Tyskere finder mikroplast i øl og mineralvand

Øl og mineralvand fra de tre største tyske supermarkeder indeholder alle plasticfibre, der menes at stamme fra syntetisk tøj. Det viser en undersøgelse, som den nordtyske tv-station NDR har gennemført i samarbejde med forskere fra Berlins tekniske universitet.

I en tv-udsendelse mandag aften fortalte NDR om resultaterne. Her fremgik det blandt andet, at de forskellige typer øl, der indgik i undersøgelsen, indeholdt fra 2 til 79 plasticfibre pr. liter. Nogle fibre var mikroskopiske, mens andre var store nok til at kunne ses med det blotte øje.

Mikroplastfibre som dem, der er konstateret i øl og vand i undersøgelsen, udledes blandt andet til vandmiljøet fra vask af syntetisk tøj. Undersøgelser viser, at vask af et enkelt stykke syntetisk tøj frigiver op til 1.800 plastfibre til spildevandet.

Af de øl, der indgik i den tyske undersøgelse indeholdt Jever flest plastfibre. For hver liter Jever-øl fandt forskerne 79 plastfibre. Illustration: Radeberger Gruppe KG, Frankfurt

Læs også: Mikroplast går lige gennem rensningsanlæg

»Vi har konstateret dette her syntetiske materiale mange steder, ikke kun i fødevarer, men også i luften,« siger professor Gerd Liebezeit til NDR.

Der findes ifølge NDR ikke undersøgelser af, om plaststykkerne har helbredsmæssige konsekvenser for mennesker, men forskere har tidligere konkluderet, at mikroplastic ophober sig i havdyr, der indtager de små plasticstykker.

»Mikroplastic vil før eller siden udgøre en fare for os mennesker,« forudsiger økotoksikolog og professor ved det tekniske universitet i Berlin Stephan Pflugmacher Lima over for NDR.

Læs også: Biologer slår alarm: Sild og muslinger er fyldt med plastaffald

Samme universitet har ved undersøgelser af muslinger slået fast, at de ophober mikroplast i kroppen, og at deres krop bliver stresset af fremmedlegemerne. Forskerne påpeger, at man ikke kan udelukke lignende effekt hos mennesker.

Den tyske bryggeriforening afviser over for tv-stationen, at der kan findes mikroplast i de produkter, som NDR’s undersøgelse henviser til. To af de tre tyske supermarkedskæder har på grund af udsendelsen sat gang i deres egne undersøgelser af problemet, mens den sidste af de tre supermarkedskæder ikke har svaret på tv-stationens henvendelser.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Plast i øllet er vist ikke i overensstemmelse med Reinheitsgebot. Jeg er glad for mine kunststoftrøjer, men jeg er også glad for øl. Ærgerligt hvis vi skal til at vælge. Skål !

 • 5
 • 2

Jeg tvivler på at der er microplast i øl og hvis der er, er de under 1 my, som er den filterfinhed man bruger til frafiltrering af grærceller, og 1 my kan jo ikke ses med det blotte øje!

Jeg kan derimod ikke udelukke at skyllevand til flasker kan indeholde microplast idet det jo ofte er genbrugsvand. Grundvand indeholder næppe microplast. Brygmesteren

 • 3
 • 1

Store plastic ø'er i havene, og nu små fibre i vandet. Gade vide om det lykkede os kvæle hele kloden i plast.

 • 5
 • 0

Forbyd syntetisk tøj, alternativet er også langt bedre. Feks tøj lavet af hamp i dag kan fås blødere end bomuld og er langt mere holdbart.

Desuden er hamp nok alligevel også den plante som der producerer mest biomasse på kortest tid og mest effektivt. Hvorfor selv danske forskere jævnligt opfordrer til vi dyrker mere hamp på de danske marker...

Nå ja også kan man også lave plastik og byggematerialer osv ud af hamp...

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten