Tyskere dyrker kunstig hud med hårrødder

Det kunne lyde som noget fra en Philip K. Dick-roman: Pluk nogle få stykker hår fra en person, og fire til seks uger senere har du et nyt og kunstigt stykke hud, der kan have en overflade på op til 100 kvadratcentimeter.

Sådan er realiteterne i 2008, og dermed kan patienter med kroniske sår få behandlet deres lidelser. Det lover den tyske virksomhed Euroderm, der sammen med Fraunhofer Institute for Cell Therapy og Immunology IZI i Leipzig er lykkedes med at producere kunstig hud ud fra patienternes egne celler.

I øjeblikket foregår behandlingen af kroniske sår på eksempelvis diabetikere ved at transplantere væv, typisk fra låret. Behandlingen efterlader ar både på låret og det behandlede sted. Euroderm og Fraunhofer forsikrer, at med deres behandling vil huden gro ind i såret uden at efterlade år.

biotek, laboratie, laboratorie, laboratorium, forskning, renrum, forsker, forskningspolitik, stamcelle, stamcelleforskning, embryo, forskere, foto: Fraunhofer Illustration: Fraunhofer

En anden fordel er, at huden så at sige kan vokse af sig selv, og i løbet af få dage er det muligt at se, om den kunstige hud har tilpasset sig såret. 72 dage senere er det angiveligt ikke til at se forskel på den kunstige og naturlige hud.

Ny hud til 20 personer om måneden

Dyrkningen af huden foregår ved at udtrække voksne stamceller fra hårrødderne. De formerer sig så ved knopskydning over i en cellekultur i løbet af to uger.

Forskerne reducerer så en opløsning af næringsstoffer, der omgav cellekulturen, indtil den ikke længere dækker de øverste sider af kulturen, hvormed den udsættes for luften i omgivelserne. Det forøgede pres fra ilten på overfladen får cellerne til at adskille sig og blive til hudceller.

På den facon vurderer forskerne, at de kan dyrke kunstig hud for op til 20 personer om måneden, alt afhængig af hvor mange tyske læger som anbefaler den nye behandlingsform.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man spørger sig selv, om der er hår på den hud, der dyrkes.

Specielt ville det være fint, hvis jeg kunne få trukket et hår ud i nakken, hvor det gror tykt - og det kunne bruges til dyrkning af noget implantat til min isse, hvor der er ret bart.

  • Søren
  • 0
  • 0

Hej Søren. Jeg antager at der vil være hår i den hud, der dyrkes. Stamcellerne, der bruges, kommer fra området mellem talgkirtlen og pilierektormusklen i hårsækkene, og giver normalt ophav til nye celler i hårsækkene, når hårsækken er i sin anagene/vækst-fase. Men, især når huden beskadiges, kan de selv samme stamceller, give ophav til hudceller. Så der burde altså være både hårsække og hudceller, i den hud, som tyskerne dyrker.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten