Tyskland stritter imod EU’s NOx-test

Illustration: KBA

Et nyt forslag fra EU-Kommissionen om øget centraliseret kontrol af dieselbiler afvises af den tyske regering.

Forslaget kommer som en reaktion på, at de enkelte EU-lande ikke har været i stand til at gennemføre en velfungerende kontrol med typegodkendelsen af dieselbiler. Skulle det blive vedtaget, vil det blandt andet betyde, at EU kan gå ind og kontrollere, om testen bliver udført korrekt i de enkelte lande og give store bøder til bilproducenter, hvis de sender biler på gaden, som ikke lever op til emissionsstandarderne for NOx.

Læs også: Politikontrol afslører: Hver fjerde lastbil snyder med forurening

I sidste ende vil EU kunne forlange, at en bilmodel helt bliver fjernet fra markedet.

Men i Tyskland bliver forslaget afvist af regeringen i Berlin. Det skriver Süddeutschen Zeitung.

En test, som det tyske miljøagentur netop har offentliggjort, viser, at mange dieselbiler ikke kan overholde kravene til NOx-emission i henhold til Euro 6-normen, hvis de udsættes for normal kørsel under normale vejrforhold. Illustration: UBA

VW-skandale satte gang i proces

Forslaget fra kommissionen kommer i kølvandet på VW-skandalen, hvor det blev afsløret, at Volkswagen bevidst havde installeret software, der kunne begrænse motorens emission af NOx, når bilen blev testet.

Læs også: Tyske dieselbiler sviner seks gange mere, end producenterne siger

Efterfølgende har en række miljøorganisationer påvist, at langt de fleste dieselbiler ikke kan overholde de krav EU stiller til NOx-emission. Det på trods af, at der ikke bevidst er manipuleret med styringen af bilens motor.

Overskridelserne skyldes overordnet set en lang række smuthuller i lovgivningen, som gør, at bilproducenterne i testlaboratoriet kan opnå langt lavere emissionsniveauer, end hvad der er muligt, hvis biler bruges normalt i trafikken.

Tyske tests viser store overskridelser

Det tyske miljøministerium har netop offentliggjort resultaterne af egne tests, som ligeledes viser, at selv moderne dieselbiler, som bilproducenterne har fået typegodkendt efter Euro 6-normen, forurener over seks gange så meget med NOx, som normen ellers giver tilladelse til.

Læs også: Politikere vil tvinge Danmark til at teste nye bilers forurening

Testen er blevet udført som en RDE-test (Real Driving Emissions), hvilket vil sige, at bilerne har kørt på offentlig vej under realistiske forhold. Testen er blevet vedtaget i EU, men træder først i kraft i 2020.

Foruden at kunne overvåge de enkelte landes måde at udføre typegodkendelser på, vil kommissionen også sørge for, at de steder, hvor dieselbilerne bliver testet, ikke længere er afhængige af bilproducenterne.

Tidligere har det nemlig været praksis, at test-laboratorierne blev betalt af bilproducenterne for at udføre tests. I stedet skal der indføres en gebyrstruktur, som kan dække omkostningerne til typegodkendelse.

Læs også: »Bilindustrien har snydt, men kun Volkswagen har tilstået«

Tyskland står ifølge avisen ikke alene med afvisningen af EU-Kommissionens forslag; andre bilproducerende lande som Spanien, Italien og Tjekkiet forsøger ligeledes at bremse reformer i Bruxelles.

Forslag i tråd med parlamentet

Forslaget fra kommissionen lægger sig tæt op ad det forhandlingsudspil, som EU-Parlamentet i løbet af foråret har forhandlet sig frem til, og som med stort flertal blev vedtaget i parlamentet 4. april.

Læs også: London på vej med ekstra afgifter på forurenende biler

I den forbindelse sagde den danske socialdemokrat Christel Schaldemose, som har siddet med i det udvalg, som har undersøgt dieselgate for EU-Parlamentet:

»Vi skal have langt, langt bedre kontrol. Der skal ikke være links mellem bilindustrien og dem, der godkender bilerne. De test, der udføres, skal baseres på normal kørsel.«

Den danske regering har i et notat erklæret sig enig med EU-Kommissions forslag.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Slike udokumenterte utspill forgifter samfunnsklimaet! Et minstekrav må være at du dokumenterer dine påstander.

Er du selv lobbyist eller måske bare en smugle ..... ? "lønningslist" kan forekomme på et utal af forskellige måder . Hvordan og hvor meget mon APMøller har givet i eks partistøtte til de seneste mia fradrag ude i Nordsøen ? Lobbyister har med at være der hvor der lovgives og udøves magt, så mon ikke også de er i Berlin ? I Bruxells er der rigtig mange !! http://www.dr.dk/nyheder/politik/valg/ep14...

  • 2
  • 5

EUs nuværende målemetode har i et par år modtaget en del kritik, det kan være grunden til at halvdelen af EUs bil producerende lande stemmer imod.

Der er blevet forsøgt at ligge pres på EU flere gange, for at ændre reglerne til en mere retvisende model. Muligvis vil de lande der stemmer imod, vente på den nye måle metode, istedet for at arbejde videre med den mangelfulde test de næste 2 år.

Jeg er rimelig sikker på at de fleste bilproducenter, kan lave renere biler end de gør nu, men der er ikke rigtigt grund til det, på grund af flere smuthuller i reglerne.

  • 0
  • 0

Dette er et tekniker forum så forlad bodegaen og overhold selv det I forlanger af andre og overlad det til Ekstra bladet at bagtale. Det gør de det langt bedre end Jer

  • 2
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten