Ubemandede fly klar i stratosfæren: Frygt for masseovervågning lurer

Plus2. maj 2021 kl. 14:053
Ubemandede fly klar i stratosfæren: Frygt for masseovervågning lurer
Airbus’ HAPS-platform Zephyr under en testflyvning i december 2020. Illustration: Airbus.
Ny dansk rapport peger på store teknologiske gennembrud inden for ubemandede platforme i stratosfæren, kendt som pseudo-satellitter. De kan være et solidt supplement til både satellitter og droner, men mangel på regulering, standarder og bekymring for overvågning kan bremse udviklingen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tættere på Jorden end satellitter, men alligevel langt nok væk til at kunne observere over hundredvis af kilometer, og med kameraer, der kan optage og streame billeder i høj opløsning i realtid.

De sidste mange år har forskere og udviklingsfolk hos blandt andet Google, Airbus, Thales og adskillige startups arbejdet på at udvikle funktionelle High Altitude Pseudo Satellites (HAPS), som er geostationære eller quasi-stationære stratosfæriske ubemandede platforme.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
5. maj 2021 kl. 12:59

Meteorologiske observationer med visuelt/infrarødt kamera er også en mulighed.

Der findes mange områder hvor vi med fordel kan bruge den form for overvågning. I Tyskland bruger de fly og helikoptere, til at overvåge trafikken når ferien starter og til overvågning af de store skove når de har ekstrem tørre somre. Jo før man bliver opmærksom på problemer, jo hurtigere kan man skride ind og forebygge endnu større problemer. Men hvis man kan spare en del af personalet til den overvågning er det vel godt for skatteyderne.

Droner, eller som man her siger, ubemandede fly kan selvfølgelig også misbruges, ligesom så meget andet, men brugt til fredelige formål er det en stor forbedring. Bliver de derimod brugt til militære operationer er det nok ikke så godt for dem som bliver bombet, men det er desværre en meget billigere løsning at have nogle siddende tusindvis af kilometer væk til at bombe løs i et fremmed land.

2
4. maj 2021 kl. 11:06

Hvad med havmiljøoveevågning? Det er ekstremt dyrt, som det foretages i dag med fly. Dette lyder da som den optimale løsning. De fleste af os forsøger jo forgæves at blive set på sociale medier mv. Jeg kan ikke forestille mig, at nogen gider se, hvad jeg laver i min baghave bare fordi de får muligheden.

Meteorologiske observationer med visuelt/infrarødt kamera er også en mulighed.

1
3. maj 2021 kl. 00:13

Det lyder lidt som en løsning der leder efter et problem. Af hensyn til privatlivets fred er det ikke en teknologi til beboede områder. Hvis man måtte afholde en festival, skal den så overvåges af et værktøj, der ser et område på størrelse med Fyn? Det virker lidt voldsomt. Jeg er bestemt modstander af vanvidskørsel, men er der ikke mere velegnede værktøjer?

At rede nødstedte øde steder er en oplagt ide, men den kan ikke rede, kun finde. Det er jo en start, men nogen eller noget skal nå frem på anden vis. Var der ikke engang et projekt med en spiselig drone?

Pseudosatellitter er supersmart til forskning, ingen tvivl om det, men at gennemtvinge en kommercialiseringsplan, hmm. Vi har ihvertfald ikke brug for mere overvågning.