Tysk firma klar med 100 meter mølletårn i træ

Tyske TimberTower har netop rejst deres første vindmølle på et 100 meter højt tårn af træ. Her bærer tårnet en 1,5 MW turbine på 90 ton.

»Trætårnet er en milepæl på vejen til ægte grøn energi, fordi vi bruger 99 procent vedvarende ressourcer til at bygge et anlæg, der producerer vedvarende energi«, siger administrerende direktør Holger Geibel fra det tyske firma TimberTower om møllen, der kan forsyne omkring 1.000 husstande med grøn elektricitet.

Materialet er ikke det eneste punkt, hvor tårnet adskiller sig. Skelettet er også lavet af træ, men det er ydrebjælkerne af det ottekantede tårn, der bærer konstruktionen. Sammensat af 54 stk. 30 cm tykke granbjælker på op til 15 meters længde vejer tårnet i alt 200 ton. Tårnet er dog beklædt med gråt beskyttende plastik.

Her hejses rotoren på plads i TimberTowers første vindmølle af træ. Illustration: TimberTower
På afstand eller i skygge kan det måske snyde, men verdens første vindmølletårn af træ er ottekantet. Illustration: TimberTower

Nemt at transportere

TimberTower har ikke blot lavet et tårn, som fremstår grønnere, da man har sparet godt 300 ton stål - knap 700 ton CO2. De har også lavet et tårn, der ikke på samme måde kræver odd-size transport, da det kommer i så mange mindre dele, og Holger Geibel forventer, at produktionsprisen af trætårnene vil lande 10-15 procent under prisen på ståltårne.

»En af fordelene ved trætårnet er, at det er lavet af store træpaneler som sættes sammen på byggepladsen. Det gør det lettere at transportere end traditionelle tårne af stål. På den måde kan man også bygge højere med træ, fordi ståltårne over 100 meter bliver så store og uhåndterlige, at de ikke kan være på motorvejene«, siger Holger Geibel.

Læs også: Tyskere: Vi kan bygge 100 meter høje mølletårne af træ

TimbersTowers næste færd vil være at bygge et trætårn med 140 meter op til møllenavet, men her stopper det ikke. TimberTowers ambition er at komme op på 200 meter høje mølletårne af træ.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Godt gået. Men det giver vel mere arbejde på byggepladsen og byggepladsarbejde er jo dyrt. Men det bliver spændende at se dem komme op på både 140 m og 200 m.

  • 0
  • 0

Kan man da ikke bygge et ståltårn af elementer?

Jo - og det produkt findes da også allerede. En google søgning på "steel shell tower" giver fx: http://andresen-towers.com/concept

På den side er der også billeder fra opstillingen af en mølle med shell tower på prøvestationen i Høvsøre.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten