Tysk selskab vil varme danske byer op med geotermi
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tysk selskab vil varme danske byer op med geotermi

Illustration: E.on.

Danmark sidder på en enorm varmeressource, og vi skal blive meget bedre til at udnytte den.

Sådan lød budskabet fra en geotermi-konference i sidste uge på Christiansborg, arrangeret af det geotermiske operatørselskab Geoop med deltagelse af både politikere, forskere og forsyningsselskaber. Og sådan ser den tyske energikoncern E.ON – aktiv inden for biogas, decentrale kraftvarmeværker og bæredygtig transport – også på det.

Læs også: Thisted får 30 år til med geotermisk varme

Selskabet har i øjeblikket ansøgninger liggende på en håndfuld licenser til udnyttelse af geotermisk varme i den danske undergrund og søger ligeledes om at overtage andres uudnyttede geotermi-licenser efter aftale med fjernvarmeselskaberne, fortæller Tore Harritshøj, adm. direktør i E.ON.

E.ON ser for eksempel interessante geotermi-muligheder omkring Roskilde, Hillerød, Aalborg og København.

Læs også: Nu skal der bores efter varmt vand i Hillerød og Brønderslev

»Vi er klart interesseret i at gå ind i udvinding af geotermisk varme i Danmark, som i vores optik er en alt for overset grøn og billig energikilde,« siger han.

Kan ikke konkurrere med biomasse

Tore Harritshøj henviser her blandt andet til en ny rapport fra Irena - en mellemstatslig, international organisation til fremme af vedvarende energi - der viser, at geotermisk varme er et af de mest omkostningseffektive tiltag til at reducere CO2-udledningerne. Samtidig er det samfundsøkonomisk billigere at øge andelen af geotermi i varmesektoren end at øge andelen af biomasse i de områder, hvor de geotermiske ressourcer er til stede.

Læs også: Direktør: Geotermi bør indsluses med forretningsmodel fra Nordsøen

Men han erkender også, at det kan knibe med business casen under de nuværende rammevilkår, som derfor bør ændres.

Læs også: Dansk Fjernvarme: Lunkent vand kan ikke sammenlignes med olie

»Geotermi vil have svært ved at konkurrere med fjernvarme på afgiftsfri biomasse, så det er nødvendigt, at geotermi også fritages for energiafgift, ligesom geotermisk varme bør have forrang for varme fra affaldsforvbrænding og fossile energikilder,« påpeger han.

Han tilføjer, at man også gerne vil af med det såkaldte kraftvarmekrav, som også stilles til et geotermi-anlæg, fordi det betyder ekstra administrativt bøvl.

Anbefalinger til politikerne

De tre anbefalinger blev også givet videre fra konferencen til politikerne i anledning af de forestående energiforhandlinger – sammen med forslaget om at etablere endnu en pulje til afdækning af potentialet i 10 byer, som blev udpeget som særlig lovende i en landsdækkende screening af geotermi-potentialet i 28 fjernvarmeområder.

Læs også: Geus vil gøre varmen fra undergrunden rentabel

»Ifølge GEUS er det geotermiske varmeenergipotentiale mere end tre gange den varmemængde, som Danmark kan forvente at producere fra olie i Nordsøen,« siger Harritshøj og tilføjer, at geotermi blandt andet kan dække 30-50 pct. af Københavns Kommunes fjernvarmebehov.

Læs også: Billig biomasse presser dansk geotermi-fremtid

Konferencen inkluderede også workshops og en paneldebat, som mundede ud i en række anbefalinger, som nu fremsendes til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) samt energiordførerne for de forskellige partier.

To spørgsmål.

Er det central eller decentral produktion vi taler om? Og hvor lang tid ville det evt tage at konvertere den nuværende produktion af fjernvarme ?

Jeg er på ingen måde ekspert eller velbevandret i geotermisk varmeproduktion. Men jeg forestiller mig at det vil kræve en hel del vand og elektricitet at pumpe vandet ned i xxxx meters dybde og op igen. Er der nogen der sidder inde med data ?

  • 1
  • 0

Så vi stiller os på foran politikerne og fortæller hvor smart det er.

Men også at vi lige..... mangler lidt penge før det er rentabelt...!!

Det er som sådan ikke billig VE varme vi mangler, det kan klares ret billigt med Damlagre og masser af energi fra vindmøller/solvarme/solceller.

Jeg synes det vil være ret kugleskørt at give statsstøtte til at udvikle systemer der kan lave varmt vand. Når vi nu faktisk har et koncept der er færdigudviklet, billigt og i drift allerede i dag!

  • 9
  • 9