Tyverialarmer kan få hjertepatienter til at kollapse

Det kan være risikofyldt at passere en butiksudgang og dens to tårne med et usynligt, elektromagnetisk felt. Ikke blot hvis man har rapset en genstand, så tyverialarmerne begynder at hyle op, men også hvis man har fået indopereret elektrisk udstyr, der hjælper med at holde ens hjerte i gang.

Det magnetiske felt kan snyde eksempelvis pacemakere til at tro, at indehaveren er ved at få et hjerteslag, hvorefter det går i gang med en smertefuld redningsaktion.

Det fremgår af en amerikansk undersøgelse offentliggjort i det ansete medicinske tidsskrift Mayo Clinic Proceedings.

Heri blev to cases undersøgt. I begge tilfælde var personerne på vej ud af en butik, men standsede og befandt sig dermed i det elektromagnetiske felt længere end normalt.

»Stødet var helt utroligt. Jeg har prøvet mange ting, men det her var for meget,« siger 71-årige Ricardo Cassado til nyhedsbureaet Reuters, efter at hans difilibrator fejlagtig gik i gang, da han havde handlet ind i et indkøbscenter.

Difilibratoren sidder nær hjertet, måler pulsen og kan give stød, hvis indehaveren oplever et hjerteslag. Sådan et forvekslede maskinen magnetfeltet med, og Ricardo Cassado drattede omkuld.

Kollapsede i det lokale byggemarked

Den 81-årige tidligere sygeplejerske Grace Wilkens oplevende en lignende situation efter et besøg i det lokale byggemarked. Stående imellem de to tårne fra alarmsystemet begyndte hendes pacemaker at udsende et forkert antal elektriske impulser til hjertet, og Grace Wilkens kollapsede.

En af forskerne bag undersøgelsen, J. Rod Gimbel, som er hjertelæge med speciale i lidelser med uregelmæssige hjerterytme og tilknyttet Parkwest Hospital i Tennessee, vurderer trods de uhyggelige eksempler den generelle risiko for hjertepatienter ved at gå gennem tyverialarmer for lav.
Men kombinationen af mere virkningsfulde alarmsystemer i alt fra storkøbscentre til biblioteker og stigningen i antallet af personer med pacemakere eller difilibratorer kan give problemer.

Patienterne bør dog ikke blive ikke blive angste - blot opmærksomme, fastslår J. Rod Gimbel. Det samme gælder i særdeleshed for butiksejerne.

Normalt passerer de fleste igennem det elektromagnetiske felt på få sekunder. Men flere butikker bliver nu indrettet, således at man forsøger at få kunden til at købe en ekstra ting før udgangen. Eksempelvis ved at placere slik eller anderledes og iøjnefaldende produkter lige her.

Dermed standser folk op i det elektromagnetiske felt. Det og de ansatte manglende kendskab kan udgøre en risiko for de med hjerteproblemer og elektrisk udstyr.

Ansatte kender ikke risiko ved alarmsystem

Da Grace Wilkens faldt sammen, landede hun uden for det magnetisk felt. Da hun kom ved bevidsthed igen, trak en ekspedient hende hen og satte hendes ryg op ad alarmsystemets ene tårn. Herefter kollapsede 81-årige kvinde atter.
Det scenarium gentog sig fem gange, før en person slæbte hende helt væk fra alarmsystemet.

Ifølge the Federal Drug Administration - USA's svar på den danske Ssundhedsstyrelse, der godkender og overvåger sikkerheden af medicinsk udstyr - er antallet af rapporterede uheld særdeles lavt.

Alligevel anbefaler den amerikanske sundhedsstyrelse, at producenterne af alarmsystemer udstyrer maskinerne med skilte, der fraråder folk med hjerteproblemer og elektrisk udstyr "i at slingre rundt eller læne sig op ad sådanne systemer".