Tyskland finansierer solcelleanlæg i Danmark
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tyskland finansierer solcelleanlæg i Danmark

Illustration: Julie Lykke-Nedergaard

En tysk investeringsmotorvej får snart forbindelse til danske solcelleanlæg.

Den tyske pendant til PSO-afgiften, Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG), skal nemlig levere støtteeuro til solcelleanlæg i Danmark, hvis et forslag vedtages i den tyske Bundestag. Sådan skriver det danske medie Energiwatch.

Regeringen i Tyskland har fremsat et lovforslag om et pilotudbud på 100 MW, der ifølge planen fordeles mellem to projekter i henholdsvis Danmark og Luxembourg.

»Det fremlagte koncept for en forholdsmæssig åbning af solcelleudbud er et vigtigt signal til vores europæiske naboer om, at vi ønsker større samarbejde om vedvarende energi og endog til gensidig fordel,« forklarer den tyske statssekretær for energi, Rainer Baake.

Forslaget er en del af den tyske regerings aftale med EU-Kommissionen fra 2014 om, at 5 pct. af landets nyopførte vedvarende energi skal foregå i åbent udbud – altså være tilgængelig for eksempelvis danske VE-projekter.

Tyskerne sender på denne måde langt flere penge til Danmark, end vi sender modsatte vej til tyske solcelleanlæg.

Sagen er nemlig, at Danmark skal sende støttekroner til et solcelleanlæg på 2,4 MW i Tyskland som følge af et krav fra EU-Kommissionen.

Læs også: Her kommer slaget til at stå om de grønne støttemilliarder

Ukendt omfang

Faktisk er det endnu ikke offentliggjort, præcist hvor stort det tyske projekt i Danmark bliver. Forordningen ventes imidlertid at træde i kraft i løbet af årets andet kvartal, mens begge pilotprojekter skal begynde i år.

De tyske projekter i nabolandene er valgt for at afprøve to forskellige koncepter. For eksempel udbydes solcelleanlægget i Luxembourg sammen med den lokale regering, der også kan betale en del af støtten.

Anderledes er modellen for Danmark, hvor tyskerne står for både udbud og den fulde betaling.

At PSO afgifter kan bruges til VE- projekter på tværs af landegrænser må da være en
"geni streg" fra Euratom's lobbyister :o(
Hvis lokale elforbrugere ikke kan se deres pso afgifter bruges lokalt (indlands) underminere det så ikke den skrøbelige opbakning der er til at betale ekstra for udviklingen af sol og vind anlæg?
Ja tak til nærhedsprincippet !

  • 3
  • 1