Tyske gigantmøller kræver helt nye fundamenter i Nordsøen
Med møller på hele seks megawatt, dobbelt så store som Vestas' største havmølle, er det lykkedes det tyske elselskab RWE at få EU-støtte på 375 millioner kroner til en ny havmøllepark i Nordsøen.
I alt 48 af monstermøllerne skal stilles op i parken Nordsee Ost, der dermed bliver godt en tredjedel større end Horns Rev 2.
Støtten fra EU bliver givet som led i den samme krisepakke, som har sendt 1,5 milliarder kroner efter et nyt højspændingsnet, som skal forbinde en kommende havmøllepark på Kriegers Flak i Østersøen med Sverige, Danmark og Tyskland.
Kæmpemøllerne skal leveres af tyske Repower, som er ejet af indiske Suzlon. Repower præsenterede sidste år en version af sin kendte fem-MW-mølle, som er opgraderet til seks MW. Den er beregnet til opstilling både på land og på havet.
Møllen har samme størrelse og bygger på samme design som udgaven med fem megawatt, det vil sige en højde på 100 meter til nacellen og en rotordiameter på 126 meter. Vingerne til de første møller af typen, som Repower opstillede tæt ved grænsen til Danmark, kom i øvrigt fra en dansk fabrik.
Repower har opstillet de første af sine fem-megawatt-møller offshore, og allerede sidste år oplyste selskabet, at ordrer på i alt 250 møller var på vej.
Kæmpemøller skal stå på miniudgave af olieboreplatform
Møllerne skal stå på cirka 25 meters dybde i Nordsøen, og danske Rambøll har deltaget i projekteringen af fundamenterne.
De bliver specielle, fordi det ifølge projektleder Klaus Andersen er umuligt eller i hvert fald meget dyrt at bruge samme type monopæl, som holder de fleste havmøller på plads. I stedet bliver der tale om en gitterkonstruktion med fire ben og en platform, der mest af alt minder om en olieboreplatform i miniformat.
»Den konstruktion er mere stiv og robust og bedre egnet til at stå under skrappe offshore-betingelser på dybt vand,« siger han.
Gitterkonstruktionen er ganske vist dyrere kilo for kilo, men til gengæld skal monopælen ifølge Klaus Andersen være så tyk i diameter for at holde den enorme, tyske mølle, at den bliver tungere.
Dobbelt størrelse giver ikke dobbelt pris
Rambøll har ifølge Klaus Andersen designet fundamenterne til 55 procent af al den vindkraft, der er i dag er installeret på havet.
Netop fundamenterne er årsag til, at der bliver stadig større efterspørgsel efter havmøller på fem og seks megawatt, forklarer direktør Birger T. Madsen fra konsulentfirmaet BTM Consult.
»Fundamenterne koster ikke det dobbelte, fordi de skal holde en dobbelt så stor mølle,« siger han.
Desuden er det billigere at servicere én kæmpemølle end to mindre.
Det lykkedes ikke at få en kommentar fra hverken RWE eller det hollandske elselskab Essent, som indledte projektet, men som blev købt af RWE tidligere i år.
Dokumentation
