Tyske myndigheder: Påstand om Corona-smitte inden symptomer var mangelfuld

Illustration: Bigstock/Shade Lite

I forsøget på at forhindre smitte af den nye corona-virus har en afgørende faktor været: Kan man smitte videre, før man får symptomer på sygdommen? Er det tilfældet, besværliggør det sagen betragteligt.

Ja, den kan godt smitte, før man begynder at hoste og får feber, hævdede tyske forskere i en artikel i New England Journal of Medicine.

Forskerne havde undersøgt de fire første tilfælde af coronavirus i Tyskland og heraf udledt, at en tilrejsende forretningskvinde fra Shanghai havde nået at smitte en af de fire, før hun selv blev syg på vejen hjem igen.

Det gav naturligt anledning til en del bekymring, men nu har de tyske sundhedsmyndigheder skrevet til tidsskriftet for lige at få facts på plads, skriver Science.

Det viste sig nemlig, at forskerne slet ikke havde talt med pågældende kvinde fra Shanghai, men kun med de fire tyskere, som tilsyneladende ikke havde syntes, hun virkede syg.

Læs også: Turbo på udvikling af Corona-vaccine

Det skulle gå hurtigt

De tyske sundhedsmyndigheder fangede hende dog på telefonen efter offentliggørelsen af artiklen, og her fik de at vide, at kvinden faktisk allerede havde været småsløj ved ankomsten til Tyskland.

Denne viden er nu bragt videre til både New England Journal of Medicine samt WHO og andre relevante instanser.

Den tyske virusforsker Christian Drosten, som var medforfatter på artiklen, beklager sagens forløb i Science og forklarer, at det ikke havde været muligt at fange kvinden for at få forløbet bekræftet, men at forskerne vurderede, at den viden, de mente at have, skulle formidles videre hurtigst muligt.

Læs også: SSI: Sandsynligvis langt flere smittede med corona-virus end rapporteret

Sendte hurtigt smitten videre

Flere forskere er siden kommet til tasterne for at kommentere på sagen. Nogle mener, at det var en lige lovlig hurtig konklusion at komme med, men at det i nogle tilfælde ikke kan nytte noget at ligge inde med mulig vigtig viden, selv om personen ikke kan fanges på telefonen i et dobbelttjek.

Ifølge figuren i New England-artiklen ser det da også ud til, at de to tyskere, der havde mødt kvinden, hurtigt sendte smitten videre. Blot to dage efter, de selv fik symptomer, oplevede to andre kolleger symptomer, selv om de ikke havde mødt kvinden.

En epidemiolog fra Harvard, som Science har talt med, understreger, at der under alle omstændigheder kan være god grund til at være ekstra vaks, når man læser selv peer-reviewed artikler under en epidemi, fordi tingene skal gå stærkt.

Men når det så er sagt, så mener nogle forskere stadigvæk, at coronavirussen kan smitte i inkubationstiden. Ifølge WHO er det dog næppe dem, der i så fald spreder mest smitte, da der ofte skal et nys eller et host til at få virussen overført.

En god og en dårlig nyhed mere er, at de fire tyskere blot fik symptomer, der mindede om en almindelig forkølelse, så den rammer ikke altid så hårdt. Derimod kan de svage symptomer også få folk til at gå for tidligt på arbejde igen, så virussen spreder sig.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det, som blev fremført fra tysk side, var en nøgtern fremstilling af iagttagelser, der indikerede det, som senere er blevet bevist til hudløshed, nemlig at coronaen spreder sig fra personer, som ikke selv udviser symptomer.

https://ing.dk/andre-skriver/kina-opjuster...

https://ing.dk/andre-skriver/kina-opjuster...

https://ing.dk/andre-skriver/kina-opjuster...

Det er rigtigt godt med kriterier for, hvornår noget er dokumenteret i videnskabelig forstand. Men der er en uhyggelig tilbøjelighed til konstant at forlange det umulige inden for dokumentationens kunst, hvis det, der tegner sig for en, er ubekvemt.

Vi ved alle sammen, at sygdommen kunne have været inddæmmet, hvis fx danske myndigheder havde taget de sparsomme erfaringer til efterretning i tide. Men det ville have været for drastisk, det var udemokratisk, diktatorisk osv.

Nu tror man på vaccinerne.

Liberal alliance vil have de vacciner, som myndighederne har kendt risikable, udbudt til frit valg for borgeren. Vaccinepasset sættes i søen som et nyt aktiv, en tilvalgsmulighed, der passer ind i det begreb om frihed, der danner grundlag for den markedsfundamentalistiske ideologi.

Men coronaen mutterer, og de økonomisk højtflyvende vil kunne tilskrive sig den rolle, igen at sprede de varianter af coronaen, som tilpasser sig bedst til de givne omstændigheder.

Smitten kom først til Brasilien i de rige kvarterer via de økonomisk højtflyvende, dem der rejser meget. Siden har den ramt Brasilien hårdt, og Manaus, en by i Amazonas, var først erklæret flokimmun i sommers, men en ny variant, P1, ramte først byen så hele landet med større styrke end første bølge, fordi de antistoffer, som kroppen har udviklet over for tidligere udgaver af coronaen, ikke virker mod P1.

De højtflyvende forestiller sig, at de kan købe sig og tilvælge vacciner, der sætter dem op i de sædvanlige 12 kilometer over det hele. Visse turistdestinationer tilbyder vacciner, som trækplaster. Men her som der, vil de vaccinerede med pas ikke komme til at stå for udviklingen/fremskridtet, men spredningen af en sygdom, der ikke ser ud til at forsvinde foreløbigt.

Så længe ikke hele verdens befolkning vaccineres effektivt på en og samme tid, mod den og de udgaver af coronaen, der er i omløb, vil pandemien ikke kunne stoppes. De få midlertidigt immune over for kendte udgaver vil få sig en på opleveren, en falsk oplevelse af at være oven på, men de vil igen, først som sidst, blive de egentlige smittespredere, spredere af nye immune varianter.

Godt for livet på jorden. Skidt for det økonomiske menneske (globaliseringen, markedsfundamentalismen, den selvdestruktive pladderoptimisme).

At disse mennesker ikke bryder sig om hverken fakta, historisk korrekt opridsning og beskrivelse af samtidens fremmeste ideologiske virkeligheder, kan man se på de totalt mundlamme nedladende tomler. Jeg tæller begærligt op på dem som komplimenter!

  • 2
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten