Tyve negler vigtig jordskælvsantenne for at sælge den som skrot
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tyve negler vigtig jordskælvsantenne for at sælge den som skrot

Et tyveri med tilsyneladende simple hensigter har skubbet Indiens jordskælvsforskning 13 år tilbage. Hapseriet er af en antenne ejet af The Indian Institute of Science i Bangalore, og det er den eneste antenne, der leverer direkte præcisionsdata af jordens bevægelser og dermed risikoen for jordskælv.

»Det er et stort tilbageslag. Alle, som måler jordens skorpe i Indien, er afhængige af den antenne,« siger forsker ved National Geophysical Research Institute i Hyderabad, Shyam Sunder Rai til Calcutta-avisen The Telegraph.

Antennen gjorde, at satellitterne kunne bestemme positioner med en præcision på en millimeter. En ny antenne vil have en unøjagtighed på fem millimeter i begyndelsen, og de indiske forskere spår, at det vil tage et år, før den fungerer lige så godt som den gamle.

Politiet formoder, at tyvene tog antennen for at omsætte den på skrotmarkedet, som de i øjeblikket holder øje med. Mistanken skyldes, at langfingrede personer for fire år siden brød ind gennem kloakkerne på et satellitcenter i Bangalore og stjal nogle rakettanke på grund af deres titaniumringe. Rakettankene blev senere fundet hos en skrothandler.

Ingen spor efter tyve

The Indian Institutes antenne stod på en græsplet nær en swimmingpool, som kun instituttets medarbejdere og studerende har adgang til. De skal forbi vagter, døgnet rundt. Selve poolen er endvidere omkranset af en høj mur.

»Det er en urokkelig placering, et referencepunkt, hvorfra vi kunne måle, hvordan andre punkter på den indiske landmasse bevæger sig,« fortæller Shyam Sunder Rai til The Telegraph.

Derfor skal en ny antenne stå på præcist samme punkt, selv om instituttet ingen anelse har om, hvordan tyvene formåede at forcere muren med den 1,5 meter store og 32 kilo tunge antenne uden at blive opdaget.

Dokumentation

Stolen: India eye on wayward earth

Vil da foreslå dem at de stiller mindst to antenner op - gerne et stykke fra hinanden, så de ikke kan ødelægges af samme uheld - oversvømmelse/jordskælv/flyulykke/etc.
Desuden kan jeg ikke se at de mister 13 års forskning - der står jo i artiklen at det 'kun' tager et år for en ny antenne har samme nøjagtighed. Her kan et forskningprojekt (på et års tid eller to) jo betale sig selv hjem. Det må være en rimelig smal sag at korrelere et gammelt og et nyt datasæt. De har jo en god ide om de gennemsnitlige bevægelser i de sidste 13 år.

Martin.

  • 0
  • 0