Energiselskaberne E.ON og RWE afkræver den tyske stat 15 mia. euro (godt 112 mia. kr.) i skadeserstatning for lukningen af sine a-kraftværker i forbindelse med Tysklands atomudfasning. Det oplyser dagbladet Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
E.ON og RWE indgav allerede deres søgsmål til den tyske forfatningsdomstol sidste år, men nu bakkes de altså op af et håndfast erstatningskrav baseret på beregninger fra selskabernes revisorer.
Eon opgør sit tab til mindst 8 mia. euro (ca. 60 mia. kr.) og klandrer staten for at bedrive uretmæssig tvangsekspropriering. RWE har endnu ikke oplyst størrelsen af sine tab, men de ligger ifølge tyske medier på godt to mia. euro (15 mia. kr).
Revisorerne har beregnet udbytteværdien af de 19 a-kraftværker, som energiselskaberne skal afvikle ifølge et lovtillæg til Forbundsdagens atomudfasningslov fra 2011. Det er ifølge FAZ sket ved hjælp af en såkaldt 'discounted-cash-flow'-metode.
Ud over værditabet gør selskaberne gældende, at de har foretaget investeringer i tro på, at a-kraftværkerne ville være i drift i mange år endnu - sådan som regeringen havde forsikret frem til atomkatastrofen i Japan i 2011. I lyset af den efterfølgende beslutning om en atomudfasning har investeringerne vist sig at være formålsløse.
Derudover kræver E.ON og RWE erstatning for konventionalbøder, for indkøb af erstatningsstrøm på spotmarkedet og for omkostninger som følge af kraftværkslukningerne - bl.a. til produktion af nye beholdere til atomaffald.
Selskaberne vil desuden have den atomskat tilbage, de måtte betale til staten som modydelse for længere a-kraft-løbetider.
I deres søgsmål påberåber E.ON og RWE sig ejendomsretten som stadfæstet i den tyske grundlov. Det er nu op til forfatningsdomstolen at vurdere, om Tysklands udfasningslov rent faktisk udgør et grundlovsbrud.
Ifølge FAZ har domstolen planer om at bede regeringen, forbundsdagen og 63 yderligere instanser om at tage stilling til sagen - fra det tyske industriforbund BDI til miljøorganisationen Greenpeace.
Den tyske regering tager tilsyneladende erstatningskravet med sindsro. En talsmand udtalte i går, at 'udfasningsloven er i fuldstændig overensstemmelse med forfatningen.' Således er det 'omsonst at beskæftige sig med tænkte scenarier, hvor det ikke er tilfældet.'
Det tyske finansministerium oplyste efterfølgende til tyske medier, at man ikke har levnet plads til en eventuel erstatning i finansloven. Ministeriet går ud fra, at loven kan holde til domstolens gennemlysning.
Koncernerne Vattenfall og EnBW overvejer stadig, om de skal tilslutte sig søgsmålet.
