes tilstand, altså lytter med på linjen, så vil det blive opdaget hos modtageren, som så vil afvise nøglerne.

Læs også: Norske forskere hacker kvantekrypterede data

Men denne form for kryptering virker kun mellem to punkter, point-to-point, hvor hver bruger skal have en særlig og kostbar foton-detektor. Toshiba-forskerne har udviklet et system, som gør det muligt at dele den dyre detektor mellem flere brugere, altså en netværks-hub til kvantekryptering.

I opsætningen er der en enkelt foton-detektor, der kan klare op til 64 brugere. Hver bruger har en foton-sender af optiske komponenter, der kan fås som hyldevarer - altså forholdsvis billigt. Fotonerne fra de enkelte brugere bliver kombineret og sendt over et enkelt fiber.

Foton-detektoren, der tager imod fotonerne, har Toshiba selv udviklet. Detektoren er meget præcis og hurtig, så den kan opfange fotonerne sendt fra flere forskellige brugere.

I forbindelse med løsningen, som har været afprøvet i 12 timer non-stop, har forskerne desuden måttet kompensere for de temperaturforskelle, som kan opstå som følge af, at flere brugere benytter et enkelt fiber. Temperaturændringerne kan ændre fiberens længde en smule, hvilket kan forårsage fejl.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Og lyslederkablerne kan heller ikke spaltes uden det opdages?

Systemet er vel også stadig sårbart overfor det klassiske man in the middle angreb hvor afsender modtager en falsk nøgle/certifikat.

  • 0
  • 0

Kvantekryptering bliver udråbt som det helt store dyr i åbenbaringen, tænk engang, moderne kvanteteknologi giver os nu en kryptering som er fuldstændig ubrydelig !

Nonsens som ovenstående er desværre ved at være dagligdag, og det kunne måske være på sin plads at slå fast hvad kvantekryptering kan, og specielt hvad det ikke kan.

Først og fremmest: De signaler man vil transmittere, skal stadig kodes / krypteres med en af allerede kendte metoder. Det kan være alt fra primitive substitutionskoder til SSL eller anden "sikker" kryptering. Hvis man kan bryde denne krypteringsform, kan man også bryde den samme meddelelse, sendt som "kvantekrypteret".

Den store forskel er følgende: Hvis man har kvantekryptering, vil selve afkodningen destruere signalet. D.v.s. at den legitime modtager modtager noget som er "sludder og vrøvl". Kvantekrypterede meddeleser kan knækkes eller stjæles nøjagtigt lige så nemt eller svært som uden "kvante-". Forskellen er blot en garanti for at den legitime modtager straks ved, at meddelesen er læst af en anden part.

Afhængig af meddelesens indhold (kan man nå at ændre ting og sager, så den oprindelige meddelelse bliver værdiløs) er dette et ekstra lag af sikkerhed. Men jeg vil da mene, at for langt de fleste "hemmelige" meddelelser gælder det netop om, at man gerne vil forhindre at oplysningerne falder i de forkerte hænder. Der gør kvantekryptering hverken fra eller til, det eneste det tilføjer er en garanti for at den legitime modtager opdager at nogen andre end ham selv har læst meddelelsen.

Så hvis du ikke kan læse dine kvantekrypterede emails, ved du straks at NSA har haft lyttebøfferne fremme. Og det vidste vi jo godt i forvejen, men nu betyder det pludselig at vi ikke engang selv kan læse vores mails. Af samme grund tør jeg godt forudsige, at kvantekryptering aldrig vil blive tilgængeligt for almindelige brugere. Det vil NSA og andre "agencies" aldrig tillade.

  • 0
  • 0

Hvis du spalter fiberen skal fotonen så vælge hvilken vej den skal vælge den kan ikke gå begge veje se evt. http://en.wikipedia.org/wiki/No-cloning_th...

Til gengæld er det rigtigt at systemet stadig er afhængig af en klassisk kommunikationskanal hvor man skal være sikker på at man snakker med den rigtige modtager/afsender. Til gengælg behøver denne kanal ikke at være hemmelig eller enkrypteret.

Til Claus Vaaning: Det man vil sende via kvantekrypteringskanalen er vel typisk nøglen til den anden kanal. Og man vil kun bruge denne nøgle så fremt den når frem uden at blive opsnappet undervejs. Dermed undgår man at lække informationer til NSA mv.

Den vigtigste pointe mener jeg er at alt det data som NSA opfanger og som har været diskuteret på det seneste netop ikke engang er klassisk enkrypteret (fx emails mellem smtp servere).

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten