Tyske landanlæg forsinket: Femern bliver med bumletog fra starten

Plus22. august 2022 kl. 12:566
Tyske landanlæg forsinket: Femern bliver med bumletog fra starten
Puttgarden og 88 km sydpå ned til Lübeck skal der opføres dobbeltsporet elektrificeret jernbane. Men arbejdet snegler sig af sted. Illustration: Femern A/S.
De tyske jernbaneanlæg er forsinkede og bliver ikke klar til den forventede åbning af Femern-tunnelen i 2029.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når Femern-forbindelsen efter planen åbner i 2029, bliver det ikke med dobbeltspor og 200 km/t hele vejen fra København til Hamborg, som det ellers var hensigten.

DB Netz AG, der står for at opgradere jernbaneinfrastrukturen i Tyskland til fuld elektrificering og dobbeltspor mellem Puttgarden og Lübeck på tysk side, når ikke at få hele projektet klar i tide til den forventede åbning af Femern-forbindelsen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
23. august 2022 kl. 14:59

Er der nogen der tror tunnellen bliver færdig på det planlagte tidspunkt, det er jo et politisk besluttet prestigeprojekt, sådan nogen har det med at blive forsinkede i det uendelige.

5
23. august 2022 kl. 08:40

Et tog der kører med 140 km/t vil gøre det på ca. 34 minutter. Lad os ertil lægge ekstra 5 minutter til passager undervejs.

De 140 km/t holder nok ikke med stop, accellerationern og hastighedsnedsættelser undervejs.

5 minutter til krydsninger er nok også lidt optimistisk.

~30 minutter ekstra køretid er ikke urealistisk. Så kan man erindre diskutionen om hvad ekstra standsningssteder betyder for rejsetiden.

Har man rejst med IC-tog Aarhus - Frederikshavn, så fornemmer man at alting går langsommerer nord for Limfjorden, selv om strækningshastigheden er den samme !

Denne fokus på hastighed og at kalde den tidsforkel dræbende virker overdrevet.

Problemet er ikke rejsetiden som sådan, problemet er at de rejsende oplever at toget holder stille uden formål, godskunderne oplever ikke at deres "godsvogn" holder stille.

Sådan tæt enkeltsporsdrift, mens man opgraderer banen i etapper, det betyder uundgåligt hyppige forsinkelser.

  • for en rejsende Kbh. - Ham. er det et iritationsmoment
  • for rejsende med forbindelse videre, giver det bekymringer for om man mister sin forbindelse
  • for en godsvogn fra midt Sverige til midt Tyskland, er det ikke noge kunden registrerer
4
22. august 2022 kl. 23:42

vil være dræbende for 200 km/t eksprestog

En strækning på på 80 km svarer cirka til afstanden fra Køge til Sprogø. Et tog der kører 200 km/t vil passere en strækning på 80 km i løbet af ca. 24 minutter. Et tog der kører med 140 km/t vil gøre det på ca. 34 minutter. Lad os ertil lægge ekstra 5 minutter til passager undervejs. Det indikerer en tidsforskel på 15 minutter med "bumletog". Her er der så ikke taget højde for at man for eksempel under alle omstændigheder er nødt til at sænke hastigheden når man passerer stationer. Denne fokus på hastighed og at kalde den tidsforkel dræbende virker overdrevet. Det aller vigtigste ved en sådan forbindelse er stabilitet og gode forbindelser i begge ender så man undgår store forsinkelser i det samlede rejseforløb.

3
22. august 2022 kl. 23:02

Nu kørte godstrafikken via Rødby - Puttgarden i perioden 1986-97, siden har man godt nok nedlagt tre krydsningsstationer. Samtidigt med at man har intensiveret regionaltrafikken. Men gennemgående godstog med 80-100 km/t, passer godt sammen med standsende regionaltog med 120-160 km/t. Og det passer godt med typiske stationsafstande på enkeltsporsstrækninger. Men det passer ikke særligt godt med et 200 km/t eksprestog.

Pointen er at enkeltsporsdrift vil være dræbende for 200 km/t eksprestog, derimod er det ikke så kritisk om et godstog mister 20 minutter eller en halv time på strækningen, bare det er hurtigere end turen over storebælt.

Men det største problem kan være at der ikke er elektrificeret på de gamle strækninger, så man ikke kan køre gennemgående tog Sverige - Hamborg, med EG eller BR185. DB arbejder dog med planer om at elektrificere Femern Sund broen.

2
22. august 2022 kl. 21:32

godstrafikken kan udemærket klare sig med et spor. Derimod kommer det til at hæmme persontrafikken

Så simpelt er det ikke. Persontog er kortere end godtog og accelererer og bremser hurtigere. Det er også muligt at lade et par persontog passere hinanden på en station.Sådanne er der nok allerede flere steder på den 88 km lange strækning. Godstog er i dag så lange at der kræves specielt lange strækninger hvor eventuel passage kan foregå. Derfor vil den "timeslot" der er nødvendig for et persontog sandsynligvis være meget kortere end den der nødvendig for et godstog.

1
22. august 2022 kl. 14:35

Godstrafikken udgør den største del at indtægtsgrundlaget for banedelen, og godstrafikken kan udemærket klare sig med et spor. Derimod kommer det til at hæmme persontrafikken.