Tysk medie: Kun fire af Tysklands 128 Eurofighters er fuldt kampdygtige

Massive problemer med jagerflyet Eurofighter forhindrer ifølge det tyske ugemagasin Der Spiegel Tysklands luftvåben i at løfte sine NATO-forpligtelser.

Ifølge magasinets kilder er kun fire ud af landets 128 Eurofighter-kampfly fuldt funktionsdygtige, og i alt kun omkring 10 er klar til at gå på vingerne i tilfælde af en krisesituation.

Det står i modsætning til, at Tysklands luftvåben over for NATO-alliancen har registreret 82 fly som kampberedte i tilfælde af en krise, som eksempelvis hvis fjendtlige fly trænger ind i Tysklands luftrum.

Tekniske problemer med selvforsvarssystem

Eurofighters problemer er ret komplicerede, også ud fra et teknisk synspunkt. Kernen er Praetorian Defensive Aids Sub-System (DASS) som er Eurofighters selvforsvarssystem. Det involverer elektroniske modforanstaltninger og et system til at underrette piloten om trusler.

Eksempelvis er det DASS, som tidligt skal underrette piloten om luft-til-luft og jord-til-luft missiler og automatisk udvælge de passende forsvarsmekanismer. Uden DASS er Eurofighterens funktion alvorligt begrænset, og flyet kan ikke regnes som kampdygtigt.

Efter et halvt års brug viste det sig desværre, at systemets centrale sensorpakke, der sidder i små kapsler på vingespidserne, ikke var korrekt afkølet. Dermed blev hele sensorpakken uanvendelig.

Tyske flyteknikere kunne skifte kapslerne på Eurofighterflyene, men en kritisk komponent i kølekredsløbet krævede også udskiftning. Den reservedel kunne imidlertid ikke længere opdrives, da producenten var blevet solgt.

Problemet i pølseenden

Det fejlbehæftede selvforsvarssystem er blot det seneste af en lang række problemer, Eurofighter har været plaget af.

Sidste år viste en rapport til den tyske Bundestag, at kun 39 af de 128 fly, kunne regnes som kampklare – det tal var baseret på problemer med våbensystemerne.

En talsmand for Bundeswehr (det tyske forsvar) udtalte så sent som sidste år, at »forsvaret til fulde imødekommer de aktuelle indsatsforpligtelser« – men samtidig var det præcise tal over antallet af fuldt kampdygtige fly hemmeligtstemplet.

De 82 fly, som Tyskland over for NATO har meldt som kampberedte i tilfælde af en krisesituation, fordeler sig på 'High Readiness Force' og 'Low Readiness Force', som skal kunne være klar på henholdsvis 90 og 180 dage.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Fordi - Hvis vi virkeligt mente at der var en situation hvor man behövede fungerende krigsfly så vill man vel ikke tillade at:

1) De fly man köber sidder for enden af en logistikkäde som, hvis der opstår "en situation" stort set garanterer at man hverken kan servicere eller få reservedele leveret / produceret ,

2) At man ikke har reservedele og kompetencer "inhouse" til "driften",

3) Man ved i årevis at der er et problem men det er helt umuligt at sätte nogle ressourcer på at löse problemet,

4) Evindelige besparelser, reformer samt "internationale indsatser" der ikke er kapacitet til!

Vi skal se det sådan at Fred er det forventede og det derfor er OK at väre lidt slöset med noget millitär man alligevel ikke for alvor behöver til meget mere end at sende värdi-signaler til USA.

  • 12
  • 0

Frithiof, i 1938 havde Storbritannien næsten ikke noget fungerende luftforsvar. Man havde regnet med fred i generationen efter første verdenskrig. Af denne årsag gik premierminister Chamberlain ind til München forhandlingerne med Hitler i en håbløst underlegen position. Men nå ja.... det endte jo "godt".

  • 2
  • 2

Eurofighter har siden 2009 været et stort industriprojekt der har til formål at køre videre med et håb om eksportordrer.

Da man havde bygget de første 325 stk. mødtes man for at planlægge fremtiden og besluttede at bygge 140 ekstra fly med håb om flere ordrer fra ikke partner lande. Det endte i noget der minder om en fiasko med små ekstra 64 stk. i eksportordrer frem til 2021.

Spanien har samme problem mens UK og Italien som bekendt satser på F-35 og starter udfasning af Eurofighter om ca et årti.

Den danske testpilot Casper Børge Nielsen er også fuldstændig klar i mælet omkring ovenstående. Og hans konklusion er klar - havde vi valgt Eurofighter eller F-18SH havde vi ikke haft et luftvåben om 10 år .

Den eneste grund til vi kan have updatede F-16 i dag der overgår de fly Polen købte for få år siden er samarbejde på udviklingsiden og fordeling af udviklings omkostninger på en lang række lande der også anvender F-16.

  • 3
  • 1

Frithiof, i 1938 havde Storbritannien næsten ikke noget fungerende luftforsvar

- kun (meget) delvis korrekt:

By the outbreak of war in September 1939, there were 21 operational Chain Home stations. After the Battle of France in 1940 the network was expanded to cover the west coast and Northern Ireland. The Chain continued to be expanded throughout the war, and by 1940 it stretched from Orkney in the north to Weymouth in the south. This provided radar coverage for the entire Europe-facing side of the British Isles, able to detect high-flying targets well over France...

https://en.wikipedia.org/wiki/Chain_Home

And in a few short years he was able to replace planes like the Gladiator with the Hurricane and the world famous Spitfire. The sleek, fast, heavily armed planes that, even today, are the epitome of fighter aircraft. And the only aircraft in the world that was a match for the Luftwaffe. But because of the resistance he faced building these planes, Dowding did not have enough when war was declared...

http://beyourfinest.com/the-thin-red-line/

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten