Tyske myndigheder: Interessante resultater om Roundups hjælpestoffer

De tyske miljømyndigheder finder det interessant, at et fransk forskerhold i en stærkt kritiseret undersøgelse har testet verdens mest solgte sprøjtemiddel, Roundup, i et helt livsforløb.

Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) påpeger i sin evaluering af det franske forsøg, at kun den aktive ingrediens, glyphosat, er testet i langtidsforsøg. De har ikke vist tegn på eget forekomst af kræft eller for tidlig død.

Det hævder de franske forskere at have fundet i deres forsøg, hvor de fulgte rotterne et helt livsforløb på cirka to år. Nogle af rotterne fik Roundup blandet i deres drikkevand i koncentrationer helt ned til en tyvendedel af, hvad der er tilladt i drikkevand til mennesker.

Læs også: Videnskabspanel om kræftforsøg med Roundup: Totalt ubrugeligt

BfR er generelt lige så kritisk over for den franske undersøgelse som EU's fødevareorganisation Efsa. Et videnskabeligt panel under Efsa har stemplet franskmændenes videnskabelige artikel som fuldstændig ubrugelig til at vurdere risikoen ved Roundup og genmodificerede majs, som forskerne fodrede nogle af deres rotter med.

Det er tyskerne enige i, men de kommer så modsat Efsa med tilføjelsen omkring hjælpestofferne.

'BfR har med interesse noteret sig, at der for første gang er gennemført et langtidsstudie med en færdig glyphosat-blanding. Langtidsstudier er ikke tilgængelige endnu, fordi de regulerende myndigheder i hele verden kun kræver dem for de aktive ingredienser,' lyder det i tyskernes resumé.

Læs også: Miljøstyrelsen: Vi skal undersøge hjælpestofferne i Roundup

'Glyphosat er udførligt testet. Adskille langtidsstudier på rotter og mus har ikke indikeret hverken kræftfremkaldende effekter, øget dødelighed eller effekter på hormonsystem, sådan som Seralini og hans kolleger rapporter i deres artikel,' skriver BfR.

Gilles-Eric Seralini er professor ved universitetet i den franske by Caen og førsteforfatter på de franske forskeres artikel i det videnskabelige tidsskrift Food and Chemical Toxicology.

'BfR er klar over, at nogle hjælpestoffer, særligt surfactanter af gruppen alkylamin polyetoxylater, muligvis har indflydelse på giftigheden af sprøjtemidler med glyphosat.'

Læs også: Undersøgelse: Rotter dør af Roundup og gensplejset majs

Hjælpestoffer skal blandt andet nedbryde ukrudtets cellemembraner og bane vejen for, at glyphosat kan trænge ind. Surfactanter, som også kaldes detergenter, er sæbelignende, fedtopløselige molekyler.

Alkylamin etoxylaterne er de samme hjælpestoffer, som ifølge en dansk ph.d.-afhandling fra 2003 ophober sig på marker sprøjtet med glyphosat, især på lerholdige jorde.

Læs også: Roundups cellenedbrydende hjælpestoffer havner i vores vand

De stoffer skal man ifølge de tyske myndigheder ikke spøge med.

'De toksiske effekter er i nogle tilfælde alvorlige sammenlignet med studier af den aktive ingrediens,' konstaterer BfR.

'Derfor kan resultaterne fra Seralinis gruppe muligvis give et eksperimentelt bidrag til at belyse hjælpestoffernes indflydelse på langtidseffekterne af produkter til planteavl,« tilføjer de tyske myndigheder.

Læs også: DTU-forsker affærdiger GMO-studie: »Jeg har aldrig set noget lignende«

Herefter vender de tilbage til deres primære indvendinger mod den franske undersøgelse.

'Mens det principielt skal værdsættes at udføre et langtidsforsøg med et glyphosat-holdigt sprøjtemiddel, så er det nødvendigt at nævne, at det offentliggjorte studium har betydelige mangler i sit design og på grund af ufuldstændig og uklar præsentation af de indsamlede data.'

'Desuden er hovedbudskabet ikke understøttet er eksperimentelle data. Derfor er det umuligt at følge forfatternes hovedkonklusioner,' mener de tyske myndigheder.

Læs også: Leder: Peer-review har spillet fallit som videnskabens vagthund

Dokumentation

BfR's evaluering

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis man vil læse det på tysk: http://www.bfr.bund.de/de/presseinformatio...

Så skriver de:

Studie der Universität Caen ist kein Anlass für eine Neubewertung von Glyphosat und gentechnisch verändertem Mais NK 603 29/2012, 01.10.2012

Desuden er de så venlige at skrive om sig:

Über das BfR

Das Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) ist eine wissenschaftliche Einrichtung im Geschäftsbereich des Bundesministeriums für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz (BMELV). Es berät die Bundesregierung und die Bundesländer zu Fragen der Lebensmittel-, Chemikalien und Produktsicherheit. Das BfR betreibt eigene Forschung zu Themen, die in engem Zusammenhang mit seinen Bewertungsaufgaben stehen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten