Tyskland slår bak i EU: Vil holde liv i forbrændingsmotoren efter 2035

Plus22. marts kl. 12:2512
Tyskland slår bak i EU: Vil holde liv i forbrændingsmotoren efter 2035
Porsche er en stor fortaler for e-fuels. Bilproducenter har også investeret et forsøgsanlæg i Chile til produktion af e-fuels i et chilensk Illustration: Porsche.
I sidste øjeblik forsøger Tyskland at gøre det lovligt med køre med e-fuels i EU-aftale om udfasning af forbrændingsmotoren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Alt var tilsyneladende klappet og klart i efteråret 2022.

EU havde vedtaget, at den kendte forbrændingsmotor til personbiler skulle udfases i 2035, så det fra det tidspunkt kun var tilladt at sælge elbiler i alle medlemslandene.

Aftalen manglede blot den allersidste runde af underskrifter fra de 27 EU-lande, og fyldepennene var gjort klar her i marts måned.

Men så kom der en kontramelding fra Tyskland.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
23. marts kl. 21:34

Der er ikke nogen grund til at forbyde dem hvis de kører på E-fuels. Miljømæssigt har de den fordel at der skal betydeligt færre af de sparsomme råstoffer til at fremstille dem. Men der kommer næppe økonomi i dem til personbiler. Mest sandsynlige E-fuel er vel methanol. Hvad kommer det til at koste? Gæt (og det er et rent gæt) 40 kr pr liter. Med betydeligt lavere brændværdi end benzin. Hvis den pris holder stik tror jeg at langt de fleste af de selv af de mest fanatiske tilhængere af forbrændingsmotoren vil løbe skrigende bort. Og elbilerne vil være yderligere udviklet og forfinet.

11
23. marts kl. 08:59

EU hylder normalt markedskræfternes frie virke, så hvorfor alle disse love, der sådan set sætter dem ud af kraft.

Markedskræfter er da netop sat ud af kraft med alle de massive subsidier fossilgiganterne modtager. Og når du mener at markedet er frit, så "glemmer" du lige præcist den detalje at et "frit" marked altid vil ende med at forurene mest muligt, da det er gratis i den gamle opfattelse af et "frit" marked. Nu om dage kan alle med lidt omløb i hovedet godt indse at forurening er en regning vi bare skubber til vore børn, mens vi lever over evne nu. Så et reelt frit marked hvor forureneren betaler de omkostninger de påfører planeten og os alle, vil automatisk give gigantiske priser på fossil energi, da det netop sviner helt vildt. At man så tror at det er bedre at svine med kunstige brændstoffer viser bare hvor lidt man har fattet. Det er bare alle mulige varianter af Høfde42/DDT/metylbly om og om igen: Eksternalisering af de reelle omkostninger til "nogen andre", mens de griner hele vejen til banken, og endda har den frækhed at kalde det et "frit marked", når de reelt kun navigerer efter et eneste princip: går den, så går den.

10
22. marts kl. 22:47

I Danmark er elbiler stort set afgiftfri så vi ser ikke den reelle forskel i indkøbspris som her og fru Europa ser.</p>
<p>Mellemindkomstgrupperne i de Europæiske lande har simpelthen ikke råd til at købe en elbil, der mangler simpelhen billige el-bil modeller.

Sq sjovt med alle de nedtomlinger du får - du har jo fuldkommen ret. Eneste grund til at elbiler er (relativt) billige i DK er afgiftsfritagelse. Der er brug for EV teknologien falder i pris hvis de skal ud på afgiftsfritagede markeder, slet og ret. Helt grelt bliver det når oliebehovet falder så meget at der kun er brug for "nem" olie til f.eks $30/tønde. Aflivning af fossilerne vil kræve politisk indgriben, markedet klarer det ikke alene.

Markedskræfter dur iøvrigt heller ikke imod hverken børnearbejde, forurening, asbest eller narkosalg, men det går da nogenlunde alligevel.

9
22. marts kl. 19:56

EU hylder normalt markedskræfternes frie virke, så hvorfor alle disse love, der sådan set sætter dem ud af kraft. Lad dog markedet virke, alle siger jo at elbiler generelt er bedre.

Hastværk er lastværk, som det ofte ses når politikerne har fået en god ide.

8
22. marts kl. 17:19

Hvorfor skal politikerne blande sig i hvilke teknologier der bruges? De om nogen har bevist hvor uduelige de er på det punkt.

Udugelige politikere? I Norge har elbilpolitikken fungert bra. Målet var 100% biler uten utslipp i 2025 og der ser ut til å gå bra. Det vil si om en når 95% så vil jeg si at målet er nådd, De siste prosentene er vanskelige å nå og betyr lite i praksis med hensyn til målsettingen (minst mulig CO2-utslipp).

I Norge vil det være full anledning til å kjøpe bensin og dieselbiler i 2026. Målsettingen har påvirket avgiftspolitikken slik at publikum fortrekker elbiler. Nå vil avgiftslettelsene gradvis fases ut og om nødvendig vil avgifter for fossilbiler settes opp. En heldig utvikling! På sikt er det meningsløst å subsidiere personbiler foran bleier og mat!

Og min gamle bensinbil går og går og jeg blir stadig mer fornøyd med den (snart 24,5 år gammel og jeg kjører bare rundt 7.000 km per år)!

7
22. marts kl. 16:55

Hvorfor skal politikerne blande sig i hvilke teknologier der bruges? De om nogen har bevist hvor uduelige de er på det punkt. Stil krav om max udledning pr kørt kilometer, målt over køretøjets forventede levetid. Og så lad markedet selv finde de bedste/billigste løsninger.

6
22. marts kl. 16:48

Hensigten helliger midlet.

5
22. marts kl. 16:41

53 procent mindre CO2-emission, sammenlignet med en bil med forbrændingsmotor drevet med e-fuels.</p>
<p>Lyder som resultatet af en udregning, der er tilpasset resultatet. Der er dog ikke decimaler på…</p>
<p>Og så er jeg nu ikke ligefrem imponeret af gevinsten.

Den gevinst er vist også sat meget lavt/konservativt. Den er nok snarere op mod 80%. Tabet ved omsætningen fra el til synt fuels/e-fuel koblet med den meget dårlige energiudnyttelse i en ICE - dette sammenlignet med en elmotors energieffektivitet og det minimale tab ved op- og afladning af batterier taler vis sit tydelige sprog.

Oven i denne gevinst er der også gevinsten ved mindre forurening i vores byer. Jeg personligt glæder mig til at opleve en by uden stanken fra dieseludstødningerne.

4
22. marts kl. 16:14

53 procent mindre CO2-emission, sammenlignet med en bil med forbrændingsmotor drevet med e-fuels.

Lyder som resultatet af en udregning, der er tilpasset resultatet. Der er dog ikke decimaler på…

Og så er jeg nu ikke ligefrem imponeret af gevinsten.

Hvad har man med i beregningerne - og hvad har man IKKE med ?

Det sidste er nok det mest interessante.

3
22. marts kl. 15:55

.... for at tilfredsstille deres kreds af motorheads og perlegrusmekanikere - men iøvrigt ret ligegyldigt.

For i betragtning af den udvikling, vi har set fra 2011 til 2023 - også i Tyskland - hvor mange vil så købe en ny bil med forbrændingsmotor i 2035 ?

Antageligt ligeså mange som købte en ny dampbil efter 1925, hvor antallet af dampbil-producenter faldt fra langt over 100 til mindre end en håndfuld, uden noget land havde indført forbud mod at sælge dampbiler.

Det eneste betydelige i sagen, er at man med 2035 havde sat en dato, som bl.a. VW selv efterspurgte, hvorefter bilproducenterne kunne regne med 100% markedsandel for elbiler, så de ikke risikerede at blive kørt ud på et sidespor, efter at have ryddet fabrikshallerne og gået all-in på produktion af elbiler, sådan som VW allerede har gjort med flere af deres fabrikker.

Jeg er dog temmelig overbevist om at producenterne alligevel forbliver all-in på denne omstilling, da de ellers vil blive reduceret til niche-producenter - de har bare mistet den statsgaranti for 100% VE-andel, der var med til at sikre investeringerne, og det kan kun betegnes som eklatant dårligt politisk håndværk.

2
22. marts kl. 15:07

Mellemindkomstgrupperne i de Europæiske lande har simpelthen ikke råd til at købe en elbil, der mangler simpelhen billige el-bil modeller.

Men nu ville forbudet jo også først gælde i 2035. Der kan nå at ske meget inden da mht. priserne. De skulle jo meget gerne falde, og sandsynligvis falder de også længere ned end fossilbiler er i dag, da de er meget mere simple. Det er kun batteriprisen der skal ned. Alt andet er bare billigere allerede.

Og hvor hurtig tror du de nye billige modeller kommer,hvis der IKKE er udsigt til et forbud?

1
22. marts kl. 14:51

I Danmark er elbiler stort set afgiftfri så vi ser ikke den reelle forskel i indkøbspris som her og fru Europa ser.

Mellemindkomstgrupperne i de Europæiske lande har simpelthen ikke råd til at købe en elbil, der mangler simpelhen billige el-bil modeller.

ID.2 kan blive en gamechanger i 2026(pris 200.000) da den nærmer sig prisen på en benzinbil i Tyskland der i samme størrelse(POLO) koster ca 150.000 kr. og opefter. Men det kræver jo som sagt prisen holder.

Det er i sidste ende et spørgsmål om arbejdspladser.