Tyske forskere: Svampe og bakterier kan skade solcelleanlæg

Mikroskopiske svampe og cyanobakterier - populært kaldet blågrønalger - er sande overlevelseskunstnere: De slår sig ned på Nord- og Sydpolen, på verdens højeste bjerge, i knastørre ørkenområder - og også på glasoverflader på vores hjemlige breddegrader.

Du kender dem måske som et fint sort støv, der breder sig over tid på for eksempel tagruder. Den såkaldte biofilm opstår imidlertid også på solcelleanlæg. Og det er et overset problem, fastslår forskere fra det statslige tyske institut for materialeforskning, BAM.

De sorte svampe og bakterier 'sluger' nemlig en masse lys, forklarer dr. Steffi Noack-Schönmann, der leder BAM's nye undersøgelser.

»Det sker ikke mindst på bølgelængder mellem 300 og 1.000 nanometer, og det er netop det område, solcellerne bruger til at generere strøm,« forklarer hun til Ingeniøren.

Således reducerer biofilmen solcellernes ydelse - men ikke nok med det:

Læs også: Solcelleanlæg kan ødelægge dit tag

Ifølge de tyske forskere trækker organismerne også mineraler ud af glasset. Derved trænger trådlignende, forgrenede celler - såkaldte hyfer - gennem overfladen, og det kan med tiden føre til fysisk og kemisk ødelæggelse af glasset.

»Selv hvis man fjerner biofilmen, er glasset ikke længere glat. Konsekvensen er, at sollyset brydes, og ydelsen reduceres yderligere,« fortæller Steffi Noack-Schönmann.

Hvor omfattende problemet er, tør BAM endnu ikke give et bud på. For undersøgelserne befinder sig stadig i den indledende fase, og organismernes kolonisering af solceller rejser en række spørgsmål.

»Indtil videre har vi undersøgt tre forskellige gamle solcelleanlæg på forskellige steder,« siger Steffi Noack-Schönmann.

»På et ti år gammelt anlæg, der stod i midterrabatten til en motorvej, fandt vi ingen biofilm. Et kun tre år gammelt anlæg på et hustag havde til gengæld en udpræget vækst. Vi er nu i gang med at undersøge, hvilke slags anlæg der er særligt ramte, og hvilke faktorer der fremmer koloniseringen,« siger hun.

Læs også: Det er stadig ret attraktivt at etablere solcelleanlæg

Forskeren nævner, at solcellernes anbringelsesvinkel og glastype muligvis kan spille en rolle.

Når problemet hidtil har været overset, skyldes det ifølge Steffi Noack-Schönmann, at mange mennesker tror, at biofilmen er almindeligt snavs.

Adspurgt hvordan man skal beskytte sine solceller mod de ødelæggende svampe og bakterier, giver hun et simpelt husråd:

»Rengør solcellerne regelmæssigt og mindst én gang om året, det bremser væksten.«

Dokumentation

Pressemeddelelse fra BAM

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja dommedag for solcelle ejere, det er næsten som at læse en artikel i Ekstra Bladet. På trods af rigtig mange solcelle anlæg der har været i drift i 10 og 20år ikke har oplevet disse problemer.

 • 0
 • 0

Skallesmækkende mimoser er efterhånden også en god beskrivelse af nogle solcelleapologister her på ing.dk. Hvis artiklen ikke er endnu en juhuu artikel om deres darlings, så findes de værste sammenligninger frem.

Ja dommedag for solcelle ejere, det er næsten som at læse en artikel i Ekstra Bladet.

“Svampe og baterier KAN skade solceller”

"Hvor omfattende problemet er, tør BAM endnu ikke give et bud på. For undersøgelserne befinder sig stadig i den indledende fase”

"Adspurgt hvordan man skal beskytte sine solceller mod de ødelæggende svampe og bakterier, giver hun et simpelt husgeråd:

»Rengør solcellerne regelmæssigt og mindst én gang om året, det bremser væksten.«”

Der påpeges med et yderst forsigtigt sprog noget, som danske solcelleejere bør være opmærksom på kan NEDSÆTTE deres solcellers ydelse og så gives der endda også en beskrivelse af, hvordan det forholdsvist let kan undgåes.

Så lad høre, hvordan skulle artiklen have lydt for at leve op til dine journalistiske krav? Som en lettere omskrivning af “Kazakhstans” nationalhymne?

http://www.lyricsmania.com/kazakhstan_nati...

På trods af rigtig mange solcelle anlæg der har været i drift i 10 og 20år ikke har oplevet disse problemer.

Endnu et citat fra artiklen:

"»På et ti år gammelt anlæg, der stod i midterrabatten til en motorvej, fandt vi ingen biofilm. Et kun tre år gammelt anlæg på et hustag havde til gengæld en udpræget vækst. “

Så hvad er din anke her egentlig? Den “Ekstrabladselendige” artikel har allerede pointeret dette forhold.

Ligesom ideologisk rene men videnskabelige uvederhæftige lysenkoisme ikke gavnede, men skadede den kommunistiske sag, så er fornægtelse af de faktiske forhold omkring solceller heller ikke gavnligt for solcellernes forhold i Danmark.

Man kan være åben for virkeligheden. Eller man kan angribe den i sin ideologiske lukkethed. Hvis man læser artiklen med det første sæt briller, så tager man sine forholdsregler, går på taget (eller køber sig til det) en gang om året og rengører sine solceller og sikrer sig at solceller på danske tage er en marginalt mindre dårlig forretning end de ellers ville være. Hvis man indtager forsvarspositionen, så kan man blive ved med at påstå at solceller er 100% vedligeholdesesfri, ikke ligesom f.eks. Anholt vindmøllepark behøver hele 21 minutters arbejdstimer per 6 MWh produktion og se sin solstrømsproduktion falde unødigt.

 • 0
 • 0

Vi har da masser af eksempler på at vinduesglas kan holde langt længere end de 30år solpanelet skal holde, der må være masser af erfaringer fra f.eks overdækkede butikscentre der kan genbruges, så mon ikke glas i den rette kvalitet holder længere end indramningen, og mon ikke det er kanterne på indramningen der byder på de største udfordringer, her tænker jeg mest på den vandrette kant for neden, den vil fastholde fugtighed i længere tid og give skidtet en base at gro fra.

Det ideelle må være en niveau fri forsegling, så mange paneler kan blive til en stor glat flade, og i hvert fald ikke klodsede rammer eller beslag der kan ødelægge et billigt vinduespudsekit fra et billigmarked. (dem med lang telestopstang)

Mine Velux skråvinduer bliver dejlig rene efter snevejr, men man skal selv stryge en finger frem og tilbage på underlisten ellers vil det lille fremspring nederst forhindre sneen i at glide langsomt så den kan tage alt skidtet med.

 • 0
 • 0

Jeg er har ikke noget videnskabeligt belæg for at mene, at effekten af solcelleanlæg vil gå betragteligt ned, medmindre de bliver holdt rene med mellemrum. Men det lyder sandsynligt.

Lad os få lavet nogle forsøg med målinger på solcelleanlæg før og efter en rensning. Bare skriv her, så vil vi fra Aquatex gerne være med til at rengøre solcellerne uden fare for anlæg eller tag.

 • 0
 • 0

så mon ikke glas i den rette kvalitet holder længere end indramningen

Er der egentlig noget i vejen for at lave hele panelet i glas, så?

 • 0
 • 0

[quote]så mon ikke glas i den rette kvalitet holder længere end indramningen

Er der egentlig noget i vejen for at lave hele panelet i glas, så?[/quote]

Egentlig burde glasset kunne limes på, så der kun er en metalinddækning øverst. Overgange burde kunne blive tætte med et lille overlap, uden at der skabes temperaturafhængig mekanisk arbejdende overgange. Noget som et skiffertag. Burde kunne holde en levetid på 25 år, og ikke bare 10 år.

Metalkant i zink eller kobber afgiver metal-salte, så svampe og cyanobakter ikke dannes. Glasset skal være glat, overdreven vask vil give flere ridser.

 • 0
 • 0

Adspurgt hvordan man skal beskytte sine solceller mod de ødelæggende svampe og bakterier, giver hun et simpelt husgeråd:

husgeråd substantiv, intetkøn OPRINDELSE fra nedertysk husgerad, sidste led kollektiv af rad 'råd, midler der er til rådighed, forråd'

Betydninger

samling af redskaber der bruges ved madlavning, rengøring m.m.

 • 0
 • 0

Metalkant i zink eller kobber afgiver metal-salte, så svampe og cyanobakter ikke dannes. Glasset skal være glat, overdreven vask vil give flere ridser.

Nu du er i gang med at produktudvikle, så lav det så fuglene ikke kan sidde på overkanten, mange fugle = mange klatter.

 • 0
 • 0

»Rengør solcellerne regelmæssigt og mindst én gang om året, det bremser væksten.«

Puha, der var jeg lige ved at komme til at svede. Godt der er en løsning på problemet - hvad skulle vi have dog gjort uden denne tyske forsker.

 • 0
 • 0

Når problemet hidtil har været overset, skyldes det ifølge Steffi Noack-Schönmann, at mange mennesker tror, at biofilmen er almindeligt snavs.

Og hvad så, virker det ikke på samme måde, eller er vi ude i noget dræbersnavs. Åbenbart har problemet ikke været så slemt at solcelleejerne har observeret en nedgang i produktionen. Det næste er vel at biofilmen kan ændre vejret, så det bliver mere overskyet. Det kunne blive et meget fint projekt, som involverer adskillige klimamodeller.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten