Tysklands regering vil begrænse udskældt metode til udvinding af skifergas
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tysklands regering vil begrænse udskældt metode til udvinding af skifergas

Det bliver ikke let for interesserede olie- og gasselskaber at indvinde skifergas i Tyskland. I hvert fald ikke, hvis det står til miljøminister Peter Altmeier, der ikke ser en fremtid for skifergas i Tyskland lige om hjørnet.

I en video, der ligger på ministeriets hjemmeside, forklarer Altmeier, at tvivlen om miljøpåvirkningen ved hydraulisk frakturering bør komme borgerne til gode. Derfor har skifergas lange udsigter, selv om flere lande (hovedsageligt USA, red.) har fået økonomisk succes med indvinding af naturgas fra skiferlag, hedder det.

Ifølge ministeren betyder det et konkret forslag om at forbyde frakturering i områder, hvor der kan indvindes drikkevand.

Læs også: Se hvordan hydraulisk frakturering udvinder skifergas

»Budskabet er, at vi ikke ønsker at facilitere udviklingen af skifergas i Tyskland,« lyder det fra Peter Altmeier.

Ifølge avisen The Guardian ønsker et flertal i Forbundsdagen, at regeringen strammer reglerne for brugen af hydraulisk frakturering, hvor enorme mængder vand tilsat forskellige former for kemikalier pumpes ned i undergrunden under højt tryk.

Det får de geologiske lag til at åbne sig, så gassen lettere strømmer mod brønden. I USA har der været eksempler på forureninger af grundvandet, først og fremmest i Wyoming.

Modstanderne mener at, forureningen efter at alt dømme stammer fra produktionen af skifergas, hvilket bliver støttet af miljømyndighederne. Tilhængerne af skifergas henviser derimod til de specifikke geologiske forhold i området.

Frankrig vurderer alternativerne

Frankrig, der har et stort potentiale for skifergas, har indført et moratorium mod skifergas i 2011. I starten af måneden kunne avisen Le Figaro så fortælle, at parlamentets kontor for evaluering af videnskabelige og teknologiske beslutninger, Opesct, nu vil analysere alternative teknologier til skifergasindvinding. Første rapport lander i foråret.

Også briterne har haft et forbud. Det blev ophævet i december, hvor regeringen til gengæld oprettede et kontor med fokus på ukonventionelle olie- og gas ressourcer.

I Tyskland ligger skiferlagene i først og fremmest i den nordvestlige del af landet, og reglerne er i dag sådan, at det er op til de enkelte delstater at regulere på området.

Det er heller ikke første gang, at der er kritiske røster fremme fra den tyske regering om skifergas og fracking. I maj 2012 skrev avisen Der Speigel, at den daværende miljøminister Norbertt Röttgen ville forbyde indvinding af skifergas.

Den 8. februar kunne Speigel så fortælle, at Berlin ville ophæve et moratorium mod indvinding af skifergas, og nu er beskeden så, at man ikke er imod, men heller ikke vil facilitere projekter i landet.

Lige nu er der ganske få skifergasprojekter i Tyskland, men både ExxonMobil og Wintershall, der er et datterselskab under kemigiganten BASF, ønsker at udforske mulighederne for skifergas i Tyskland.

I 2012 beregnede ExxonMobil, at der findes 827 milliarder kubikmeter gas under Tyskland. 80 procent er ukonventionelle gasforekomster herunder skifergas.

Dokumentation

(http://www.youtube.com/watch?v=wAurP3dk80Q&list=PLD6E4D3595AFE5B8B)
The Guardian om det tyske udspil

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I USA er der boret mere en 1 million huller i mange år efter Skiffergas, så en bedre teknik , må være opnået. Men som der skrives , ikke oven på vandressurser, og da Tyskland er et stort land, kan der nok findes Skiffergas uden for områder med drikkevandforsyning. Fremtidens energi hvis den skal findes udenfor mellemøsten, bliver Skiffergas nok fremtidens energi, og ligesom A kraft, har alt energi sin pris. Skiffergas måske fremtiden. Finn Bjerrehave Vig

 • 0
 • 0

Re: "Ifølge ministeren betyder det et konkret forslag om at forbyde frakturering i områder, hvor der kan udvindes drikkevand."

Betyder det forbud i områder hvor private har vandboringer ?

Betyder det forbud i områder hvor der findes drikkevand, men som i dag ikke er attraktiv pga. evt "vandrensnings udfordringer" ?

Måske de danske miljømyndigheder kan oplyse, om en sådanne forsigtig fremgangsmåde er på vej herhjemme ?

 • 0
 • 0

Den russiske gasselskab har rigtig stor interesse at det ikke bliver indvindet skiffergas i Europa. De har også stor indflydelse på Tysklands politikere ( tidligere Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder var bestyrelsesformand ved byggeriet af en stort rørledning som Rusland vil transportere sin naturgas til Europa). I øjeblikket foregår stor mediakrig i hele Østeuropa imod indvindingen af skiffergas . Meget tyder på at den er finansieret af Gazprom, som får sin største indtjening fra EU landene.

 • 0
 • 0

Hvis vi vil have gassen, er der visse milieu omkostninger. Hvordan tror I at gassen udvindes ude i Nordsøen? Det er der jo ingen, der ser. Danmark er eneste stat i EU med overskud på "olie balancen". D.v.s. vi exportere mere olie og gas end vi importerer. Uden nordsøolien ville Danmark have oparbejdet et stort valuta underskud med stor arbejdsløshed til følge. Men måske ville det have været bedre, at vi havde tøvet lidt mere med at hente olien op, for den er steget voldsomt i pris, siden vi startede indvindingen i Nordsøen. Og sådan bliver det måske også med skiffergassen. Den er måske meget mere værd om nogle år. Så måske kan det betale sig at vente med at hente den op. / JohnArentoft

 • 0
 • 0

er intet mindre end at skrabe bunden af dårlige ressourcer. At vi er nået dertil, hvor de ringeste ressource, som aldrig er blevet udvundet før, men som har været kendt i 70 år, bliver hyldet som verdensredning viser den totale desperation og afgrundsdybe uvidenhed omkring fremtidens energisituation.

Grunden til at man først går i gang med disse ressourcer er fordi det aldrig har kunne betale sig før at ofre miljø, ekstreme kapital omkostninger, risici, og ferskvand. - Det er mao. bundet i kronisk høje omkostninger for videre olieudvinding og dermed høje priser.

Det er simpelt blålys at sætte folk i sigte at disse ressourcer vil ændre andet end marginalt på energi-situationen - men de vil ændre påvirkningen på miljø i negativ retning og i ekstremt begrænset omfang reducere stigningen i pris på energi.

 • 0
 • 0

Jeg gider ikke at skrive hvad mit med fleres løsningsmodel er på disse problemer.

Politikerne går som kattene rundt om den varme grød og drømmer om den gode fe der vil løse alle deres problemer........der er ikke gode feer, så jo før de indser dette jo bedre er det for alle.

 • 0
 • 0

I stedet for en for nem henvisning, som: "I en video, der ligger på ministeriets hjemmeside, forklarer Altmeier, at tvivlen om miljøpåvirkningen ved hydraulisk frakturering bør komme borgerne til gode" kunne du så ikke som dine respektere kollegaer på Ing.dk lægge et link til venstre for artiklen med linket.

Du kunne lige så godt have skrevet: "Søg på nettet og inden 2 timer vil du have fundet videoen med Peter AltmAier"

 • 0
 • 0

Interessant.

Hvis du har nogle links eller andet, der giver mere viden om denne "Lobby" aktivitet, kunne det være interessant.

Hvis vores "ingeniør miljø/debat" har en sådanne stor "lobby part" med på side linjen, kunne det måske være godt med lidt fokus på det ;-)

 • 0
 • 0

Ole Rasmussen: Det må betyde områder, hvor der kan indvindes drikkevand. Under Danske forhold vil det betyde, at man ikke kan indvinde Skifergas på Sjælland, men at der er mindre områder i Jylland og på Fyn hvor der vil kunne indvindes gas. Det vil i øvrigt give god mening i Danmark, da det meste af Sjælland er OSD-område (område med særlige drikkevandinteresser) hvor vi i forvejen har mangel på rent drikkevand. I praksis er det et tysk nej til indvinding af Skifergas, som er begrundet i frygt for forurening af drikkevandsresursen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten