Ubåde graver efter guld i 1,6 kilometers dybde

13. september 2007 kl. 16:232
Aktive skorstene omkring revner på havbunden aflejrer værdifulde mineraler, som mineselskaber verden over prøver at få fingre i. I 2009 begynder det første firma at grave på over 1,6 kilometers dybde.
Artiklen er ældre end 30 dage

Jagten på dybhavets dyrebare mineraler er for alvor gået i gang. Allerede om to år har det canadiske mineselskab Nautilus Minerals planlagt at sende en ubåd mere end 1,6 kilometer ned på havbunden for at høste guld og kobber nær øen Papua New Guinea lige nord for Australien.

I hælene på canadierne halser Neptun Minerals. Det britiske mineselskab vil hente mineraler fra havbunden ud for New Zealand i 2010, og det australske mineselskab Blue Water Metals vil også grave i den vestlige del af Stillehavet, skriver The Chief Engineer.

Fokus er rettet mod mineralrige skorstene

De havgående mineselskaber er særligt interesserede i de høje skorstene, der typisk findes i geologisk aktive områder, hvor de tektoniske plader bevæger sig væk fra hinanden.

Herfra strømmer rige mængder af dyre mineraler, som aflejrer sig øverst i skorstenen, når de bliver afkølet på vej ud af skorstenen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskere har identificeret 150 såkaldte skorstene og en stor del findes i den vestlige del af Stillehavet, men det er endnu usikkert, hvor store forekomster af mineraler mineselskaberne vil finde, oplyser Steve Scott fra det geologiske institut på Toronto Universitet til fagbladet The Chief Engineer.

Canadisk firma har 1,4 milliarder klar til at starte produktion

I dag findes der allerede selskaber, der udvinder diamanter fra havbunden, men slet ikke på dybder i nærheden af 1,6 kilometer.

Den største udfordring består da også i at udvikle teknikken til at udvinde mineralerne så dybt, og flere eksperter er skeptiske overfor, om det kan betale sig.

Det canadiske mineselskab Nautilus Minerals har dog budgetteret med 107 millioner kroner alene i 2007 og har en pulje på 1,4 milliarder dollars til at finansiere deres udviklingsarbejde frem til 2009.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
27. februar 2008 kl. 16:47

Hej Mikkel. Det var det første der også slog mig. Det her er nogle af de absolut sidste økosystemer, som vi har opdaget, og praktisk talt intet kender til. Garanteret er det dog at de er super skrøbelige, og ikke kan klare minedrift! Det er simpelthen ikke det værd at smadre disse unikke ældgamle systemer.

1
19. september 2007 kl. 19:24

Nu ligger skorstenene sikkert på internationalt farvand så man ikke behøver ta hensyn til hvilke økosystemer man smadre, men jeg vil nu stadig stille spørgsmålstegn ved den slags udnyttelse. Det har i flere fald vist sig hvordan organismer i de helt unikke økosystemer har kunnet bidrage til process industrien netop fordi de har gener som koder for overlevelse under ekstremt tryk og ekstreme temperaturer, spørgsmålet er så om det er værd at smadre det hele for nogle få gram et eller andet som man udvinder til en ekstrem høj pris i forhold til at udnytte og forske på det liv som findes der.