Tysk våbenfirma gennemfører test af 10-kW laser til krigsskib
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tysk våbenfirma gennemfører test af 10-kW laser til krigsskib

Illustration: Rheinmetall

Den tyske våbenproducenten Rheinmetall har for få dage siden gennemført et succesfuldt testprogram med en 10-kW højenergilaser (HEL) til montering på krigsskibe. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Testene blev gennemført i samarbejde med det tyske Bundeswehr med laseren monteret på en fjernstyret MLG 27-maskinkanon. Det er søværnsversionen af den udbredte Mauser BK-27 (for eksempel på kampflyene Gripen og Eurofighter), som i dag er at finde på dækket af mange af det tyske søværns fartøjer.

Testprogrammet bestod dels af måludpegningsøvelser med droner og små både som mål. Laseren blev dog ikke affyret til vands, men ved en separat test mod stationære mål på land.

»Ud over den vellykkede montering af et 10-kW HEL-våben på en MLG 27 demonstrerede testprogrammet for første gang effektiviteten af Rheinmetalls HEL-våbenteknologi i maritime operationer. Testprogrammet har leveret vigtig indsigt til brug i den videre udvikling af HEL-flådevåben,« skriver selskabet i sin pressemeddelelse.

Læs også: USA tester 150 kW laser til militærfly

Med sine 10 kW hører Rheinmetalls laservåben til i den mindre kraftige ende af spektret af højenergilasere til militær brug, som i øjeblikket vinder udbredelse. Som Ingeniøren skrev i januar er amerikanske General Atomics i samarbejde med Pentagon klar til at teste en laser i 150-kW klassen, det såkaldte High Energy Liquid Laser Area Defense System (HELLADS), som efter planen skal monteres på ildstøttefly.

Læs også: Kraftig laserkanon gennemskærer bil

I den lettere ende finder man også Lockheed Martins 30-kW laser, som også bliver udviklet til det amerikanske forsvar, og som formåede at brænde hul i motorhjelmen på en ladvogn fra halvanden kilometers afstand under en test sidste år.

Hvad kan en 10 kw laser bruges til..?
Tænker at den vil være fantastisk til at nedskyde droner og lign. småting der bevæger sig langsomt.
Men det er vel ikke det de oftes render ind i på åbent hav.
Så hvad er formålet?

  • 2
  • 0

Man kan ikke vurdere en lasers evne til at gøre skade kun med wattydelsen. Hvis man skal kunne ødelægge noget med den, skal man også vide, hvor længe bestrålingen kan opretholdes. 10 kW lyder ikke af meget, nærmest som et kraftigt svejseapparat. Man må derfor formode, at der er tale om et forsøg, til at vurdere træfning, effekttab som funktion af afstand, hastighed hvormed man kan indstille præcist på målet og lignende. En noget kraftigere laser på et skib kunne måske tænkes brugt mod mindre antiskibsmissiler eller andet i samme målestok. Men her er afgjort ikke tale om et færdigt våbensystem.

  • 0
  • 0