Tyske Schuko-stik er nu tilladt i Danmark
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tyske Schuko-stik er nu tilladt i Danmark

Sikkerhedsstyrelsen har nu godkendt en dansk udgave af de tyske Schuko-stikkontakter. De kaldes også sidejords-stik, fordi stikket har jordforbindelser i kontaktens periferi.

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside står, at tilladelsen gives på samme vilkår, som da pindjord-stikkontakten blev tilladt for nogle år tilbage. Pindjord-stik er fransk/belgiske med en jordpind lige over stikkets midte.

»Det skal forstås sådan, at Danmark har nogle særlige nationale krav, som skal opfyldes. Det er for eksempel krav om pillesikring,« siger kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen Martin Kastoft.

Pillesikring er den bremseanordning, vi har i danske stik, som forhindrer, at børn kan stikke for eksempel en strikkepind ind i det ene hul i kontakten.

Schuko-stik skal også have pillesikring, hvis de sælges i IP X0-udførelse, der betegner den indendørs-udgave, der ikke er sikret mod væske.

Konsekvensen er, at styrelsen dermed per automatik ikke accepterer alle Schuko-stikkontakter fra udlandet. En dansk forbruger kan altså ikke bare købe en pose Schuko-kontakter i grænsekiosken og bruge dem i sit hjem uden videre. Det er ikke sikkert, at de er lovlige her, selv om de er lovlige i Tyskland.

Findes der overhovedet nogle Schuko-kontakter på markedet, som vil være lovlige her i landet?

»Vi har ikke kendskab til, at der findes nogen. Men det er ikke umuligt, at de findes, for de danske særkrav bygger på en IEC-standard. Så hvis en udenlandsk producent har valgt at producere en kontakt efter den danske standard, så findes de,« siger Martin Kastoft.

Dokumentation

Sikkerhedsstyrelsens pressemeddelelse
Forklaring af IP-koder

er det lykkes Sikkerhedsstyrelsens at "frigøre" den danske marked uden at sige farvel til de flotte julegaver de få fra LK hvert år. Den franske standard blev frigivet på samme måde for 2-3 år siden og jeg skal stadig se det første produkt i butikken. Men det er klart at en standard som er godt nok for Tyskland, Holland, Sverige og mange flere umuligt kan være godt nok til 5 millioner Dansker. Hvis der fandtes en statistik om hvor mange mennesker stryger deres tøj med jordforbindelsen på strygejernet, så vil Danmark ligge nogensteder mellem Usbekistan og Eritrea. Hvis der er noget som for mig har ødelagt myten om den ukuelige Danske embedsmand, så er det godt nok gutterne fra Esbjerg...

  • 0
  • 0

Er det ikke netop sådan noget EU skal regulere, så vi ikke fortsat skal have et lokalt dansk marked for stikkontakter, hvor det primære formål ser ud til at være at skulle gøre stikkontakterne dyrere.

Jeg kan i min vildeste fantasi ikke forestille mig, at der dør flere tyskere pga. dårlige tyske stikkontakter end tilsvarende for danske stikkontakter. Er der nogen der kan dokumentere en effekt af de striksere danske regler?

  • 0
  • 0