Tysk ingeniør-stolthed under anklage for at blåstemple brasiliansk katastrofe-dæmning

Illustration: TV Globo

En af de stolte institutioner i tyske ingeniørers selvforståelse, Tüv Süd, risikerer at blive anklaget for at være medskyldig i, at næsten 300 mennesker mistede livet, da en brasiliansk dæmning brast i januar.

Kollapset skete pludseligt og helt uden forvarsel, så ingen havde tid til at redde sig i sikkerhed.

Det rådgivende ingeniørfirma Tüv Süd, som er over 100 år gammelt, og som inspicerer og godkender tekniske installationer over hele verden - også i Danmark, købte i 2013 det brasilianske rådgiverfirma Bureau de Projetos. Med i handlen fulgte kontrakter med mineselskabet Vale, som ejer den braste Brumadinho-dæmning.

Tyskerne vidste udmærket, at dæmningen var usikker

Tyskerne har, siden katastrofen fandt sted, været i søgelyset sammen med mineselskabet Vale. Det skyldes, at tyskerne sagde god for dæmningens sikkerhed, selv om stadig flere medier har fundet dokumenter og interne e-mails, som viser, at Tüv Süd udmærket vidste, at dæmningen langt fra var sikker.

Allerede en måned efter katastrofen fik nyhedsbureauet Reuters fat i et dokument fra oktober sidste år, som pegede på, at dæmningen risikerede at kollapse.

Nu har BBC fået adgang til e-mails og andre dokumenter helt tilbage fra maj sidste år, som viser, at Tüv Süd havde store betænkeligheder ved at godkende dæmningen.

Men først lige et par ord om konstruktionen. Der var nemlig ikke tale om en dæmning, som de fleste af os tænker dem, nemlig en særskilt konstruktion til at holde på vandet. Brumadinho-dæmningen var, hvad der på engelsk hedder en tailings dam. Det er en slags affaldsgrav, som ganske enkelt består af materialer fra minen - tailings - som gennem årtier er stablet oven på hinanden.

Kollapset frigav altså ikke vand, men store mængder jord og mudder.

Det behøver ikke at være et problem, men den slags konstruktioner er sårbare over for, hvad der på engelsk hedder liquefaction. Det betyder, at det ellers faste materiale begynder at opføre sig som en væske og dermed bliver meget mobilt. Liquefaction var årsag til, at Brumadinho-dæmningen brast.

Maj 2018: »Alt tyder på, at dæmningen ikke bliver godkendt«

Flere medier har i måneder siden berettet om medarbejdere i mineselskabet, som har advaret om liquefaction. Det er nemlig kendt, at når den slags dæmninger begynder at vise tegn på liquefaction, betyder det, at dæmninger risikere at brase sammen. To rådgiverfirmaer havde ifølge BBC også afvist at godkende dæmningen, inden Tüv Süd gjorde det.

Nu viser dokumenter så, at Tüv Süds egne medarbejdere var lige så skeptiske. BBC citerer en intern e-mail tilbage fra maj 2018, hvori en medarbejdere skriver, at selskabet er ved at færdiggøre undersøgelserne af liquefaction på dæmningen.

»Alt tyder på, at den ikke bliver godkendt.«

Og i november lyder det i en anden e-mail:

»Dæmningen har et liquefaction-problem«.

»Optimistisk valg af parametre«

Nu er Tüv Süd gået i skjul og vil ikke tale med pressen. Samtidig klager medlemmer af det brasilianske senat over, at det tyske firma heller ikke ville sende medarbejdere med viden om dæmningen til en høring, som parlamentet har holdt.

En senats-komité har anbefalet, at 15 personer, herunder mineselskabets administrerende direktør og finansdirektør, bliver sigtet for mord, mens både Vale og Tüv Süd skal holdes ansvarlige for skader på mennesker og miljø.

Brumadinho-dæmningens kollaps har fået brasilianerne til at stille spørgsmål ved lignende dæmningernes sikkerhed. Det er der ifølge BBC god grund til. Det britiske medie citerer nemlig en e-mail sendt fra Tüv Süd til mineselskabet Vale i marts, altså to måneder efter kollapset. Den oplister ni andre, lignende dæmninger.

»Vores eksperter kan ikke bekræfte stabiliteten af nogen af de andre dæmninger. Der er foretaget et optimistisk valg af parametre i beregningerne,« lyder det blandt andet.

BBC har sågar taget fat i den tyske regering, som dog ikke mener, at den har noget ansvar i sagen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ikke helt. På tysk Bodenverflüssigung kan forklares med grundbruch og gleitfuge beskrevet af Ernst Ackkermann i studiet af et jordskred ved jernbanestykke ved Lerkedal nær Trondheim. Quickerde, quickton, treibsand (kviksand)... Der bruges også på tysk en udgave af det franske betegnelse Liquéfaction du sol.

Vandmætning bruges på dansk mest om beton, jord mm. Siger noget om evner ved frost. Jord- eller markkapacitet har kun med evnen til at opsuge vand, se visnegrænse.

Så Liquefaction af jord eller mineaffald, er ikke helt ved siden af.

  • 6
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten