Tyskere hamstrer kul for at kunne fyre op for varmen til vinter

18. august 2022 kl. 11:212
Tyskere hamstrer kul for at kunne fyre op for varmen til vinter
Kullets pris i Tyskland er mere overkommelig end prisen på træ, hvilket får tyskerne til at opkøbe kul. Illustration: Wyoming Mining Association.
Leverandørerne frygter for ikke at kunne levere kul nok til den store efterspørgsel.
Artiklen er ældre end 30 dage

Invasionen af Ukraine har fået mange tyskere til at frygte, at den russiske gas vil blive lukket til vinter. Derfor er flere helt almindelige tyskere begyndt at forberede sig på vinteren ved at købe kul på forhånd, skriver Euronews.

I den tyske hovedstad Berlin er det kun en lille andel af de omkring 1,9 millioner hjem, der bruger kul, som deres primære varmekilde. Mere præcist er det i omegnen af 5.000 til 6.000 husstande. Men nu er kullet en mangelvare i byen, fordi private samler vinterforråd.

Kulforbrugerne er ofte ældre mennesker, der bor i gamle huse, der ikke er blevet renoveret. Men også nye kunder med brændeovne flokkes til.

En af årsagerne er, at Rusland reducerer eksporten af gas, hvilket får gaspriserne til at stige sammen med andre alternative varmekilder. Priserne har fået tyskerne til at købe kul i stedet for træ til brændeovnen, fordi kullets pris er mere overkommelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktionen af kul er steget på tværs af Tyskland siden krigen i Ukraine, men efterspørgslen er stor, og leverandørerne er bekymret for, at de ikke vil være i stand til at opfylde den fuldt ud i løbet af vinteren.

Det kan Frithjof Engelke i Berlin mærke på sin lille forretning, der blandt andet sælger kul, træpiller og fyringsolie. En af hans nye kunder er Jean Blum, der køber kul til sin brændeovn for første gang i mange år, fordi hans hus er udstyret med et gasfyr.

»Selvom om det er dårligt for helbredet, er det bedre end at fryse,« siger han til Euronews.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
18. august 2022 kl. 12:24

De fleste brændeovne er beregnet til træ, ikke til kul. Heldigvis er tysk kul så dårlig kvalitet at halvdelen er slagger, og brændværdien er så lav at ovnen måske kan tåle skiftet til skidtet. Polsk kul kan ikke fås længere, men den høje brændværdi har været årsag til flere ødelagte brændeovne og havegrill.

Hvor meget mon den lokale luftforurening stiger i ØstEuropa til vinter?

De tyske brunkulsværker har desværre en noget højere kapacitetsfaktor end sortkulsværkerne.