Tyske bilister registreres i al hemmelighed

Storebrors vågne øje er for alvor udsat for kritik i Tyskland i disse dage, efter den ansvarlige indenrigsminister i Thüringen-regionen, Andreas Trautvetter, har indrømmet, at han har hemmeligholdt afprøvningen af et elektroniske overvågningssystem.

Systemet er ifølge den tyske regerings ombudsmand for databeskyttelse, Peter Schaar, ulovligt.

Det skriver Politiken.

Mekanismen i systemet er, at alle biler bliver filmet af et digitalt videokamera. Disse billeder bliver sendt direkte til det føderale politis digitale database over efterlyste personer og køretøjer som så øjeblikkeligt registrerer, hvis der er et sammenfald.

Ud fra kriminalpolitiets perspektiv er det et fantastisk redskab til at opspore forbrydere - eventuelt også terrorister - og iværksætte en systematisk politijagt.

Ifølge den tyske ombudsmand kan man også løse det juridiske problem ved at designe systemet således, at emner, som ikke er under mistanke, slettes i databasen øjeblikkeligt. Men grundlæggende bryder han sig ikke om det.

»Det er et udtryk for en mere og mere almindelig tendens til at registrere personlige data på forhånd,« siger han til tyske Tagesspiegel.

I den tyske debat om videoovervågning indgår begrebet "mennesket af glas" eller "det gennemsigtige menneske" som dækker over, at alt hvad vi foretager os i det offentlige rum potentielt er offentligt tilgængeligt, fordi vores gøren og laden bliver registreret elektronisk.