Tyske myndigheder: Påstand om Corona-smitte inden symptomer var mangelfuld

Illustration: Bigstock/Shade Lite

I forsøget på at forhindre smitte af den nye corona-virus har en afgørende faktor været: Kan man smitte videre, før man får symptomer på sygdommen? Er det tilfældet, besværliggør det sagen betragteligt.

Ja, den kan godt smitte, før man begynder at hoste og får feber, hævdede tyske forskere i en artikel i New England Journal of Medicine.

Forskerne havde undersøgt de fire første tilfælde af coronavirus i Tyskland og heraf udledt, at en tilrejsende forretningskvinde fra Shanghai havde nået at smitte en af de fire, før hun selv blev syg på vejen hjem igen.

Det gav naturligt anledning til en del bekymring, men nu har de tyske sundhedsmyndigheder skrevet til tidsskriftet for lige at få facts på plads, skriver Science.

Det viste sig nemlig, at forskerne slet ikke havde talt med pågældende kvinde fra Shanghai, men kun med de fire tyskere, som tilsyneladende ikke havde syntes, hun virkede syg.

Læs også: Turbo på udvikling af Corona-vaccine

Det skulle gå hurtigt

De tyske sundhedsmyndigheder fangede hende dog på telefonen efter offentliggørelsen af artiklen, og her fik de at vide, at kvinden faktisk allerede havde været småsløj ved ankomsten til Tyskland.

Denne viden er nu bragt videre til både New England Journal of Medicine samt WHO og andre relevante instanser.

Den tyske virusforsker Christian Drosten, som var medforfatter på artiklen, beklager sagens forløb i Science og forklarer, at det ikke havde været muligt at fange kvinden for at få forløbet bekræftet, men at forskerne vurderede, at den viden, de mente at have, skulle formidles videre hurtigst muligt.

Læs også: SSI: Sandsynligvis langt flere smittede med corona-virus end rapporteret

Sendte hurtigt smitten videre

Flere forskere er siden kommet til tasterne for at kommentere på sagen. Nogle mener, at det var en lige lovlig hurtig konklusion at komme med, men at det i nogle tilfælde ikke kan nytte noget at ligge inde med mulig vigtig viden, selv om personen ikke kan fanges på telefonen i et dobbelttjek.

Ifølge figuren i New England-artiklen ser det da også ud til, at de to tyskere, der havde mødt kvinden, hurtigt sendte smitten videre. Blot to dage efter, de selv fik symptomer, oplevede to andre kolleger symptomer, selv om de ikke havde mødt kvinden.

En epidemiolog fra Harvard, som Science har talt med, understreger, at der under alle omstændigheder kan være god grund til at være ekstra vaks, når man læser selv peer-reviewed artikler under en epidemi, fordi tingene skal gå stærkt.

Men når det så er sagt, så mener nogle forskere stadigvæk, at coronavirussen kan smitte i inkubationstiden. Ifølge WHO er det dog næppe dem, der i så fald spreder mest smitte, da der ofte skal et nys eller et host til at få virussen overført.

En god og en dårlig nyhed mere er, at de fire tyskere blot fik symptomer, der mindede om en almindelig forkølelse, så den rammer ikke altid så hårdt. Derimod kan de svage symptomer også få folk til at gå for tidligt på arbejde igen, så virussen spreder sig.