Uafhængigt af elnettet: Washington DC får busser opladet under ét stort solcelletag

1. november 2022 kl. 11:2414
Uafhængigt af elnettet: Washington DC får busser opladet under ét stort solcelletag
Elbusserne oplades af et selvstændigt mikrogrid, der vil fungere, selv hvis der sker et strømsvigt. Projektet er et partnerskab mellem flere selskaber, heriblandt AlphaStruxure. Illustration: Alphastruxure.
Ladepladsen i Maryland er uafhængig af elnettet og kan oplade 70 busser.
Artiklen er ældre end 30 dage

USA er verdens næststørste udleder af CO2 og er ikke just kendt som et grønt foregangsland.

Men i hovedstaden Washington DC har en klimaplan fra i år sat gang i forandringer.

Staten Maryland har nemlig sat sig for, at halvdelen af de offentlige busser skal være elektriske i 2030.

Derfor har man nu bygget et ‘busdepot’, hvor 70 busser kan oplades i den centrale by Brookeville, skriver Bussinesswire.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ladepladsen Mobility House baseres på et selvstændigt mikrogrid med batterikapacitet og er dermed ikke afhængig af elnettet, hvis et strømsvigt skulle opstå.

Mikrogriddet er på 6,5 MW og baserer sig på 1,6 MW solceller på taget, tre naturgasgeneratorer på 633 kW og et 3 MW batteri.

Strømmen fordeles af et intelligent system kaldet ChargePilot, der kan koordinere opladningen med bussernes køreskemaer og energibehov. Ladepladsen har en ladningskapacitet på 4,14 MW.

Strømsvigt skaber udfordringen

»Busdepotet er en betydningsfuld bedrift - ikke bare for modstandsdygtig offentlig transport, men også for at demonstrere vigtigheden af integrerede teknologier for at tilbyde bæredygtige ressourcer til fællesskabet. At håndtere opladningen af elektriske køretøjer i et mikrogrid er en teknologisk bedrift,« siger Gregor Hintler, direktør for Mobility House.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Maryland er det nødvendigt, at den offentlige transport bliver 'modstandsdygtig', for strømsvigt er ikke unormalt i staten, fortæller Michael Yambrach, chef for energi og bæredygtighed i Montgomery County, som byen Brookeville ligger i.

Ekstreme vejrhændelser har især været årsag til strømsvigt, fortæller han.

»Projektet falder i tråd med Montgomery Countys målsætninger om at reducere udledninger fra offentlig transport samtidig med, at det styrker fællesskabet og infrastrukturen.«

Ud over de 70 busser har Maryland også elektrificeret 85 skolebusser i år og planlægger at elektrificere resten i løbet af 10 år.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
1. november 2022 kl. 16:55

De skriver:

Transitioning the 70 buses at the depot from diesel to electric, powered by the on-site clean energy microgrid, will reduce lifetime emissions by 62%, which is equivalent to more than 160,000 tons of greenhouse gases over the next 25 years.

Jeg kan ikke få "the on-site clean energy microgrid" til at lave så meget energi over 25 år.

1,6 MW installeret solcelle effekt ~ 1,8 GWh energi pr. år. 1L diesel svarer ca. til 10 kWh, dvs. 1,8 GWh svarer svarer ca. til 180 m^3 diesel. Elektrisk busser er ca. 2 gange mere energieffektive i forhold til diesel busser (her er vi lidt i træskolængder tallet kan variere), dvs. der skal nok købes i omegnen af 360 m^3 diesel for at få kørt de samme km. 1 L diesel udleder 2,6 kg CO2 ~ 2,6 tons CO2 pr. 1 m^3 diesel.

De 360 m^3 diesel giver således 936 tons CO2. Over 25 år er dette 23 400 tons CO2. Dette tal er ca. 7 gange lavere end angivet. Er der noget jeg har overset?

Den eneste mulige forklaring jeg har er at de indkøber strøm fra nættet og at dette strøm er fremstillet uden CO2 udledning (vand/sol/atom), men så er det ikke længere "powered by the on-site clean energy microgrid".

Det er fedt nok at de skifter til el-busser og at de installerer solceller - jeg kan bare ikke få matematikken til at passe.

-Eivind

12
1. november 2022 kl. 15:02

I tilfælde af strømsvigt håber de på solskin samtidig med at de kører gasgeneratorerne, for at kunne skaffe nok effekt. I værste fald må de aflyse nogle busture men kan opretholde et nødberedskab.

De har et batterianlæg på 3 MW, sammen med solcellerne på 1,6 MW er det nok til at dække forbruget og ellers er det nok sammen med de tre nødgeneratorere...

Ved længervarende afbrydelse kan de forlænge batteriets brugstid, ved at køre på generatorerne samtidig med at solen skinder (og så er der vel ingen der siger at der er en konstant ladeprofil)

10
1. november 2022 kl. 13:59

Ja det fremgår vel allerede af billedteksten.

Ok sådan kan man godt fortolke det. Pointen består dog, som er at strøm fra solcellerne kun kan være et tilskud i størrelsesorden 25%. Resten må komme udefra.

I tilfælde af strømsvigt håber de på solskin samtidig med at de kører gasgeneratorerne, for at kunne skaffe nok effekt. I værste fald må de aflyse nogle busture men kan opretholde et nødberedskab.

8
1. november 2022 kl. 13:42

Hvis du havde læst historien ville du vide at der er tale om 70 skolebusser.

Skolebusserne ser sådan her ud: https://electrek.co/2022/10/25/largest-electric-school-bus-fleet-us/

Busserne der holder i det nye depot er åbenlyst ikke skolebusser men almindelige bybusser (se billedet): https://electrek.co/2022/10/31/microgrid-solar-charging-station-electric-buses/

Historien er at de har 86 elektriske skolebusser OG 70 elektriske bybusser. Dette depot er til sidstnævnte. Det oplyses endvidere at de 70 elektriske bybusser er halvdelen af byens flåde af bybusser.

Det ligner at enten er dette mikrogrid tilsluttet det almindelige elnet og mikrogrid-delen kommer kun i spil i tilfælde af strømafbrydelse. Alternativt at busserne også lades ude på ruten og opladning i depot kun er til at "toppe op" så de kan starte dagen med et fuldt opladet batteri.

7
1. november 2022 kl. 13:32

Det gør ikke den store forskel for pointen. Der er ikke i nærheden af nok solcellekapacitet til 70 busser.

Igen: Du regner på 70 danske busser.

Hvis du havde læst historien ville du vide at der er tale om 70 skolebusser.

»Montgomery County, Maryland, is on a roll. Earlier this month, it deployed the single largest electric school bus fleet – 86 – in the US. Now 70 of the county’s electric buses will be powered at a solar-powered, microgrid energy storage depot in Brookville.«

1.8GWh/yr lyder ikke helt ved siden af for 70 skolebusser, der kører to ture fem dage om ugen.

5
1. november 2022 kl. 12:52

1,6 MW solceller producerer på årsbasis cirka 1400 MWh elektrisk energi.

... I Danmark, vinklet ca. 45° mod syd, hvilket er et inderligt ligegyldigt tal ?

Hvis man fylder WDC ind i EU's glimrende "PVGIS" får man:

Ved vandret placering producerer 1.6MW(p) solceller ca. 1.8GWh per år i WDC.

Ved optimal vinkling bliver tallet ca. 2.1GWh per år.

Med den fodnote at PVGIS ikke har alle grunddata tilgængelige udenfor EU, så usikkerheden er lidt større end den ellers ville være.

https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/

4
1. november 2022 kl. 12:48

Det er næppe tilfældet men der er rigtigt nok noget der ikke helt går op.</p>
<p>1,6 MW solceller producerer på årsbasis cirka 1400 MWh elektrisk energi. Det er nok til at en bus kan køre 900.000 km. Fordelt på 70 busser og 365 dage er det 35 km/dag/bus.</p>
<p>Når Michael Fos dermed ikke automatisk har ret, så er det fordi der hellere ikke er nok gasgeneratorer til at levere strøm til 70 busser. Det anlæg synes simpelthen ikke dimensioneret til 70 busser uanset hvad der står pressemeddelserne. Medmindre en del af busserne kun køres i myldertidsdrift eller lignende.

Husk at læs forudsætningerne...

Ladepladsen Mobility House baseres på et selvstændigt mikrogrid med batterikapacitet og er dermed ikke afhængig af elnettet, hvis et strømsvigt skulle opstå.

og

Ladepladsen har en ladningskapacitet på 4,14 MW.

Batteriet kan leverer 3 MW og solcellerne kan leverer 1,6 MW. Dvs. at de kan klare en strømafbrydelse uden at kører på de tre nødgeneratorere, der nok kun skal i brug hvis strømafbrydelsen sker i perioder hvor solcellerne ikke leverer nok, eller vare ud over den periode som batteriet kan klare (de har ikke angivet størrelsen på batteriet)

Der står ikke noget om at den daglige drift skal ske fra solceller og generatorere...

3
1. november 2022 kl. 12:32

Men lad os da bare lyve og vildlede om at det er et naturgas anlæg der skal levere 70-80 % af energien til busserne.

Det er næppe tilfældet men der er rigtigt nok noget der ikke helt går op.

1,6 MW solceller producerer på årsbasis cirka 1400 MWh elektrisk energi. Det er nok til at en bus kan køre 900.000 km. Fordelt på 70 busser og 365 dage er det 35 km/dag/bus.

Når Michael Fos dermed ikke automatisk har ret, så er det fordi der hellere ikke er nok gasgeneratorer til at levere strøm til 70 busser. Det anlæg synes simpelthen ikke dimensioneret til 70 busser uanset hvad der står pressemeddelserne. Medmindre en del af busserne kun køres i myldertidsdrift eller lignende.

1
1. november 2022 kl. 11:41

Det burde være den rigtige overskrift. Selvom Washington DC har megen sol om sommeren, så kan byens busser på ingen måde være afhængige af vejret, så derfor er der installeret en dobbelt så stor naturgasgenerator, i forhold til solceller.

Men lad os da bare lyve og vildlede om at det er et naturgas anlæg der skal levere 70-80 % af energien til busserne.

Den mest enegibesparende løsning, ville nok være at hælde LNG direkte i busserne.