Tysk storlufthavn kan true København

15. september 2010 kl. 10:014
Tysk storlufthavn kan true København
Illustration: Björn Rolle/Berlin Airports.
En ny storlufthavn i Berlin vil konkurrere med Kastrup Lufthavn om de skandinaviske passagerer. Det kan betyde færre flyruter til og fra Danmark.
Artiklen er ældre end 30 dage

En 280.000 kvadratmeter stor lufthavn kan true Københavns Lufthavne. Den nye lufthavn Berlin Brandenburg International i Berlin vil tiltrække nordeuropæiske rejsende og sende dem videre ud i verden. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.

Den nye lufthavn åbner 3. juni 2012 og skal erstatte de to nuværende lufthavne i Berlin. Allerede fra start forventer lufthavnen at få 27 millioner passagerer om året, som er en tredjedel mere en Københavns Lufthavne i dag. Og på grund af den geografiske placering, kan den nye lufthavn blive en stærk konkurrent til København.

Fra Oslo er der kun 13 minutters længere flyvetur til Berlin end til København og fra Stockholm er det 20 minutter længere. Men samtidig bliver flyvetiden kortere i den anden ende, hvis passagererne skal videre til Paris eller en anden sydeuropæisk destination. Derfor har Berlin samme geografiske fordel som København, der i dag tiltrækker især skandinaviske kunder, der skal videre ud i verden.

Den nye storlufthavn i Berlin. (foto: Björn Rolle/Berlin Airports) Illustration: Björn Rolle/Berlin Airports.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er klart, at den nye storlufthavn i Berlin har potentiale til at blive en seriøs konkurrent til Københavns Lufthavne. Berlin er i sig selv en større by end København, og den tyske hovedstad har et større opland med væsentligt flere passagerer inden for kort afstand,« siger adjunkt Kristian Anders Hvass, center for turisme og kulturledelse ved CBS til Morgenavisen Jyllands-Posten. Men ifølge ham er Berlin ikke den eneste konkurrent til København som fremtidigt trafikalt knudepunkt.

»Alle lufthavne i Europa er i konkurrence med hinanden, og Berlins konkurrencekraft afhænger af, hvor mange ruter man kan tiltrække, og hvilke priser flyselskaberne kan tilbyde. Men hvis lufthavnen lever op til egen ambition, så vil det skærpe konkurrencen,« siger Kristian Anders Hvass.

Kastrup vil foretage modtræk

I Kastrup bliver Berlin Brandenburg International også set som en trussel.

»Vores forventninger er, at opførelsen af den nye lufthavn i Berlin vil skærpe konkurrencen. Derfor er det vigtigt, at vi foretager modtræk. Det gælder ikke blot lufthavnen, men også fra dansk side,« siger Henrik Jørgensen, der er kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavne A/S. På kort sigt er han dog ikke nervøs. Ifølge ham er Berlin nemlig stærke på fritidsrejser, men derimod svage på forretningsrejser. Men han erkender, at det er svært at se, hvordan det ser ud om fem-ti år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Derfor er det afgørende, at Københavns Lufthavne får øget sit opland. I dag er der fire millioner indbyggere inden for en rejsetid på to timer til lufthavnen. Det antal skal øges til otte millioner i løbet af 10-15 år, for at vi kan beholde vores position som international lufthavn,« siger han.

Air Berlin stærkere i Skandinavien

En af Berlin Brandenburg Internationals stærke partnere er Air Berlin. Det tyske lavprisselskab er endnu ikke særlig stort i Skandinavien, men i fremtiden kan de blive en konkurrent for SAS. Særligt når den nye lufthavn står klar.

»En kombination af Air Berlin og den nye lufthavn i Berlin kan give muligheder, som vi ikke har i dag,« siger direktør i Travelbroker.dk Ole Kirchert Christensen. Dog skal der være flere attraktive afgange fra Berlin, hvis det skal være en fordel for skandinaviske kunder at tage til Berlin frem for København. Air Berlin har da også fokus på Skandinavien, hvor en stor del af en ny ordre fly skal flyve.

»Det skandinaviske marked er et vækstmarked for os. Vi vil vokse i Skandinavien. Fordi markedet er attraktivt og passer godt ind i vores strategi,« siger Joachim Hunold, administrerende direktør i Air Berlin.

Den nye lufthavn i Berlin har den fordel, at den er bygget op fra bunden i stedet for af flere omgange, som de fleste store lufthavne i Europa. Det skal give kortere afstande mellem de forskellige terminaler. Derudover er lufthavnen bygget oven på en ny togstation, hvor der går metrotog, regionaltog og højhastighedstog. Det giver 10 millioner passagerer, som kan nå lufthavnen inden for to timer.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
15. september 2010 kl. 16:47

Er det kun mig der ikke synes at 'en 280.000 kvadratmeter stor lufthavn' ikke lyder som om den er ret stor ?

Håber at det er bygningerne der menes og at lufthavnen er større, ellers tror jeg ikke at CPH ryster ret meget i bukserne..

En anden ting: Måske har journalisten kigget i flyselskabernes tidstabel, og der kan være forskel på flyvetider alt efter hvilket fly der bruges, selskabets policy speed osv. Hvis man bruger det udmærkede værktøj som hedder 'Great Circle Mapper' så finder man ud af at der er ret præcist lige langt fra Oslo til Berlin Tegel som der er fra ARN (Stockholm) til Berlin Tegel. Der er 465 nautiske mil fra OSL-TXL og der er 454 nm fra ARN-TXL. Hvis man lægger en tænkt snithastighed på .7 Mach ind for distancen så er flyvetiden henholdsvis 1:08 og 1:09 om du flyver fra OSL eller ARN.

Så med mindre den ny storlufthavn ligger meget off-set Berlin så er forskellen i flyvetid i realiteten ikke til at mærke. (Det giver i hvert fald ikke 7 minutters forskel om man kommer fra ARN eller OSL som regnet ud af journalisten).

Hans Henrik, du skal tage med i beregningen at den ekstra distance foregår ved typisk cruise hastighed på Mach 0.82 eller der omkring. Jeg ville nok sige at de 13 minutter er lige i underkanten. 20-22 minutter er mere realistisk.

Men prøv great circle mapper. Det er sjovt legetøj:https://www.gcmap.com/

P.S. Jeg ved godt det er at skyde gråspurve med kanoner at anvende storcirkel navigation på så korte distancer, men det er den side jeg kender, og den regner ganske præcist.

3
15. september 2010 kl. 15:36

Fra Oslo er der kun 13 minutters længere flyvetur til Berlin end til København

  • iflg. GoogleEarth er der ca. 350 km fra København(s lufthavn) til Berlin(s) (og København ligger på forbindelseslinien Gardermoen - Berlin); 350 km på 13 minutter svarer til godt og vel 1600 km/h - så det bli'r da vist nødvendigt at hente Concorden frem af mølposen igen! :)
2
15. september 2010 kl. 15:12

»Derfor er det afgørende, at Københavns Lufthavne får øget sit opland. I dag er der fire millioner indbyggere inden for en rejsetid på to timer til lufthavnen. Det antal skal øges til otte millioner ...

Og det kan kun klares med en højhastighedtog Stockholm - CPH - Hamburg..

1
15. september 2010 kl. 11:42

Ja, Kastrup, Arlanda og Gardamoen kan hurtigt blive små sattelit lufthavne hvis eneste formål er at forsyne de centrale lufthavne.

Når Berlin rammer den magiske grænse for passagergrundlag kan de sætte direkte fly til alle andre destinationer(også de små feriedestinationer), og låse deres position som lufthavnen vi altid skal igennem.

Allerede i dag er det i nogen tilfælde attraktivt at hente/bringe passagerer, fra Berlin, dvs køre i bil ud af hovedstaden, over Gedser med færgebillet og diesel, og det er med 2 flyrejsende stadig billigere end at tage S-toget og rejse via Kastrup, det tager dog længere tid.

Jyderne vil fortsat bruge den billigere lufthavn i Hamborg, så jeg har svært ved at se CPH øge deres opland uden at regulere til Tyske priser.