Tyskland betaler for fem nye solcelleanlæg i Danmark
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tyskland betaler for fem nye solcelleanlæg i Danmark

Illustration: Juwi, Vattenfall

Den danske solcellegigant European Energy har vundet Tysklands første åbne solcelleudbud, skriver det tyske Bundesnetzagentur. Det åbne udbud kommer, efter at EU i 2014 pålagde både Danmark og Tyskland at sikre de øvrige EU-lande adgang til de to landes særlige støtteordninger inden for vedvarende energi. Heriblandt den omdiskuterede PSO-ordning i Danmark.

Ud af 43 bud var prisen på 40 øre/kWh fra European Energy langt den billigste og næsten 15 øre lavere end gennemsnitsprisen ved den seneste udbudsrunde i Tyskland.

Årsagen til, at European Energy har kunnet lande den lave pris, er ifølge administrerende direktør Knud-Erik Andersen blandt andet, at virksomheden har hentet store erfaringer fra opførelsen af Skandinaviens største solcelleanlæg ved Vandel øst for Billund. Samtidig betyder European Energys mange aktiviteter rundt om i verden, at virksomheden er storkunde hos solcelleproducenterne og dermed kan indhente de bedste priser, når der skal indkøbes solceller.

Læs også: Flyvestation Vandel kan blive Nordens største solcelleanlæg

Billigste strøm nogensinde

De 40 øre/kWh er ikke kun interessante i forhold til at vinde udbud i Tyskland. Prisen rokker også ved forholdet til andre energikilder og ikke mindst prisen på vind. For selv om vindmølleudbuddet på Kriegers Flak endte med 37,5 øre/kWh, og dermed repræsenterer den billigste vindmøllestrøm til dato, overstiger prisen European Energys bud på 40 øre/kWh, da vindmøllernes pris skal tillægges udgifter til ilandføring af strømmen og tilslutning til net, hvilket er inkluderet i prisen på solcellerne.

I tilfældet med de 50 tyske MW – der skal opføres i Danmark – ser regnestykket endnu bedre ud. Det er nemlig Tyskland, der betaler for opførelsen og drift de første 20 år, hvilket gør de 50 MW til den billigste strøm, der nogensinde er tilsluttet det danske elnet.

Fem anlæg fordelt over landet

Da der løber nye udbud af stablen allerede i starten af december, ønsker Knud-Erik Andersen af konkurrencehensyn ikke at afsløre, hvor i Danmark de 50 MW skal opstilles. Men der bliver tale om fem anlæg i alt, som fordeles jævnt over hele landet.

»Der er stor forskel på, hvor meget indstråling der er rundt om i landet. Så vi har valgt placeringer, hvor det er kendt, at forholdene er gode,« fortæller Knud-Erik Andersen.

European Energy har allerede været i dialog med de berørte kommuner, og herfra er reaktionen på nyheden om de kommende solcelleanlæg positiv, forklarer Knud-Erik Andersen.

»Når udbudsrunden i december er afsluttet, vil vi udsende et kort over, hvor vi ønsker at opføre de nye anlæg,« lover han.

Hvad angår CO2-gevinsten fra de fem nye solcelleanlæg, så tilfalder den Tyskland. Reglerne er nemlig udformet således, at den, der betaler, også er den, der nyder godt af klimagevinsten, uanset hvor de vedvarende energikilder, der investeres i, geografisk er placeret.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Selvom det er billigt, blev der netop idag ogsaa underskrevet en aftale med DEWA I Dubai on levering af stroem fra solceller til rundt regnet det halve!

Seneste bud er dog helt nede paa 17 oere pr. kWh - der synes saaledes ikke at vaere graenser for, hvor lav prisen kan blive. Det bliver svaert for Trump (eller andre), at bruge fossile braendstoffer I betydende maengder, hvis det ogsaa skal give oekonomisk mening.

 • 14
 • 0

Ville man også sige at Danmark betaler for en engelsk havmøllepark, når Dong opfører sådan en i England?

Hvis den danske regering (energinet.dk) laver en købsaftale til strømmen. Viking link kunne fx bruges til at overføre energien.

I dette tilfælde er det jo Tyskerne, der laver en købsaftale med danske virksomheder i Danmark.

Hvis der ellers er en klimagevinst, får alle jo per definition glæde af det, uanset hvor anlægget opføres, hvorfor betaleren godskrives for den mindre CO2-udledning, som anlægget indebærer.

Det er der ikke noget mærkeligt i.

 • 12
 • 0

Det er nok proportionalt med denne: https://ing.dk/artikel/skandinaviens-stoer...

Så et bud vil være ~66 Hektar

Et 250W solcellepanel måler 100x160 cm så de 50MW vil kræve ca 200.000 paneler med et areal på 320.000 m2 - cirka halvdelen af det udlagte jordareal. (Kalundborg anlægget har ca 250.000 paneler)

De bliver naturligvis stillet skråt, og hævet over terræn for at kunne komme af med varmen, og gøre vedligehold bedre tilgængeligt....og så fårene der græsser arealet ikke slår hovederne.

 • 2
 • 0

hvornår får lille mig så billig strøm ? eller handler det mest af alt om at staten nu kan købe endnu billigere strøm som de så kan sælge med bedre margin ?

 • 1
 • 0

Det vil sige Tyskland kan vaske hænder I CO2 besparelsen mens de er sikre på at få den afsat I dk? Altså sikret det er I DK hvor der mig bekendt ikke har været overrun på sol-el endnu?

Så hvis vi ville spare transmissionskapacitet til udlandet skulle vores fremtidige vind-parker vel "bare" rejses I udlandet? -Hvad koster jord I Polen?

 • 0
 • 0

Og vi ved ikke hvad der eventuelt måtte være af indirekte støtte.

Støtten er adgang til lån på 4 % - ellers er der såvidt mig bekendt ikke yderligere støtte. Det er klart, at flere solskinstimer billiggør strømmen, ligesom størrelsen (800 MW) også har betydning for prisen. Nu er der nok heller ingen der forventer, at strømmen kan fremstilles til den samme pris i Danmark og Dubai.

Det der overrasker mest, er at man ikke er konkurrencedygtige i fx sydtyskland!

Det lader til at tyske firmaer er taget på sengen, da de ikke er vant til konkurrence fra "die dumme dänen" ;o)

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten