Tyskland finder MRSA-bakterier i svinekød til grillen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tyskland finder MRSA-bakterier i svinekød til grillen

Et tilfældigt udvalg af svinekød beregnet til sommerens grillfester er blevet testet for antibiotikaresistente MRSA-bakterier, skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel.

Det tyske politiske parti De Grønne har været i forskellige supermarkeder i 13 byer i Tyskland for at købe svinekød til grillen. De sendte dog først indkøbene til undersøgelse og fandt MRSA-bakterier på produkter som marinerede svinekoteletter og svinekam. Samlet var bakterien at finde på 14 procent af det indkøbte kød.

Læs også: Politiker: Ministeren vildleder om svinebakterier

Selvom undersøgelsen kun omfattede et fåtal af prøver, får testresultaterne alligevel partiet til at kritisere den tyske regerings indsats mod overforbrug af antibiotika i landbruget. De Grønnes landbrugspolitiske ordfører, Friedrich Ostendorff, siger til Der Spiegel, at udbredelsen af resistente bakterier er en tikkende bombe.

Tidligere i år havde partiet sat en lignende undersøgelse i gang blandt pølseprodukter og fandt der resistente ESBL-bakterier på 11 ud af 63 pølser.

Herhjemme fandt Fødevarestyrelsen også MRSA-bakterier på fersk svinekød, da de i 2011 senest var på kontrol. Prøver fra slagterier påviste desuden i 2012 MRSA-bakterier i 77 procent af svinekødet.

Læs også: Svinefarme i nabolaget mangedobler risiko for smitte med svine MRSA

Ifølge specialkonsulent Gitte Ortved Bjerager fra Fødevarestyrelsen kontrollerer Danmark ikke længere kød for MRSA-bakterier, da de ikke anser det for at udgøre nogen risiko for forbrugeren.

»Når alle, der spiser svinekød, ikke bliver smittet med bakterien, må vi gå ud fra, at MRSA ikke smitter ved, at man spiser inficeret kød,« siger hun og henviser til Statens Serum Instituts rapport Danmap, der giver den samme vurdering.

Brian Kristensen, der er fagchef ved afdeling for Mikrobiologi og Infektionskontrol på Statens Serum Institut, mener heller ikke, at der skulle være nogen fare ved at røre ved inficeret kød og på den måde blive smittet ved at sætte bakterien af på sin hud eller i en åben rift.

Læs også: Tre gange så mange danskere smittet med svine-MRSA på kun ét år

»Så ville der simpelthen være flere, der er smittet særligt i byområder, hvor folk ikke normalt kan blive smittet af kontakt med levende svin,« forklarer fagchefen.

Det er dog ifølge Fødevarestyrelsen og Brian Kristensen ikke undersøgt eller videnskabeligt bevist, at man ikke kan blive smittet af MRSA ved at spise eller røre ved inficeret kød.

Læs også: Overlæge i vidneskranken: Nu er de første danskere døde af resistent svine-MRSA

Læs også: Smitsom levervirus fundet i danske svin

»Når alle, der spiser svinekød, ikke bliver smittet med bakterien, må vi gå ud fra, at MRSA ikke smitter ved, at man spiser inficeret kød,«

Den skal jeg huske næste gang fødevarekontrollen kommer og spørg "har du risikovurderet dette?"
Så kan jeg svare "ja -halv delen af Danskerne er ikke døde".

  • 22
  • 1

Myndigheder og landbruget er tilsyneladende ligeglade med resistens. Det eneste de vil reagere på, er hvis vi som forbrugere kan organisere en boykot af svinekød, indtil problemet er løst.

  • 9
  • 1