Tysk vindudbygning halveret i 2018: Industrien frygter manglende folkelig opbakning

Illustration: Windpark Druiberg

2018 bød på en kraftig nedgang i antallet af ny vindkraft-kapacitet i Tyskland.

Mens der i 2017 blev etableret omkring 4,4 GW ny vindkraftkapacitet, faldt dette tal til 2,4 GW sidste år, skriver det tyske netmedie Clean Energy Wire med tal fra den tyske vindkraftindustri som kilde.

Læs også: Vattenfall får grønt lys til Danmarks største vindmøllepark på land

Udbygningen i Tyskland er halveret i 2018. Den lysegrå søjle markerer ny kapacitet; den mørkegrå er repowering - og skal aflæses på y-aksen tv. De blå kurver er akkumuleret kapacitet og aflæses th. Illustration: Deutsche WindGuard GmbH

Nedgangen får nu den tyske vindindustri til at advare mod, at en stigende modstand mod vindmøller kan true den udbygning med vedvarende energi, som både industrien og de nationale klimamål er afhængige af.

Mangler tilladelser

Ifølge brancheforeningen BWE og den tyske Ingeniørforening, VDMA's Power Systems enhed skyldes nedgangen i antallet af nye vindmøller, at mange vindkraftprojekter, der vandt adgang til støtte via auktioner i 2017, slet ikke er blevet realiseret.

Projekterne mangler nemlig stadig de nødvendige tilladelser.

Læs også: Høj elpris holder liv i pensionsmodne møller

Bekymringen blev præsenteret på den tyske vindkraftbranches årlige pressekonference, hvor BWE og VDMA fortalte om en kraftig stigning i de juridiske udfordringer for nye vindkraftprojekter på land:

Tysk vindmølleudbygning foregår mest mod nord, mens der kun etablerers få nye vindmøller i de sydlige områder af Tyskland. Illustration: Deutsche WindGuard GmbH

Læs også: Valgdag: Kampen om vindmøller rykker ind i stemmeboksen

»En tilladelse skaber ikke længere retssikkerhed, fordi næsten alle nye tilladelser nu anfægtes for retten,« sagde BWE's Wolfram Axthelm på pressekonferencen.

Professionel modstand

Axthelm tilføjede, at modstand mod opførelsen af ​​nye vindmøller var blevet mere og mere professionel med nationale modstandsgrupper og specialiserede advokater, der når ud til lokale beboere med forslag til at bekæmpe projekter ad rettens vej; hovedsagelig med retssager relateret til bevarelse af dyr og planter.

Læs også: Facebook er kampplads for vindmølleprojekter. Tilhængere skal til at tjekke ind

Opråbet fra den tyske vindindustri kommer netop som den tyske kulkommission i weekenden anbefalede, at man lukker alle kulminer og udfaser kulkraften i det tyske energimix senest i 2038.

Det vil klart nok medføre stor efterspørgsel efter ny kapacitet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så vidt jeg kan læse af grafen har de 50GW kapacitet nu, og det nærmer sig Tysklands forbrug, så det er da klart at installering af nye møller må tage af.

Det må være forfærdeligt for vindkraftindustrien, at de berørte nu også organiserer sig og skaffer sig professionel bistand!

 • 9
 • 16

Så vidt jeg kan læse af grafen har de 50GW kapacitet nu, og det nærmer sig Tysklands forbrug, så det er da klart at installering af nye møller må tage af.

Skudt forbi Svend. Der er forskel på teoretisk kapacitet og den faktiske produktion.

I 2018 leverede kul + brunkul + kernekraft med 276,85 TWh i alt 51 % af den samlede strømproduktion på 539,64 TWh, mens sol + vandkraft + biomasse med 107,56 TWh dækkede 19,9 % og tysk vindenergi med 111,46 TWh leverede 20,7 %.

Da kul + brunkul + kernekraft skal udfases, er der stadig et stort behov for vindkraft.

 • 14
 • 1

...hovedsagelig med retssager relateret til bevarelse af dyr og planter

 • her kunne Danmarks Naturfredningsforening finde et godt eksempel! ;)
 • 1
 • 5

Ud over at de har NABU m.fl., så er de også ved at skulle skifte ud til de noget større mølletårne. Det er sidstnævnte der skaber problem med at få tilladelse til. Det er ikke kun et problem med nye vindmøller, men også nye veje, bane, tunnel og broer.

 • 3
 • 0

Jeg har overværet et borgermøde i den gamle tyske kulturby Erfurt, hvor de fremmødte var imod elmasterne. I forvejen var de fremmødte tyske borgere imod både kernekraft, lokale vindmøller og solceller på markerne.

Samtidig kørte de til og fra mødet i deres dieseldrevne biler. Ansvarlige burde slukke for strømmen i et halvt års tid (gerne i vinterhalvåret), så de lærer at værdsætte bl.a. Maxwell, Ohm og Kirchhoff.

 • 19
 • 1

Ja cirka 5 gange så mange, men hvad nytter de når vinden ikke blæser? Effekt er noget vi har brug for her og nu, energi nytter intet hvis effekten ikke er der når den er nødvendig.

Ja, det er et stort problem, som pt. kun kan dækkes ind af gasfyrede værker, som selvfølgelig også skal udbygges, så vindstille perioder kan dækkes ind - især i vinterhalvåret, hvor solenergien er minimal.

Vandkraft + biomasse er stabile kilder, som desværre kun bidrager med 11,5 % af det samlede strømbehov.

 • 4
 • 0

Ja, det er et stort problem, som pt. kun kan dækkes ind af gasfyrede værker, som selvfølgelig også skal udbygges, så vindstille perioder kan dækkes ind - især i vinterhalvåret, hvor solenergien er minimal.

Jeg har aldrig helt forstået, hvorfor den slags backup er et problem. Altså EU har jo nærmest forbudt det. I hvert fald er der noget med, at man ikke må betale elselskaberne for backupkapacitet. Her i DK er der meget få dage, hvor det både er vindstille og solfattigt, og der er det jo næppe det store problem, hvis man havde nogle gasturbiner, som man så fyrede op i. I fremtiden kunne man vel endda fremstille og gemme gassen, når der er overkapacitet af el fra vindmøllerne.

Jaja - jeg ved godt, at det koster penge at have sådan nogle værker til at stå og idle. Men må det virkelig ikke koste noget at omstille til VE? Er pengene (de kortsigtede endda) det ENESTE der tæller? Jeg har 3 børn, og jeg kunne da godt tænke mig, at de også kunne arve det sommerhus som min far og farfar byggede for 50 år siden. Men det kommer nok desværre til at skulle op på nogle pæle. Jeg siger ikke, at det kan reddes, men jeg håber da, at vi i det mindste kan begrænse skaderne for vores efterkommere. Og inden der kommer alt det der vrøvl med at vi kun er så små og Kina er så store, og det hele alligevel er ligegyldigt, så gil jeg gerne kunne sige, at vi da i det mindste prøvede!

 • 7
 • 2

Det samme ser vi herhjemme, når 400 KV nettet skal forstærkes

Nu er den nye 400 kV luftledning vel ikke så meget en forstærkning af nettet som det er en hovedkloakledning for vindmøllestrøm, sådan kunne det vel tænkes atde berørte lodsejere ser det :-)

Men det er rigtigt at det er grotesk hvad tyske miljøorganisationer slipper afsted med, nybyggede kraftværker og anden infrastruktur som måske aldrig bliver taget i brug på grund af organiserede protester, og der er da noget med at vi selv har en bro i klemme der! Vi skal bare huske at vi selv var først da atomkraftmodstanden vandt over fornuften i 80erne, så vi har ikke noget at lade tyskerne høre!

 • 2
 • 6

Importerer gas fra Rusland og elektricitet produceret af kul fra nabolandende:

“We want energy security to be provided at all times,” the minister told broadcaster ZDF, but added: “We do not want to import cheap nuclear power from other countries.”

http://www.reuters.com/article/us-germany-...

Positivt han anerkender at atomkraft er billig.

 • 4
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten