Tysk ja til omstridt tosporet jernbane til Femern

8. oktober 2014 kl. 16:554
Enkeltsporet jernbanespor skrottes, og dobbeltsporet og elektrificeret bane bliver ført uden om tyske småbyer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Inden kyst-kyst-forbindelsen under Femernbælt åbner i 2021, skal Tyskland være færdig med en forbedret tilslutning til det tyske jernbane- og vejnet. Og senest syv år efter skal den dobbeltsporede udbygning af strækningen Bad Schwartau-Puttgarden være afsluttet.

Det mål er kommet et skridt nærmere med en hensigtserklæring mellem Frank Sennhenn, chef for den tyske sporejer DB Netz, og Slesvig-Holstens transportminister, Reinhard Mayer.

I stedet for at opgradere det eksisterende enkeltspor til en dobbeltsporet, elektrificeret strækning er det besluttet at lukke den nuværende banestrækning ned og bygge en ny dobbeltsporet jernbane mellem Lübeck og Puttgarden. Den nye linjeføring vil flytte den støjende togtrafik uden for flere småbyer som Ratekau og Grossenbrode. Derfor lover hensigtserklæringen samtidig at etablere lokal passagertrafik mellem Lübeck and Puttgarden.

»Vi vil udvikle vore turistmål, men vi vil samtidig flytte mere gods over i de tog, der kører til og fra Skandinavien. Der er en indbygget konflikt mellem disse mål, men vi føler, at vi kan opfylde dem begge med dette alternativ,« forklarer Reinhard Mayer i tyske medier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Femernsundbroens vejdel vakler

Ligesom Danmark har forpligtet sig til at opgradere en 115 kilometer lang jernbanestrækning mellem Ringsted og Rødbyhavn til elektrificerede dobbeltspor, hvor der kan køres med 200 km/t, har tyskerne nemlig også lovet at opgradere spor og vejanlæg, der skal forbinde Femern-tunnelen med den sydlige hovedinfrastruktur.

Hensigtserklæringen bygger oven på statstraktaten fra september 2008, der fastlagde, at Femernbælt-projektet består af tre dele, nemlig kyst-kyst-projektet og de danske landanlæg, som Danmark står for, og de tyske, som Tyskland bygger og finansierer.

Ifølge DB Netz bliver projektet nu analyseret i detaljer som forberedelse til feasibility-studie og udvikling af et anlægsoverslag.

Omkostningerne ved tilslutningen til landanlæggene på den danske side er løseligt anslået til 8-9 milliarder kroner og de tyske til 6-7 milliarder kroner.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
9. oktober 2014 kl. 14:52

På den danske side har vi flere flaskehalse:

Storstrømsbroen: Frem til den nuværende bros afløser er blevet bygget, er dette en flaskehals. Men her mangler vist næsten "kun" at få vedtaget en anlægslov for at komme i gang.

Sydbanen, navnlig Vordingborg - Holeby: Enkeltsporet strækning, en flaskehals frem til den er udbygget. Men allerede nu er man i gang med forberedelser, f.eks. hævning af flere vejoverførsler.

Ørestad st.: Kun to gennemgående spor, ingen muligheder for overhaling. Men man var dog så fremsynet at det er forholdsvis billigt og hurtigt at tilføje et par vigespor. Her har man vist også taget en principbeslutning om at den foreliggende mulighed for udvidelse skal bruges.

Kastrup/Lufthavnen: Ja, her har man også undersøgt flere løsninger, og peget på den foretrukne løsning; nu mangler så "bare" detailprojektering og anlægslov.

2
8. oktober 2014 kl. 21:23

Enig!

Når nu tyskerne får styr på den flaskehals, kan vi passende tage fat på den næste flaskehals i Scandinavian Link korridoren: Øresundsbanen.

De mange godstog som skal flytte fra Østersøen til Femern, bliver et problem på Øresundsforbindelsen og på banen ved Kastrup lufthavn.

En niveaufri skæring lige vest for Kastrup er en tvingende nødvendighed, hvis ikke en HH-tunnel og en ring 5-bane.

http://www.bane.dk/db/filarkiv/9636/Milj%F8vurderingsrapport%20%D8resundsbanen.pdf

1
8. oktober 2014 kl. 21:11

især hvis man så også forsøger at komme tættere på forbindelsens åbning end de syv år; ideelt set burde de opgraderede landanlæg være klar når den faste forbindelse indvies.