Tysk teknologiprofessor: Glem elbiler med lang rækkevidde

22. februar 2018 kl. 16:59156
Tysk teknologiprofessor: Glem elbiler med lang rækkevidde
e.GO er en 100 procent bybil. Første model hedder e.GO Life og har plads til fire personer. Den fås med tre forskellige batteristørrelser med en rækkevidde på mellem 104 og 154 km bykørsel. Illustration: e.GO.
Der er absolut ingen grund til at installere et 100 kWh-batteri i en elbil for at kunne køre 500 km på en opladning. Det er både økonomisk og miljømæssigt en fejltagelse. Det siger tysk professor, som står i spidsen for bybilen e.GO, som leverer den første bil til september. 7.000 styk er allerede forudbestilt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis du går og drømmer om en elbil, som kan transportere dig rigtig langt på en opladning, så drop det – køb i stedet en lille bil med kort rækkevidde og kør glad rundt i byen. Det siger professor Günther Schuh fra det tekniske universitet i Aachen. Sideløbende med sin position som chef for Institut for industriel ledelse (FIT) har han også været med til at udvikle elbilen e.GO, som netop er en lille elbil beregnet til bykørsel.

På ing.dk har vi tidligere beskrevet de nye produktionsmetoder, der presser prisen ved at bygge en bil fra e.GO i bund, og vi kommer tilbage til bilen. Men lad os lige høre, hvad udfordringerne er med batterier lige nu:

Læs også: Tyskere trykker elbil-prisen i bund: Bruger nye produktionsmetoder

Professor Günther Schuh der er administrerende direktør for den nye tyske bilproducent e.GO, er ikke bange for at dømme elbiler med store batterier ude. I stedet peger han, ganske naturligt, på elbilen fra e.GO, som er simpelt opbygget og let at køre. Prisen bliver dermed lav, og det skal appellere til kunderne. Illustration: e.GO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den teknologi, vi bruger i nutidens batterier, er mere end 20 år gammel, og der er ikke udsigt til, at vi ser en væsentlig forbedring af batterierne inden for de næste ti år og slet ikke før 2020, som så mange bilproducenter taler om. Selvfølgelig er der masser af steder, hvor batteriet kan forbedres, både når det gælder råmaterialerne og hele indpakningen. Vi kan bruge mindre kobolt, pakke dem tættere og bruge nye tørre anoder. Og så er der selvfølgelig solid state-batterierne som giver forventninger om et ekstremt højt energiindhold. Men jeg mener, at solid state-batterier har så mange teknologiske udfordringer, at vi mindst skal om på den anden side af 2026, før vi ser noget, der kan bruges,« siger Günther Schuh.

Første model fra e.GO bliver denne lille bybil. Senere vil der komme små varevogne og SUV’er. Illustration: e.GO.

e.GO Life er opbygget af standard aluminiumsprofiler og er derfor billig at bygge. Illustration: e.GO.

Læs også: Færdige elbiler og nye koncepter i Geneve

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvad er problemet med elbiler med store batterier?

»Batterierne er stadig alt for dyre. Hvis du for eksempel køber en VW Up på benzin, så kan du komme ned på en kilometerpris på cirka 0,15 euro. Hvis en elbil skal konkurrere med det direkte, så skal prisen på batterierne ned på 55 euro pr. kWh alt inklusive, og dér er vi langtfra i dag. Men hvis man vil blive ved med at betale subsidier til elbiler, så er det da helt fint med mig – det giver bare ikke nogen økonomisk mening.«

Læs også: Transportminister modsiger den officielle fremskrivning: Vi får elbiler langt hurtigere

Hvad så med miljøeffekten, altså en indregning af omkostningen ved NOx og CO2?

»Det er helt korrekt, at elbiler reducerer NOx’en byerne, og derfor er det lige netop dér, de skal køre. Når vi kommer ud på landet og på motorvejen, betyder NOx ikke noget rent forureningsmæssigt. Med hensyn til CO2, så kommer det fuldstændigt an på, hvor i verden du får din strøm fra. Jeg er sikker på, at CO2-regnskabet for hele batteriproduktionen og forbruget af el er helt fint i Danmark, men mange steder tipper balancen, så elbiler ikke er mere miljøvenlige end effektive benzinbiler. Så hvis man vil spare CO2, er der bedre teknologiske alternativer end elbiler,« påpeger han.

For at holde prisen nede ser det også ud til, at e.GO køber teknologi fra andre bilproducenter. Info-systemet ser ud til at komme fra Suzuki. Illustration: e.GO.

Mindste model med 104 realistiske bykilometer

Og så er vi tilbage til virksomheden e.GO, hvor Günther Schuh er administrerende direktør. I samarbejde med en lang række investorer, heriblandt Siemens, og videninstitutioner som for eksempel Fraunhofer, har de skabt en lille og billig elbil.

Læs også: Nye afgifter har skudt salget af hybridbiler i vejret

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele ideen er, at det er en 100 procent bybil. Det er opbygget i moduler og består af to platforme, hvor der på hver kan bygges fire forskellige biler.

Første model hedder e.GO Life og har plads til fire personer. Den fås med tre forskellige batteristørrelser, og når det gælder argumentet om små batterier, så har Günther Schuh virkelig taget sin egen medicin. Mindste model har 14,9 kWh, hvilket giver en rækkevidde på 104 realistiske by-kilometer. Den ‘store’ model har et 23,9 kWh batteri og en rækkevidde på 154 km.

Læs også: Nordhavn får landets kraftigste oplader til elbiler

Glem alt om delebiler - hvem gider at komme ind i en bil, som en anden har kørt rundt og svinet til? Vi deler jo heller ikke vores barbermaskine.
--Günther Schuh, adm. direktør, e.GO

Også effekten er stærkt begrænset med bare 20 kW til mindste og 60 kW til største motormodel.

Køb en plugin til længere rejser

Og så er Günther Schuh klar med en hel række andre argumenter for at købe en lille og simpel elbil i stedet for en stor:

»Den skal være billig, så du er parat til at købe den. Glem alt om delebiler - hvem gider at komme ind i en bil, som en anden har kørt rundt og svinet til? Vi deler jo heller ikke vores barbermaskine. Folk gider ikke komplicerede biler, især ikke de ældre kunder. Du skal vide, hvordan den fungerer i løbet af 15 sekunder. Den skal være nem, bekvem og hurtig,« understreger han.

Læs også: Sådan forbereder BMW sig på elbil-revolutionen

Hvad nu, hvis jeg alligevel skal rejse længere og gerne vil køre selv?

»Jamen, så skal du have en pluginhybrid – ikke en ren elbil. Det kan for eksempel være en bil med 25 kWh batteri og en downsizet benzinmotor. Hvis det ikke er godt nok til dig, så tag toget,« siger han og peger også på brændselscellebiler som fremtiden, når bilen skal på langfart.

Nogle ser ud til at være enige med Günther Schuh i, at små elbiler til bytrafik er fremtiden. 7.000 har allerede lagt en forhåndsbestillinger ind på den kommende e.GO Life. Bilen er netop nu ved at blive typegodkendt, og de første leveringer skulle ske i løbet af september 2018.

