Uafgjort i 1. runde mellem stofposer og plastposer
Er stof- eller plastposer bedst for miljøet? Det er der stadig ingen konklusion på efter et fagligt møde i Miljøstyrelsen mandag. Det skriver Politiken.
Interessenter fra universiteter og organisationer var inviteret til debat af konklusionerne fra en rapport fra DTU Miljø, der er blevet kritiseret for at fremhæve plastposen som det mest miljøvenlige valg af indkøbspose.
Læs også: Forskere: Plastpose-konklusion var for kæk
»Vi har haft en nuanceret diskussion om de forudsætninger, DTU har lagt ind i analyserne. Vi har modtaget rigtig mange faglige oplysninger, som vi skal fordøje. Vi skal tænke os om og så se, hvad næste skridt skal være,« siger Hans Christian Karsten, vicedirektør for Miljøstyrelsen, til Politiken.
Miljøstyrelsen vil nu diskutere sagen med deres egne fagfolk, men umiddelbart gav mødet ikke anledning til at udpege konkrete fejl fra Miljøstyrelsens side, ifølge vicedirektøren.
Formålet med undersøgelse var i sin tid at skabe klarhed på området, men Danmarks Naturfredningsforening og organisationen Plastic Change kritiserer nu Miljøstyrelsen for at have skabt mere forvirring end afklaring.
God idé at genbruge plastposer
Rapporten Life Cycle Assessment of grocery carrier bags er udarbejdet for Miljøstyrelsen, der i marts skrev, at et bomuldsnet skal bruges over 7.000 gange for at opnå den samme lave miljøpåvirkning som en almindelig plastpose.
Læs også: Miljøstyrelsen afviser kritik af plastposerapport: Den viser blot et øjebliksbillede
»Det kan virke overraskende, at plastbæreposer er det mest miljøvenlige valg. Men stofposer belaster miljøet langt mere ved produktionen, fordi bomuldsproduktion kræver mange ressourcer og lægger beslag på et stort areal,« skrev Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.
Den konklusion er imidlertid blevet heftigt kritiseret, fordi det kun gælder for én enkelt af de 15 miljøparametre (påvirkning af ozonlaget), som rapportens LCA-analyse behandler.
Læs også: Miljøstyrelsen: Plastposer er mest miljøvenlige
Budskaberne fra undersøgelsen blev også kritiseret for ikke at have fokus på, at det er god idé at genbruge plastposerne, i stedet for at sende dem på forbrændingen.
»Grundlæggende skal vi naturligvis genbruge poserne så mange gange som muligt. Men jeg mener, at vi med rapporten kan komme med nogle tal og fakta, som kan give nuancer til debatten,«
forklarede Nis Christensen, kontorchef i Miljøstyrelsen, til Ingeniøren i marts.
Miljøstyrelsen har efterfølgende rettet nyheden på hjemmesiden, så der står, at »det er godt for miljøet, hvis vi genbruger vores bæreposer så mange gange som muligt, uanset materialet«.
