Den tyske energivirksomhed RWE kan nu udvide udvinding af brunkul nær byen Lützerath med den tyske domstol i ryggen.
Det vil betyde skovrydning, nedrivning af bygninger og ifølge Deutsche Welle også betyde, at Lützerath skal jævnes med jorden.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Brunkul er vel den mest forurenende energikilde vi har. Come on Tyskland - det kan I gøre bedre.
Er der stor forskel på renheden i at brænde kul i Danmark eller brunkul i Tyskland. Bortset fra CO2 er man blevet skrap til at fange det meste. Jeg vil dog stadig mene at Tyskland skulle have kørt videre med KK istedet for at lave flere kunstige søer.
Her er et par facts om udviklingen i Tysklands elforsyning, baseret på et kig i IEA's database:
Forbruget har siden 1990 svinget mellem 500 og 600 TWh. Det er faldet støt fra 594 TWh i 2010 til 536 TWh i 2020. Siden 2015 er eksporten faldet fra 300 til 240 TWh, mens importen er steget fra 102 TWh i 2016 til 173 TWh i 2020.
Produktionens sammensætning har undergået store skift: Bidraget fra kul er faldet fra 273 TWh i 2010 til 148 TWh i 2020. Bidraget fra akraft er faldet fra niveauet 150-170 TWh mellem 1990 og 2006. Siden er bidraget fra akraft faldet støt til 64 TWh. Bidraget fra naturgas toppede med 90 TWh i 2010 og faldt derpå til 63 TWh i 2015, hvorefter det er steget igen, til 100 TWh i 2020. Bidraget fra vind er steget støt, fra 10 TWh i 2000, over 39 i 2010 til 131 TWh i 2020. Bidraget fra sol er steget fra 11 TWh i 2010, over 38 i 2015 til 50 TWh i 2020.
Hvis vi ser på udviklingen i andele, er den samlede andel fra kul, olie og naturgas faldet fra næsten 70% af totalen i 1990 til godt 50% i 2020. Kul-andelen alene er næsten halveret fra 45% i 2010 til 27% i 2020. Akraft-andelen er halveret fra 24% i 2010 til 12% i 2020. Andelen fra vind, sol, affald, biomasse og vandkraft er derimod næsten 3-doblet fra 19% i 2010 til 48% i 2020.
Det kan undre at medlems lande i Nato i løbet af en uge kan vedtage at forøge militærudgifterne med svimlende beløb.
Men at gribe fat ved nældens rod det evner politikkerne ikke.
Hvor er de beslutninger der langt hurtigere sikre en betydelig udvidelse af sol,vind og elinfrastruktur ?
Fjern tåbelige bureaukrati og misforståede miljøgruppers mulighed for at trække processen i langdrag uden reel betydning for miljøet.
Det vil RWE gerne, da det er dem der driver de kraftværke der bruger brunkul i det område.
Vi må håbe RWE ikke går fallit inden resterne af deres filantropiske Nordsee havvindmølleparker skal pilles ned.
Er der mon brunkul til længe nok.?
Den godkendelse må da blive forsinket i mindst 10 år, set i forhold til de tyske myndighedernes forsinkelse af Teslas byggeri.
Hmmm. Så kan tyskerne godt fjerne deres selvtilfredse mine, når de kører rundt i en el-bil.
Det kommer an på hvor du bor i Tyskland, for tabet er for stort til at sende den el over lange afstande. I hvert fald som det tyske elnet ser ud i dag. HVDC kablerne skal først være færdige, men de er egentlig beregnet til at transportere el fra nordtyskland ned sydpå. Nordtyskland har rigtig meget vindkraft og har længe haft svært ved at komme af med al den el de producerer, når vinden er god.
Men alene til at drive minen, kræves nok et kraftværk. Hele udgravningen er omringet af nedfrosset jord, for ellers ville Minen hurtigt blive fyldt med vand. Det er også meningen at når udgravningen engang er færdig, så skal det være en stor kunstig lavet sø. Selve minedriften tager også en del energi, for hvis de gravemaskiner skulle køre på diesel eller benzin, så skulle tankvognene holde i kø for at fylde tanken på de maskiner, dertil kommer de tog der kører kullene til kraftværkerne, så alt i alt bruges der rigtig meget energi på at grave den brunkul op.
Hmmm. Så kan tyskerne godt fjerne deres selvtilfredse mine, når de kører rundt i en el-bil.
Så hvem er den indkøber som gerne vil købe?
Det vil RWE gerne, da det er dem der driver de kraftværke der bruger brunkul i det område.
El værket i Esbjerg kørte på brunkul fra Søby til i hvert fald sluthalvtredserne og Handelsministeriet lod udfærdige en dyr undersøgelse af hvor meget der egentlig var tilbage til hvis der kom en dag hvor lokummet brænder. Rapporten var hemmelig men er vel blevet så gammel at den nu kan offentliggøres?
Tjahh, man kunne jo også bibeholde den igangværende atomkraft?, måske endda kigge på nye atomkraftværker. Atomkraft er ikke 100% grøn, men er i min optik en faktor mange grønnere and at udvide en brunkuls operation.
De graver jo fordi der er kunder i butikken. Hvis der ikke var kunder til at købe, så stopper graveriet også.
Så hvem er den indkøber som gerne vil købe? Hvilken direktør kan fortælle denne indkøber at der nu ikke længere skal købes brunkul? Det er i denne kæde at brunkul-forbrug skal stoppes. Det er selve ovnen der skal stoppes og der skal indsættes et andet (elektrisk) alternativ. Så skal indkøberen ikke længere bestille brunkul hvert halve år.
Det er jo helt sort ;-) dette her.
Brunkul er vel den mest forurenende energikilde vi har. Come on Tyskland - det kan I gøre bedre.