Prisen i Tyskland bliver for den mindste batterimodel 118.000 kr. og 148.000 kr. for den største. Der er planlagt en produktion på 1.800 styk i 2018 og 15.000 styk i 2019.

156 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
156
1. juli 2018 kl. 18:18

</p>
<ul><li>Nissan har tilsyneladende også problemer med at indfri salgsløfterne(?):

Det er og vil vedblive et problem, så længe de oplyser rækkevidde og forbrug efter en test der er udført under forhold og en acceleration man ikke vil bruge i normal kørsel. Den nye Wltp testcyclus er så lidt mere retvisende end den gamle NEDC testcyclus.

Man kan undre sig over at de er sluppet godt fra det i så mange år med deres modeller med forbrændingsmotor.

Hvis jeg husker rigtigt så bad Tesla de amerikanske myndigheder om en lavere rækkevidde på model 3. Det er så en rækkevidde man kan nå ved fornuftig kørsel uden alt for kraftig acceleration.

Især ved elbiler burde de nok oplyse en realistisk værdi, henholdsvis ved sommer kørsel og vinter kørsel.

155
1. juli 2018 kl. 17:10

Nissan hævder at de kun betaler omkring 1000 kr/kWh for batterier, på pakkeniveau. Dvs at de det med et batteri på 14,9 kWh ville have 100.000 til at resten af bilen.

- Nissan har tilsyneladende også problemer med at indfri salgsløfterne(?):

Owners of Nissan's new electric Leaf say they were given misleading information about the car before buying it.
They say charging the Leaf can take three times longer than claimed on Nissan's website.
Others are unhappy that the range on a single charge is not as good as the 235 miles (378km) they were promised...

https://www.bbc.com/news/business-44575399

154
4. marts 2018 kl. 22:59

Kan du så ikke i samme omgang fortælle os hvem "vi" er?

Det må du da selv vide. "Vi" er jo den gruppe, du allerede selv havde defineret i det indlæg, jeg svarede på.

Er du sikker på, at du selv kan finde rundt i, hvad du foretager dig her på siden? Jeg kan i hvert ikke fatte, hvad du vil her. Det er vistnok et eller andet med, at du vil overbevise os om, at elbiler ikke kan blive til noget i Danmark, før du køber en, og det kommer du aldrig til, fordi du kun køber brugte biler, og brugte biler er der ingen elbilfabrikanter, der fremstiller.

153
4. marts 2018 kl. 22:02

de 3500kr er for strøm inkl. et årlig abonnement på 1200kr til en (lille) elbilsoperatør.
Et mellemled som politisk bestemt, og som der ingen logisk forklaring er på.

@ Hans Jørgen Nielsen. Lidt tillægs info. Mine 2 i3'er køre sammenlagt ca 50,000 km om året. Til det bruger jeg ca. 9000 kWh + 1200kr til abonnement så jeg kan fritages for elafgift. Jeg DC lade ca for 1000kr, hvilket modsvare ca 1000km, fordi det koster 5.25kr/kW at lade ved en DC ladestander. Vi, min kone og jeg, har sammenlagt kørt tæt på 150.000km, hvor stort set intet har blevet rørt ved bilerne, andet end dækskift. Den ene har dog været til service ved 60.000km, hvor servicet kostede ca 500kr inkl moms, Det hele passer sig selv. Nu bliver det spændende at skulle køre til syn her første gang til Oktober. Jeg kan dog ikke forestille mig at der skulle være noget at kommer efter. Undervognen er i alminium, og karrassen i kulfiber, og jeg regner ikke med at gummibøsninger etc. er møre endnu. Og der er jo ingen emissioner der skal måles, så jeg burde jo egentlig betale et mindre synsgebyr. Min store udgift er afskrivningen fra 2 x 300.000kr, men jeg ikke regner med at skille mig af med nogen af bilerne de næste 10-15 år hvis nogensinde.

152
4. marts 2018 kl. 21:23

Og så er der lige det med designet. Jeg indrømmer at være bilsnob, og en bil skal altså se godt ud, for ellers er det Nogo.
BMW står eller højt på listen, men i3's høje SUV-like facon er slet ikke mig. Havde de nu lavet er Scirocco- eller MX5-ish design kunne jeg fristes.

Fair nok, Jeg må indrømme at jeg heller ikke synes i3 er speciel køn, men jeg faldt bare for alle dens andre kvaliteter. Ikke mindst økonomi, og accellerationsevne i forhold til min gamle BMW 320d fra 2009.

Jeg har tit håbet på at BMW ville lave en i3 Roaster. Hele platformen kunne være den samme ,med motor, batteri og undervogn, men så bare med et mere fiks kulfiber karrosseri. Det ligger desværre vist ikke i kortene.

Ja. de 3500kr er for strøm inkl. et årlig abonnement på 1200kr til en (lille) elbilsoperatør. Et mellemled som politisk bestemt, og som der ingen logisk forklaring er på. Forbruget i en elbil er ikke såmeget afhængig af kørestil som på en ICE. På en elbil er det hastigheden der tæller. Køre du stærkt er der kontant afregning.

Kraftig acceleration koster minimalt ekstre, og regeneringen er også effektiv, så frisk kørsel f.eks mellem 2 rundkørsler mærkes ikke på forbruget.

Du skulle måske prøve at få en prøvetur i den nye BMW i3S, men pas på, det kan være du bliver afhængig. Det gjorde jeg:).

149
4. marts 2018 kl. 19:24

Der bliver solgt 200t nye biler hvert år

En god del af disse er som firmabiler(leasing) og til Cirkus Leasing. Elbiler er ikke interessante ift. refusion af registreringsafgifter, hvorfor de fravælges af leasing firmaerne eller rettere sættes til så stor mdl. leasing ydelse at firmaer fravælger dem

Findes der er tal for hvor mange biler der købes i privat regi af Hr & Fru hakkebøf?

148
4. marts 2018 kl. 19:15

Der bliver solgt 200t nye biler hvert år og hovedparten af dem kunne uden problemer være elbiler - det er psykologi og manglende viden som er problemet

Tilsæt så masser af politisk modvilje mod elbiler.

  • Afgift på elbiler!
  • Sænke afgiften på fossilbrændere.

Det er totalt ødelæggende af brugtvognsmarkedet for elbiler at der ikke sælges flere.

Formål: At sikre at folk som Hans Jørgen bliver ved at køre i fossilbrændere så længe som overhovedet muligt, det skæpper nemlig så dejligt i kassen med afgiftskroner fra benzinen

Hvor elbiler derimod: Ikke giver tilsvarende afgifter og så kan folk jo sætte solceller på taget og dermed slippe, næsten helt, for at fodre statskassen med transportafgifter.

Når tilpas mange elbiler er på vejene, så er jeg helt sikker på at roadpricing bliver den nye transportafgift, den brede befolkning skal jo nødigt have mulighed for at spare op af deres løn.

147
4. marts 2018 kl. 19:05

u skal jeg prøve at stave det for dig:
Hvor kan man købe en brugt elbil til 40-50.000 kroner, som dels ser godt ud og desuden performer som den benzinbil jeg har?
Det er jo det som mange af os efterspørger.

Nu skal jeg stave det for dig Hans Jørgen: Du er uendelig ligegyldig i omstillingen fra fossilbiler til elbiler - alle dine indlæg er ligegyldige! Der bliver solgt 200t nye biler hvert år og hovedparten af dem kunne uden problemer være elbiler - det er psykologi og manglende viden som er problemet

146
4. marts 2018 kl. 18:53

De kan købe deres elbil og være ligeglad med hvad andre vælger, - ikk'?

Skal vi een gang til forklare dig, hvorfor vi gerne vil have flere elbiler på gaden?

Hint: Det har ikke noget at gøre med, at vi har et behov for at køre i elbiler. Det har noget at gøre med, at vi har et behov for, at alle andre undlader at køre i deres fossilbiler.

Kan du gætte, hvorfor vi har dette behov, eller skal du have mere hjælp?

144
4. marts 2018 kl. 18:03

Og NEJ! hvorfor skulle der dog være lavere afgifter på nye elbiler, så der bliver solgt flere, da jo kun "de rige"bliver tilgodeset.
Ånd ind!, så er en af fordelene der med detsamme, og helt gratis endda.
Nåe nej, så er det er jo "snyd" fra vores allesammens statskasse, for JEG! der kører brugt får jo ikke noget.?

Vil for min part kommentere, selvom jeg har nævnt det før. Der kom afgifter på elbiler, hvilket jeg faktisk også beklager. Til gengæld ændrede priserne sig ikke ret meget før - og efter, grundet andre tilretninger i grundpriser. Imidlertid bør afgifterne på benzin- og dieselbiler også sænkes. Hvis nu afgifterne på elbiler forsvandt, så ville vi være tilbage på niveauet som for et par år siden, og elbilfolket ville vel være glade igen. De kan købe deres elbil og være ligeglad med hvad andre vælger, - ikk'?

145
4. marts 2018 kl. 18:08

Der er en række ting som professoren ikke har taget hensyn til, og som er det der styrer det reelle marked. Der er kun et begrænset antal el-bil købere. Og det drejer sig om, at sælge dem et så stort og dyrt batteri som muligt, for at få finansieret udviklingen af nye batterier.

Så kan professoren argumentere med miljø, med at det ikke er nødvendigt, med økonomi osv. Det er ikke rentabelt at lave mikrobiler, med mindre der kan opnås et tilsvarende større antal købere. Og det er særligt urentabelt, hvis "mikro-elbilerne" tager kunder fra de dyre elbiler, med stort batteri.

Kan mikro-elbilerne derimod supplere de store, uden at tage kunderne der er villigt til at betale rigtig mange penge, så er det et godt forslag. Og det tror jeg netop er muligt. Mikro-elbilerne tager næppe kunder fra Tesla.

Mikro-elbiler kan ikke finansiere udviklingen af batterier alene. Så skal der i hvert fald sælges langt flere mikro-elbiler, end der kan sælges Tesla'er, og de skal udvide markedet.

Skal vi argumentere alene ud fra miljøvenlighed, så invester hellere penge i el-cykler. En el-cykel eller el-scooter bruger langt færre miljø ressourcer, per kørt kilometer.

143
4. marts 2018 kl. 17:57

De penge kan du jo heller ikke få en ny benzinbil for. Du kan få en brugt benzinbil.</p>
<p>Hvordan kom den brugte benzinbil så på markedet? Det skete ved, at nogen købte en ny benzinbil og gjorde den brugt, så du kunne komme til at købe den.</p>
<p>Hvorfor tror du, at det vil komme til at foregå anderledes med elbiler?

Hvordan kan du misforstå? Jeg har på intet tidspunkt hævdet at man kan få en ny benzinbil for 40-50.000. Som almindelig dansker har man indset at biler skal købes brugt, når man skal betale kontant.

Nu skal jeg prøve at stave det for dig: Hvor kan man købe en brugt elbil til 40-50.000 kroner, som dels ser godt ud og desuden performer som den benzinbil jeg har? Det er jo det som mange af os efterspørger.

141
4. marts 2018 kl. 17:48

Nu er det jo en super Alfa som du har, så mon ikke du kan nøjes med 3000kr til dæk og vedligehold, og det til trods for at bilen er synet 3 gange i perioden, og at du efter hvad jeg kan forstå køre frisk til, så dækslid også må være en betragtelig faktor.
Så 3.500kr til afskrivning i 7år er ca 21.000kr.
Det er flot.

Tak, og tak fordi du har lagt kræfter i at regne på mit bilregnskab Dan :-) Jeg skal forresten lige tilrette at det blot er en 2.0TS, men ville gerne have haft koncerten fra Busso's V6 :-) Ejerafgiften koster knap 5 tusinde og forsikringen knap 4400.

Men prøv så at gøre følgende regnestykke på dine 13.000km
Køb en brugt i3 med 25.000km på tælleren fra 2014 og dermed garanti til 2022.
fuld udstyret kan den fåes til 200.000kr
Grønejerafgift 620kr, forsikring 3000kr ( IDA forsikring giver 40% rabat på elbiler)
elbilsabonnement 1200kr/år, elpris/u elafgift 0.95kr/kWh , 180Wh/km giver ca 3500kr.
Dæk ca 1300kr/ årligt.
øvrigt vedlighold 700kr/årligt.
Alt i alt ca 9200kr/årligt og 0,71kr/km
Tager man din Alfas 2,5kr/km og i3 0,71kr/km på 13.000km giver det et overskud godt 23000kr/årligt til afskrivning på i3 eller 161.000kr på 7 år.

Jeg fangede den ikke helt, - koster det 3500 kroner i el at køre 13.000 kilometer? B.t.w. - også med min højrefod :-)

Der er bare den hage at jeg ikke låner penge til bilkøb, biler købes kontant.

I år 2025 er i3 afskrevet til 40.000 med 116.000 på tælleren, mens din Alfa er på bilkirkegården, da den i 2025 stadig er næsten 10år fra veteranbilstatus, og ingen vil betale 10.000kr i grønejerafgift for en outdated bil.

Nogle vil måske hævde at min Alfa allerede er outdated, men jeg savner ikke noget videre som nye biler har. Det skulle lige være drejelys, men som elektronikmand, kunne jeg finde på at lave det selv :-) Og så er der lige det med designet. Jeg indrømmer at være bilsnob, og en bil skal altså se godt ud, for ellers er det Nogo. BMW står eller højt på listen, men i3's høje SUV-like facon er slet ikke mig. Havde de nu lavet er Scirocco- eller MX5-ish design kunne jeg fristes. Nogle påpeger Nissan Leaf, altså den forrige model grundet prisen. Hvis der er designere, som virkelig har tabt blyanten, så er det hos Nissan. Er Puke - - undskyld Juke køn? Er den forrige Micra køn? Er frøen Leaf køn? Fælles for dem er at Fiat Multipla er relativ kønnere!

140
4. marts 2018 kl. 16:51

Det er nemmere for de fleste at finde 40-50.000 end 120.000 til en brugt Zoe/Leaf.
Også selv om det over en 5 års periode vil være billigere at eje elbilen.</p>
<p>Men behøver vores næste bil absolut performe som den bil vi har i dag?
Jeg har gjort mit behov op, og konstaterede at min nuværende bil overperformer voldsomt ift mit reelle behov.

Jeg kan hvis jeg strækker den finde 40-50.000 kroner på kontoen. Koster det mere bliver jeg nødt til at låne pengene, og det vil jeg ikke. Havde et billån i firserne og aldrig haft lån til andet end huset siden.

Mine biler har aldrig overperformed. Min grænse går der hvor kroppen får varige skader af accelerationen, og er er vi ikke endnu.

139
4. marts 2018 kl. 09:02

Nissan Leaf til 70.000:
Det er dæleme en skarp pris.
Det gør jo helt ondt, at man ikke står og mangler en bil.

Har den mistet 20% på batteriet kan den stadigt bruges som 18Kwh husstandsbatteri på hjul. Har man solceller og vil nøjes med den lovpligtige forsikring, kan "husstandsbatteriet" også bruges til arbejde hver anden/tredie dag i sommerhalvåret.

Men det kræver dog at man ...bare lige... kan smide pengene på bordet til den slags hygge leg.

138
4. marts 2018 kl. 08:55

Køb en brugt i3 med 25.000km på tælleren fra 2014 og dermed garanti til 2022.
fuld udstyret kan den fåes til 200.000kr

Det kræver der er plads til mindst 5års tidshorisont på bil investeringsbudgettet og plads til at bilen kan lade op i hjemmet.

De som kun har økonomisk råderum til at fremtrylle 40-50.000,- kommer ikke længere end hvad de 40-50.000 kan give dem.

De som ikke kan lade op i/ved hjemmet (evt på arbejde), er tvunget til offentlige ladestandere. Netop derfor synes jeg det er en god ting at EU er i gang med at påtvinge ladestik. Jeg kan godt se lyset i en elbil og arbejdsgiver betalt strøm der naturligvis skal svares skat af. Så bliver strømmen lige godt halveret i pris.

137
4. marts 2018 kl. 07:50

Hvordan kom den brugte benzinbil så på markedet? Det skete ved, at nogen købte en ny benzinbil og gjorde den brugt, så du kunne komme til at købe den.

Det er lige netop mangel på forståelse for det naturfænomen, der fuldstændigt gennemsyrer kommentarerne fra mange.

Og NEJ! hvorfor skulle der dog være lavere afgifter på nye elbiler, så der bliver solgt flere, da jo kun "de rige"bliver tilgodeset. Ånd ind!, så er en af fordelene der med detsamme, og helt gratis endda. Nåe nej, så er det er jo "snyd" fra vores allesammens statskasse, for JEG! der kører brugt får jo ikke noget.?

136
3. marts 2018 kl. 21:29

Jeg påpeger bare helt indlysende at vi er mange som såmænd gerne vil have en elbil til - - say 40-50.000 kroner.

De penge kan du jo heller ikke få en ny benzinbil for. Du kan få en brugt benzinbil.

Hvordan kom den brugte benzinbil så på markedet? Det skete ved, at nogen købte en ny benzinbil og gjorde den brugt, så du kunne komme til at købe den.

Hvorfor tror du, at det vil komme til at foregå anderledes med elbiler?

135
3. marts 2018 kl. 19:53

Nissan Leaf til 70.000:

Det er dæleme en skarp pris. Det gør jo helt ondt, at man ikke står og mangler en bil.

Den har måske mistet 10% rækkevidde på batteriet , og lade effektiviteten er nok blevet 5% bedre på de seks år, mens effektiviteten på drivlinien er stadig up to date. Jeg har kørt i en 2012 Leaf, og den køre forbilledligt. Ikke lynhurtig, men hurtig nok for de fleste. Har man den i 5 år vil den maks miste 10.000kr årligt i afskrivning. Jeg har svært ved at se, at man kan blive meget billigere kørende.

134
3. marts 2018 kl. 19:23

Jeg påpeger bare helt indlysende at vi er mange som såmænd gerne vil have en elbil til - - say 40-50.000 kroner.

Nissan Leaf til 70.000:https://www.bilbasen.dk/brugt/bil/nissan/leaf/5d/3569756

Den er 6 år gammel. Giv den et par år mere og så har du din pris.

Performer den ligeså godt? Nej udviklingen går sindssygt stærkt lige nu, så de ældre biler er naturligvis ikke up to date. Men så kan du til gengæld købe for en god pris.

133
3. marts 2018 kl. 18:00

I september 2011 stod den på 111.000 km, og nu på cirka 195.000.

OK, så 84.000km på 6-7 år. sådan løsligt anslået 13000km/årligt Nu har du jo ikke skrevet præcis hvilken Alfa der er tale om, men så glad du er for den , må det næsten være en 156 med 2.5 liter V6. Den koster næsten 9.000 årligt i grønejerafgift, og forsikring på sådan en er vel ikke under 5000kr/årligt. Med en benzinpris på ca 10kr/literen og 10,5km/ liter giver det en årlig brændstofudgift på ca 12.000kr Det giver en samlet udgift for de 3 poster på 26.000kr eller 2kr/km Nu angiver du en km pris på 2,5kr/km, så det betyder at du kun har 6.500kr til dæk vedligehold , olieskift, reparation og ikke mindst afskrivning.

Nu er det jo en super Alfa som du har, så mon ikke du kan nøjes med 3000kr til dæk og vedligehold, og det til trods for at bilen er synet 3 gange i perioden, og at du efter hvad jeg kan forstå køre frisk til, så dækslid også må være en betragtelig faktor. Så 3.500kr til afskrivning i 7år er ca 21.000kr. Det er flot.

Men prøv så at gøre følgende regnestykke på dine 13.000km Køb en brugt i3 med 25.000km på tælleren fra 2014 og dermed garanti til 2022. fuld udstyret kan den fåes til 200.000kr Grønejerafgift 620kr, forsikring 3000kr ( IDA forsikring giver 40% rabat på elbiler) elbilsabonnement 1200kr/år, elpris/u elafgift 0.95kr/kWh , 180Wh/km giver ca 3500kr. Dæk ca 1300kr/ årligt. øvrigt vedlighold 700kr/årligt. Alt i alt ca 9200kr/årligt og 0,71kr/km Tager man din Alfas 2,5kr/km og i3 0,71kr/km på 13.000km giver det et overskud godt 23000kr/årligt til afskrivning på i3 eller 161.000kr på 7 år.

I år 2025 er i3 afskrevet til 40.000 med 116.000 på tælleren, mens din Alfa er på bilkirkegården, da den i 2025 stadig er næsten 10år fra veteranbilstatus, og ingen vil betale 10.000kr i grønejerafgift for en outdated bil.

i3 har som elbil sine ulemper, men det er en moderne bil, som er meget sikre at opholde sig i end din Alfa og er dertil kvikkere, på trods af at Alfaen høre til en af de mere potente ICE biler.

Min pointe er, at kan man leve med elbilens svagheder, så er den et billigt og fornøjeligt bekendtskab.

132
3. marts 2018 kl. 16:53

Jeg påpeger bare helt indlysende at vi er mange som såmænd gerne vil have en elbil til - - say 40-50.000 kroner.
Hvor er de og kan de performe som de biler vi har?

Det er nemmere for de fleste at finde 40-50.000 end 120.000 til en brugt Zoe/Leaf. Også selv om det over en 5 års periode vil være billigere at eje elbilen.

Men behøver vores næste bil absolut performe som den bil vi har i dag? Jeg har gjort mit behov op, og konstaterede at min nuværende bil overperformer voldsomt ift mit reelle behov.

131
3. marts 2018 kl. 16:36

Det har du sikkert ret i, men det forklare bare ikke hvorfor der kun blev solgt ca 600 elbiler i DK i 2017, økonomien i elbilen taget i betragtning.
Rigtig mange danskere vil være billigere og bedre kørende med en elbil, men de tør ikke blandt andet fordi de bliver skræmt af ulemper der bliver blæst ud af proportioner og fordele der bliver negligeret.

Ganske enig Jeg er nu end af dem der ikke har købt en elbil, da min gamle og forlængst afskrevne fossilbrænder skal "køres i sænk" først.

Lidt småreparationer og syn hvert andre år + benzin. Der kan elbiler immervæk ikke være med endnu. Når det ikke længere er småreparationer, bliver det en elbil.

Som det ser ud lige nu er udskiftningsplanen en brugt Nissan Leaf samt 6KW solceller og 10Kwh husstandsbatteri ialt ca 250.000,- i dagens priser.

Hvor længe fossilbrænderen overlever og hvad der ellers byder sig af brugte elbiler og prisfald på solceller/batteri er ukendt med det kan jo sagtens ændre det til en brugt I3 og lidt flere solceller

130
3. marts 2018 kl. 15:00

Og nej, du overfortolker ikke. Jeg er godt og grundigt træt af at læse din argumentation, der kan sammenfattes til:
Mit bilbehov er en brugt bil.
Ingen elbilfabrikanter fremstiller brugte biler.
Ergo er Morlille en sten.

Til gengæld overfortolker du vist. Jeg påpeger bare helt indlysende at vi er mange som såmænd gerne vil have en elbil til - - say 40-50.000 kroner. Hvor er de og kan de performe som de biler vi har? Du behøver end ikke at svare på spørgsmålet, for jeg kender det.

129
3. marts 2018 kl. 14:56

Kunne man ikke lave plads til et afmonterbart batteri der kunne monteres ved behov. Og så tjene andet formål når ikke i anvendelse i bilen? Det vil så give lav vægt og stort bagagerum i hverdagen.

128
3. marts 2018 kl. 14:53

Imidlertid fremstilles mange indlæg som om at der kun foretages nybilssalg i landet.

Næ, forfatterne af disse indlæg har blot indset, at nybilssalget er det eneste, der vil ændre den fremtidige sammensætning af bilparken.

Brugtbilssalget er inderligt uinteressant i den forbindelse og er blot støj i debatten. Sammensætning af den brugte bilpark er jo allerede fastlagt og ændrer sig ikke, når man ser bort fra småjusteringer fra import, eksport og totalskade af brugte biler.

Og nej, du overfortolker ikke. Jeg er godt og grundigt træt af at læse din argumentation, der kan sammenfattes til: Mit bilbehov er en brugt bil. Ingen elbilfabrikanter fremstiller brugte biler. Ergo er Morlille en sten.

127
3. marts 2018 kl. 14:46

Som jeg skrev. Alfa er nok bedre end deres rygte.
Problemet for Alfa er at deres rygte er så dårligt, at det bare ikke hjælper så meget.

Jeg er bare en kende træt af at høre om rust på en Alfasud, som var et problem for et par generationer siden. Kan sagtens nævne mange andre anerkendte bilmærker, som også har været svært plaget at de røde myrer.

Til gengæld er der helt forskellige grunde til at købe en Alfa og f.eks. en Toyota.

126
3. marts 2018 kl. 14:43

Alfa laver fede biler, og de er garanteret bedre end deres rygte.</p>
<p>En ting der dog slog mig, der jeg var ved Garda søen for nogle år siden.
Der kørte ikke ret mange Alfaer eller Fiat.
Det var enten Tysk eller Fransk.
På det tidspunkt havde vi en Fiat Punto, og jeg tænkte dengang.
Gad vide hvorfor så mange italienere går uden om en italiensk bil.</p>
<p>Af ren nysgerrighed, hvormange km køre du i din Alfa om året?

De kører i alt muligt i Italien, dog er der flere Alfaer, Fiat'er og Lancia'er end her. Især kører de mærkbart mere diesel end i Danmark, så visse debattører her vil nok få en nærdødsoplevelse ved at tage til støvlelandet :-)

I september 2011 stod den på 111.000 km, og nu på cirka 195.000.

125
3. marts 2018 kl. 14:37

Hvilken betydning mener du selv, at din historie har for, hvilke nye biler der sælges i Danmark nu og fremover?

og

Men der er noget i vejen med at købe brugte biler og samtidigt tro, at ens meninger og handlinger har andet end indirekte indflydelse på nybilsmarkedet.

Måske overfortolker jeg dig, men jeg fornemmede at dette bl.a. var rettet mod mig. Derfor ville jeg fortælle hvor jeg og sikkert mange andre står.

Imidlertid fremstilles mange indlæg som om at der kun foretages nybilssalg i landet. Eksempler som - Diesel er død og man kan lige så godt lukke for salget i morgen - ish - indlæg. Så er det bare at jeg bemærker at der nok vil køre en hel del ældre biler rundt i en hel del år endnu. Jeg har aldrig hævdet at have nævneværdig indflydelse på nybilsmarkedet. Til gengæld har jeg oplevet at blive skoset for at køre rundt i en ældre og billigere bil, selvom den er særdeles godt vedligeholdt.

122
3. marts 2018 kl. 13:31

@ Hans Jørgen Nielsen.

Alfa laver fede biler, og de er garanteret bedre end deres rygte.

En ting der dog slog mig, der jeg var ved Garda søen for nogle år siden. Der kørte ikke ret mange Alfaer eller Fiat. Det var enten Tysk eller Fransk. På det tidspunkt havde vi en Fiat Punto, og jeg tænkte dengang. Gad vide hvorfor så mange italienere går uden om en italiensk bil.

Af ren nysgerrighed, hvormange km køre du i din Alfa om året?

121
3. marts 2018 kl. 13:28

Min Alfa Romeo fra 1999

Hvad er det, du vil fortælle med din historie?

Hvilken betydning mener du selv, at din historie har for, hvilke nye biler der sælges i Danmark nu og fremover?

120
3. marts 2018 kl. 13:08

Der er absolut ikke noget i vejen med at købe brugte biler. Jeg har i hele mit liv kun købt 1 ny bil, og den seneste var også brugt. Men der er noget i vejen med at købe brugte biler og samtidigt tro, at ens meninger og handlinger har andet end indirekte indflydelse på nybilsmarkedet. Det er der nogle skribenter her på ing.dk, der ikke helt har forstået.

Jeg har aldrig købt en nagelneu bil. Det har jeg simpelthen mine husholdningspenge for kært til. Alene det lille bump det giver når man kører ud over bilforhandlerens kantsten, er jeg simpelthen ikke i stand til tilnærmelsesvis at nyde i en grad det står mål med prisen !

Godt så, så må man jeg tage hvad der falder af det eksisterende marked, og jeg har da heller aldrig haft illusioner om at jeg kan påvirke bildesignerne mange skæve ideer, såsom SUVs, som er en mode der gerne må forsvinde ligesom hængerøvsbukser, kasketter der vender omvendt, tatoverede øjenbryn o.s.v. Til gengæld er udbuddet af brugte biler ganske stort, og jeg ser da heller ikke kun på det danske udbud. Min Alfa Romeo fra 1999, som jeg bruger til daglig fandt fruen og jeg da også i Italien og kørte hjem i 2011. For et stykke tid siden regnede jeg på totaløkonomien og fandt at den koster cirka 2,50 kroner pr. kilometer. Det indbefatter indkøb, værditab, forsikring, ejerafgift, benzin (!) (10 - 11 Km/l), reparationer inklusive forbrugsdele som olie, dæk og reservedele, som er langt færre end mange går og tror om en Alfa ! (hvorfor skal man stadig høre om hvor meget en Alfasud rustede for 40 år siden??). Læg dertil at jeg nemt får lettere forbløffede reaktioner fra folk, som ikke kender bilmodellerne på fingrene, når jeg fortæller at det er en årgang 1999. "Hold da op, så gammel ser den ikke ud" - er en typisk bemærkning. Den står da også komplet rustfri, og ser sgu godt ud (den er jo designet af Walther de Silva) i øvrigt ligesom fruens Altea. Selvfølgelig kan de synes anytime.

119
3. marts 2018 kl. 12:44

F.eks muligheden for at forvarme bilen om vinteren, som er standard på stort set alle elbiler.
Men nej, det er ikke nogen fordel, for man kan da bare bakse med en varmeblæser eller hårtørrer og forvarme sin fossilbil på denne måde.
Hånden på hjertet, hvor mange gør lige det, og er det særligt smart?

Jeg har ikke været opmærksom på denne feature, som angiveligt findes i elbiler. Det er nu ikke noget der afgør et bilvalg for mig. Jeg brugte hårtørreren ved frostvejr hvor jeg boede før. Så købte vi et hus med langt mere bilplads indendøre, med enkelte undtagelser hvor jeg ikke fik plads. Når nu man er i situationen således at bilen skal holde udenfor, og man har adgang til strøm, så undrer det mig at folk ikke bare anvender denne simple løsning. Næh - afhængig af graden af diagnosen automobilignorant, så starter man bilen et kvarter før afgang, skraber ruderne helt fri for is inden afgang eller skraber nødtørftigt is fra ruderne inden afgang (læseren kan nok indse hvordan diagnosen bliver trænger sig på!).

117
2. marts 2018 kl. 23:25

Man kan nemmere få lov at låne 220.000 til en sprit ny fossilbrænder end en 4 år gammel I3 til 200.000,- også selv om drift omkostningerne er lavere på I3'eren

Det har du sikkert ret i, men det forklare bare ikke hvorfor der kun blev solgt ca 600 elbiler i DK i 2017, økonomien i elbilen taget i betragtning. Rigtig mange danskere vil være billigere og bedre kørende med en elbil, men de tør ikke blandt andet fordi de bliver skræmt af ulemper der bliver blæst ud af proportioner og fordele der bliver negligeret. F.eks muligheden for at forvarme bilen om vinteren, som er standard på stort set alle elbiler. Men nej, det er ikke nogen fordel, for man kan da bare bakse med en varmeblæser eller hårtørrer og forvarme sin fossilbil på denne måde. Hånden på hjertet, hvormange gør lige det, og er det særligt smart?

At man måske 5-10 gange om året skal vente 15 min på at lade når man er på langfart er en kæmpe ulempe, mens at man i de 3 vinter måneder kan komme ud til en varm og afiset bil ikke tillægges noget værdi. Med de sidste 14 dage i mente, ved jeg godt hvad der er at foretrække.

116
2. marts 2018 kl. 20:43

Nu ved jeg ikke om dit sigte var bevidst at nedgøre, men for mit eget vedkommende er en ny bil ikke en option for tiden, hvorfor jeg tilhører dit "ældre brugte biler" segment.

Der er absolut ikke noget i vejen med at købe brugte biler. Jeg har i hele mit liv kun købt 1 ny bil, og den seneste var også brugt. Men der er noget i vejen med at købe brugte biler og samtidigt tro, at ens meninger og handlinger har andet end indirekte indflydelse på nybilsmarkedet. Det er der nogle skribenter her på ing.dk, der ikke helt har forstået.

Jeg har ikke set dig skrive noget, der placerer dig i den gruppe, så kommentaren var næppe rettet mod dig.

115
2. marts 2018 kl. 19:39

Og alligevel bliver der solgt over 200.000 nye biler i Danmark, og idag er det ikke microbilerne der storsælger, men nærmere minibilerne.

Man kan nemmere få lov at låne 220.000 til en sprit ny fossilbrænder end en 4 år gammel I3 til 200.000,- også selv om drift omkostningerne er lavere på I3'eren

Med de nuværende afgiftsregler burde den ikke koster over 200.000kr i DK

Det er derfra de danske priser starter, umiddelbart vil jeg sige at I3'eren holder en ret god brugt pris (taget mængden af rækkeviddeforskrækkede folk i betragtning)

Du har da ret i, at det kan være dyrt at være fattig, men jeg tror mere det er usikkerheden som folk føler ved elbilen der er stopklodsen, og ikke prisen.

Begge dele spiller ind og usikkerheden er ikke kun rækkeviddeforskrækkelse, men også omkring holdbarheden af batteriet samt elafgifter.

Jeg kunne godt forestille mig at folketinget ville indføre road pricing, hvor elbilerne bliver dyrere end fossilbrændere, med et argument som "El biler kan køre på afgiftsfri solcellestrøm og benzinbiler betaler jo benzin afgifter så......."

Hvem hulan skal man stemme på for at så en stabil og gennemtænkt energipolitik der ikke bare ender som en slet ekstra indtægt til staten?

114
2. marts 2018 kl. 19:15

Såfremt man ikke kan finde pengene til den langsigtede investering, så er elbiler møg dyre..!

Og alligevel bliver der solgt over 200.000 nye biler i Danmark, og idag er det ikke microbilerne der storsælger, men nærmere minibilerne.

Du kan i Tyskland købe en brugt i3 fra 2014 med under 30.000km på tælleren for under 180.000kr. Med de nuværende afgiftsregler burde den ikke koster over 200.000kr i DK. Der er 8års garanti eller 100.000km på drivlinien, så man har stadig 3 års garanti hvis man køre 20.000km om året. Med en pris på 0.33kr/km alt inklusiv undtaget afskrivning og financering, så er du billigt kørende. Hvis man ikke er til BMW, hvad så med en veludstyret Mercedes elektrisk B klasse også til under 180.000kr, eller en Nissan Leaf til under 100.000kr. Du har da ret i, at det kan være dyrt at være fattig, men jeg tror mere det er usikkerheden som folk føler ved elbilen der er stopklodsen, og ikke prisen. Og usikkerheden ved elbilen blive så heller ikke mindre af, at folketinget ikke kan finde ud af prissætte elafgiften for strøm til elbiler for mere end 1 -2 år frem.

113
2. marts 2018 kl. 09:58

Nu ved jeg ikke om dit sigte var bevidst at nedgøre, men for mit eget vedkommende er en ny bil ikke en option for tiden, hvorfor jeg tilhører dit "ældre brugte biler" segment.

Jeg er ked af det hvis mine indlæg opfattes nedgørende. Jeg ville bare påpege at for dem der foretrækker at købe brugte biler, går der i sagens natur længere tid inden det bliver muligt at få den nyeste udvikling. Det skal ikke betyde at udviklingen ikke kommer til at ske.

Og hvem ved hvad en 10-15 år gammel Tesla Model X med krog koster når disse biler engang har nået den alder? På den ene side går udviklingen meget stærkt og man bør forvente stort værditab, hvilket bliver til din fordel som køber. På den anden side er disse biler bygget i alu som ikke ruster. Og batteriet? Det må tiden vise, men erfaringen fra Tesla Roadster antyder at batteriet vil være helt fint om end kun med 70-80% af ny kapacitet.

112
2. marts 2018 kl. 08:18

Jeg køre ca. 30.000 km/år i min BMW i3, og har en km udgift med forsikring, ejerafgift, vedligehold og drift, på 0,33kr/km. dertil kommer så afskrivning og financering.
Afskrivningen er selvfølgelig en stor post på en bil til 300.000,

Uha hvor er det dyrt at køre elbil.

Du bliver nød til at erkende at det for mange, er væsentligt nemmere at finde 5.000/md kortsigtet end 3.000/md langsigtet.

Såfremt man ikke kan finde pengene til den langsigtede investering, så er elbiler møg dyre..!

110
1. marts 2018 kl. 23:51

Nu kan man jo ikke se om de negative tilkendegivelser på Michel Berggrens indlæg primært er givet for dette udtryk, men man har flere gange set at folk nærmest bliver moppet såfremt de ikke har råd til en ny elbil

Nu behøver man jo ikke absolut at købe en ny elbil, men kan efterhånden få dem brugt, og faktisk til billige penge. Men alt er relativt. Man kan købe en ganske udmærket benzin bil for under 20.000kr, og køre problemfri i den i mange år. Køre man ikke mange km, så betyder det ikke så meget i regnskabet, at den måske kun går 14km/l. Alligevel så bliver der solgt over 200.000 nye personbiler. årlig i DK, så der er nogen der prioritere anderledes end kun at "køre så billigt som muligt".

I den forbindelse siger jeg bare at et elbilssalg på kun 0,3% af nybilssalget er alt for lidt. Så kan man sige, jamen det er fordi elbilen er for dyr, at teknikken ikke er moden, og at rækkevidden og ladetiderne uacceptable. Ja det kan da godt være rigtigt for nogen nybilskøbere, men ikke for over 199.000 af dem.

Jeg køre ca. 30.000 km/år i min BMW i3, og har en km udgift med forsikring, ejerafgift, vedligehold og drift, på 0,33kr/km. dertil kommer så afskrivning og financering. Afskrivningen er selvfølgelig en stor post på en bil til 300.000, En alm bil til 300.000 koster i følge FDM omkring 4kr/km v/30000km/år så man må sige at der er lidt plads til afskrivning. Ifølge FDM koster en mikro bil til 100.000kr ca. 2.3kr/km v/30000km/år, så selv i den sammenligning har jeg næsten 60.000 kr til afskrivning. Min ældste i3 er snart 3,5 år med 90.000km på tælleren, og er stadig en ny bil. Der er ikke kommet noget nyt teknik på banen i de godt 3år, som ikke findes i min i3. 2 år mere, så er i3 afskrevet til 0kr i forhold til mikro bilen. Uha hvor er det dyrt at køre elbil.

109
1. marts 2018 kl. 23:35

Men så skal vi høre fra dem der kun køber ældre brugte biler, som om den situation aldrig ændres.

Nu ved jeg ikke om dit sigte var bevidst at nedgøre, men for mit eget vedkommende er en ny bil ikke en option for tiden, hvorfor jeg tilhører dit "ældre brugte biler" segment.

Men det ændrer ikke på at jeg da eddermame gerne vile have en elbil hvis jeg havde råd- dog skulle det ikke være en Tesla3, kun hvis man kunne få den uden den dybt debile 15" skærm:

https://www.engadget.com/2018/03/01/tesla-model-3-review/

107
1. marts 2018 kl. 22:45

Jeg ser rigtig mange i min landsby, der i frostvejr lige går ud og starter bilen 10min før de skal afsted, og forpester luften med dårligt forbrændte kulbrinter.

Hvis de fleste af familiens biler holder under tag og min ikke er en af dem, så bruger jeg et simpelt trick hvis der er rim på bilen. Løsningen er simpelthen en hårtørrer monteret med kapsel, som dem man bruger til trækkrogen. Den er fastgjort med et spændebånd således at hårtørreren er rettet mod forruden, når kapslen er sat på gearstangen eller den ene seleholder. Enten kan man som noget af det første i morgenroutinerne sætte den i gang, eller ligefrem have en enkel timer på. Lad den køre i 15 -30 minutter afhængig af Sibiriens frost. Når du så skal køre er ruderne fri for is UDEN at motoren har kørt først. Faktisk undrer det mig at metoden ikke er meget udbredt.

106
1. marts 2018 kl. 21:04

budgettet (og behovet) står ikke til ny bil for tiden,

Det er ikke meningen at hele bilparken skal udskiftes på ingen tid. Heraf følger at en del i debatten har en bil der ikke står til udskiftning her og nu.

Om ikke så længe vil udvalget af elbiler med mulighed for træk være større. Men så skal vi høre fra dem der kun køber ældre brugte biler, som om den situation aldrig ændres.

105
1. marts 2018 kl. 14:02

Elbilen dur ikke for mig, ergo dur den ikke.

Elbilen dur sikkert for mig, især hvis den kunne fås med træk, men budgettet (og behovet) står ikke til ny bil for tiden, og så er det sådan set ligegyldigt om den er eldreven eller på benzin.

Jeg er nok ikke den eneste der har det på den måde, så derfor går diskussionen hurtigt hen og bliver akademisk.

104
1. marts 2018 kl. 13:46

....at ingen bemærker, at elbiler også skal opvarmes med el. Lige nu her i Februar er der minus 11 grader og kraftig blæst. Jeg antager at denne energipost vil reducere køredistancen væsentligt, med mindre at man sidder i isolerende køreposer, som i de tidligere hestevogne :)

Til gengæld, så kan man parkere og sove 8 timer i sin elbil på en frostnat med lidt kabine- og sædevarme på, uden at man behøver at være koblet til en ladestander, hvis man har behov for det.

Energien er mere brugbar, fordi man kan selv bestemme, hvordan den skal afsættes, som varme eller til kørsel.

Men batteriet skal holdes varmt nok, dvs. et stykke over frysepunktet. Det behøver ikke at være 25 grader varmt.

En af ulemperne ved at lade i frostvejr er, at hvis batteriet er helt koldt, så lader det meget langsomt eller slet ikke, så det gælder om at holde batteriet varmt nok, hvilket kan være en manuel proces.

Det skal fabrikanterne blive bedre til at styre.

Tesla har løst det ret elegant i Model 3 ved automatisk at sende strøm til motoren uden at dreje den, så batteriet bliver varmet op mens bilen er parkeret. Køle-loop'et sender så varmen tilbage i batteriet.

Det er ren software og kræver dermed ingen dedikeret batterivarmer.

103
1. marts 2018 kl. 00:09

Tjah, så er du en af de heldige, eller også køre du bare meeeegeet langsom de første 500m.</p>
<p>...er der bare en kedelig tendens til at den lige afiset frontrude næsten øjeblikkeligt iser til igen så snart man køre.

Tricket er elektrisk opvarmet forrude, den virker hurtigt og iser ikke til igen.

Iøvrigt finder jeg det lidt underligt, at elbilen altid er et fravalg for nogen debatører.
Enten er den for dyr i indkøb, har for kort rækkevidde, tager for lang tid at lade, eller der er en million hustande der ikke har adgang til ladestik.
Det er altid dur ikke. Og når elbilen nu let og elegant kan forvarmes om vinteren til små penge, så har det ingen værdi.

Ja det er sgu da sært at folk fravælger elbiler pga. økonomi som f.eks. at de ikke har råd til en sådan; ikke kan levere den rækkevidde man har brug for eller at den vil være håbløst upraktisk i daglig brug.

Personligt syntes jeg at det er underligt at elbilfortalere tror at alle har råd til at købe ret dyre biler; har nem adgang til opladning på privaten og har et kørselsbehov eksisterende elbiler kan opfylde.

Personligt har jeg ikke noget mod elbiler, og vil nok også anskaffe en, men det bliver altså først når den er lige så billig som en brændstofbil og lige så praktisk brugbar (optankning og rækkevidde). Jeg forventer dog ikke det sker før engang i 2025-2030.

M

102
28. februar 2018 kl. 23:47

og kraftig blæst

Som nok er en ret ligegyldig parameter, hvis vindretningen ikke ændrer sig over dagen.

101
28. februar 2018 kl. 23:04

Tjah, i min lille benzinøse (mondeo) slår jeg bare defroster til (incl varme i for/bagrude), renser sideruderne (vinduesvarmen gør at viskerne normalt kan klare for og bag) - efter 4-500 meters kørsel kan defroster slås fra da "stuetemperaturen" er ved at være god.

Tjah, så er du en af de heldige, eller også køre du bare meeeegeet langsom de første 500m. Jeg ser rigtig mange i min landsby, der i frostvejr lige går ud og starter bilen 10min før de skal afsted, og forpester luften med dårligt forbrændte kulbrinter. Det gjorde de vel ikke, hvis bilen når "stuetemperatur" efter 30 sekunder. Ja det er ulovligt, men ved temperature lige under frysepunktet, er der bare en kedelig tendens til at den lige afiset frontrude næsten øjeblikkeligt iser til igen så snart man køre. Derfor afisede jeg altid min frontrude med lunken vand, dengang jeg kørte benzinbil. Jeg kan ikke lide at køre "500m" i blinde Men bor man nu i en etage ejendom, så er det jo ikke lige til at tage en 10l spand med varmt vand med ned til bilen.

Iøvrigt finder jeg det lidt underligt, at elbilen altid er et fravalg for nogen debatører. Enten er den for dyr i indkøb, har for kort rækkevidde, tager for lang tid at lade, eller der er en million hustande der ikke har adgang til ladestik. Det er altid dur ikke. Og når elbilen nu let og elegant kan forvarmes om vinteren til små penge, så har det ingen værdi.

Hvis jeg ønskede mig at være billigt kørende i en fossiløse, i mange år fremover, så var det da bare om at få andre til at købe så mange elbiler som muligt. Det ville da give flere billige fossilbiler at vælge imellem, og hvis jeg var heldig, så faldt forurening i byerne pga de mange elbiler, så jeg kunne køre med min fossilbil uden de store problemer. Hvis folk købte elbiler helt af sig selv, så behøvede man ikke fra folketinget at hæve afgiften for brændstoffer, for at mindske trafikkens CO2 udledning.

Men nej. devisen er. Elbilen dur ikke for mig, ergo dur den ikke.

100
28. februar 2018 kl. 21:58

Helt konkret så går en VW eUp her til morgen fra at vise en rækkevidde på 145 km, til efter få hundrede meter med radioen og varmeapparatet tændt, at vise en rækkevidde på 95 km

Det viser bare at VW ikke har gjort sig speciel umage med e-Up. Det store fald i rækkevidde har ikke at gøre med varme i bilen, og slet ikke med radio. Det har at gøre med manglende kapacitet i batteriet grundet lave temperaturer.

Dette har de fleste moderne elbiler taget højde for. Den gættet rækkevidde tager højde for udendørs temperatur, batteritemperatur, tidligere forbrug etc Min i3 ligger i tiden på omkring 100km når jeg starter om morgenen, og det passer nogenlunde at jeg har 10km tilbage når jeg kommer hjem efter 90km kørsel. I det hele taget, så betyder varmeapparatet højst 10% her om vinteren. At det så er vigtige 10% for mit vedkommende er en anden sag. Min kone pendler kun 2x30km, og jeg skal da love for at hun har varme på selv når det fryser -10grader.

99
28. februar 2018 kl. 21:06

Men ved længere distancer skal vognen opvarmes og ruderne holdes isfrie...så!

Bjarke har du tænkt over at nok er en elbil effektiv, men den er ikke tabsfri. Også elbiler har overskudsvarme som kan anvendes til at opvarme bilen.

Et typisk forbrug er 200 Wh per km. Ved 100 km/t svarer det til en effekt på 20 kW. Det kræver næppe mere end 1 kW at holde bilen varm (det er en ret god varmeblæser). Dels er det kun et forbrug på 5% af det, som der bruges til at drive bilen frem. Og dels så er der klart mere varmetab end 5%, så det hele kan komme fra køling af motor og batteri.

98
28. februar 2018 kl. 20:47

Faktisk er det ret fint ved en elbil, at du kan sætte den til at være varmet op til når du kommer ud om morgenen og tager stikket fra for at køre.

Æh, der er altså lidt over 1 mill. husstande her i landet der ikke kan lave det nummer med stikket, så hvis man forvarmer ryger der jo nok en pæn stribe kilometer på den konto.

Og så er det også rart at du har varmen med det samme, og ikke skal vente på at motoren bliver varm først.

Tjah, i min lille benzinøse (mondeo) slår jeg bare defroster til (incl varme i for/bagrude), renser sideruderne (vinduesvarmen gør at viskerne normalt kan klare for og bag) - efter 4-500 meters kørsel kan defroster slås fra da "stuetemperaturen" er ved at være god.

Men indrøm dog at du savner at tanke din bil i -11 graders kulde iført en tyndt jakke.

Hvis man tilhører ovennævnte boligsegment, så tør jeg vædde med at man bruger væsentlig længere tid med at fryse ved diverse ladestandere end man gør på at hælde benzin på ;-)

M

97
28. februar 2018 kl. 19:51

Helt konkret så går en VW eUp her til morgen fra at vise en rækkevidde på 145 km, til efter få hundrede meter med radioen og varmeapparatet tændt, at vise en rækkevidde på 95 km.

Hvilket er et rigtigt godt argument for at vælge et stort batteri. Om end de 95 km vil dække næsten al min kørsel, også om vinteren.

De få langture jeg kører vil nok blive træls med 95-145 rækkevidde, der vil jeg godt op på 250km rækkevidde om sommeren.