Tysk domstol siger god for at forbyde dieselbiler i storbyer

27. februar 2018 kl. 13:1527
Tysk domstol siger god for at forbyde dieselbiler i storbyer
Illustration: Volkswagen.
Düsseldorf og Stuttgart har fået grønt lyst til at forbyde de mest forurenende dieselbiler. Dommen ventes at få betydning for biltrafikken over hele landet.
Artiklen er ældre end 30 dage

De to tyske storbyer Düsseldorf og Stuttgart kan lovligt indføre restriktioner på biltrafikken som et led i indsatsen for at nedbringe luftforureningen. Det er i dag blevet slået fast ved den tyske forbundsforvaltningsdomstol i Leipzig.

Dermed er der juridisk set sat punktum i sagen, der over de seneste år har været fulgt tæt af tyske medier og begyndte, da miljøorganisationen Deutsche Umwelthilfe (DUH) i kølvandet på den såkaldte Dieselgate-skandale, indledte en retssag, der skulle gøre det muligt for lokale myndigheder at forbyde de mest forurenende dieselbiler adgang til de mest centrale bydele, i første omgang i Stuttgart.

Delstaterne Nordrhein-Westfalen og Baden-Württemberg afviste efterfølgende at tillade forbud mod dieselbiler i Stuttgart og Düsseldorf, så sagen rundede sidste år forvaltningsdomstolen i Stuttgart, hvor DUH fik medhold.

Rammer bilindustrien hårdt

Dommen ved forbundsforvaltningsdomstolen, som er Tysklands øverste administrative domstol, har ikke mindst været ventet med tilbageholdt åndedræt af den tyske bilindustri, idet den ventes at få stor betydning for salget af dieselbiler i landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om en præcedensdom, så sagen kan få betydning for samtlige af de tyske byer, hvor luftforureningen ligesom i Düsseldorf og Stuttgart overskrider EU’s grænseværdier. Det drejer sig ifølge det tyske miljøagentur UBA om mindst 70 tyske byer, hvor NOx-niveauerne sidste år lå over EU’s grænseværdier.

Læs også: »Bilindustrien har snydt, men kun Volkswagen har tilstået«


»Det er en historisk sejr i kampen mod luftforurening, og den markerer samtidig enden for dieselbilen,« siger han.

Tyske DUH har siden det første sagsanlæg fulgt op med 16 tilsvarende sager i andre tyske byer, og organisation kan efter dagens dom ventes at indlede en række yderligere søgsmål.

Modstand mod restriktioner

Den tyske regering har længe afvist enhver form for restriktioner mod dieselbiler. Den tyske bilindustri spiller en afgørende rolle i tysk økonomi, og kun omkring seks millioner af de i alt 15 millioner dieselbiler på de tyske veje lever op til kravene i Euro 6-miljønormerne, som ventes at blive undtaget fra kommende køreforbud i tyske byer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Tyske bilproducenter forsøger at redde diesel med udledningsaftale


Det vil ifølge en analyse fra den amerikanske bank Evercore Partners koste bilproducenterne omkring 7,6 milliarder euro, svarende til næsten 57 milliarder kroner.

27 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
28. februar 2018 kl. 13:49

Hvordan er det der euro 6 egentlig defineret?

Er det ud fra hvad bilen er målt til eller bygget til?

Min gamle VW Westfalia fra 1992 er godkendt her til de krav der er, målt på udstødningen ved syn, men godkender man efter krav til bilen, euro X standard eller en generel måleenhed?

26
28. februar 2018 kl. 13:14

Diesel er et restprodukt fra raffinering af rå-olie. Så længe der er behov for benzin, vil der også være brug for at komme af med diesel. Det kan dog kemisk ændres til andre kulbrinter - men det er ikke omkostningsfrit.

25
28. februar 2018 kl. 09:27

En ting til - med et faldende salg af dieselbiler, vil give et faldende salg af diesel, men hvor lang tid vil det mon tage for diesel at forsvinde fra markedet? Jeg tror aldrig at det sker, men det kan blive svært at finde

24
28. februar 2018 kl. 09:17

Sonnich Jensen Mercedes-Benz er på vej med en løsning til den bynære logistik.

Mellemstor lastbil til at køre især inde i byerne.

Et stort problem for Tyskland og byerne er at ingen tyske bilfabrikanter endnu laver eBusser, så der er de nødt til at importere, hvilket regeringen i Berlin ikke er glad ved.

"Mercedes-Benz eActros - Details und Fahraufnahmen" https://youtu.be/wxwQZDe3w8A

23
28. februar 2018 kl. 09:04

Der er som bekendt flere versioner af Euro 6 normen:https://de.wikipedia.org/wiki/Abgasnorm

Såvidt jeg kan læse er det kun Euro 6d-TEMP der undtaget og "de fleste" biler med Euro 6bhttp://www.spiegel.de/auto/aktuell/diesel-fahrverbot-die-wichtigsten-antworten-zum-bevorstehenden-urteil-a-1195418.html" Alle Autos mit der Abgasnorm Euro 6d sowie die meisten Modelle mit Euro 6 wären damit von Fahrverboten ausgenommen "

Ifølge ADC er kun meget få biler testet med Euro 6d-TEMP:https://www.adac.de/infotestrat/umwelt-und-innovation/abgas/modelle_mit_euro_6d_temp/default.aspx

Den korte liste er naturlig, da Euro 6d-TEMP først trådte i kraft d. 1. september 2017.

22
28. februar 2018 kl. 08:57

Er der andre end mig der kan høre lyden af dominobrikker?

Naturligvis er den daglige bilkørsel til arbejde en meget stor ting, der påvirker hverden hver dag.

Nu er der så lastbilerne - mange kører til logistikcentre i byens udkant, så det er nok ikke så slemt, men stadig mange forretninger vil få problemer med dyrere transport, da ting skal pakkes om. Jeg er ikke udi logistik, så hvor meget det kommer til at påvirke verden skal jeg ikke kunne sige.

Som campist med autocamper, og den slags kører normalt på diesel, så vil det påvirke hvor folk kører hen. Vi kører jo så ikke ret meget, så det er en lille del i det samlede regnestykke. Men hvis man ikke kan være på en campingplads i centrum eller i nærheden, så må man ud til udkanten - hvorfra der så skal være god offentlig transport ind til byen. Faktisk foretrækker jeg selv ikke at bo i centrum, men andre vil gerne være der. Alt i alt er det så et spørgsmål om turister kan køre ind til centrum, eller komme til centrum på en anden måde - eller skal holde sig helt væk.

Som sagt, en plads med en god forbindelse er fin for mig. Desværre er der bare ikke så mange af dem...

21
28. februar 2018 kl. 08:13

Som andre debatører har nævnt har mange tyske storbyer allerede miljø-zoner (Umwelt-zonen), faktisk siden 2008. Det fungerer i praksis ved at kun biler over en vis EURO norm kan køre ind til centrum, omfatter 57 tyske byer. Biler skal have et specielt klistermærke (Umwelt-plakette) for at bevise deres uskyld, gælder også udenlandske biler. Systemet er feks. beskrevet her, bemærk internet siden er fra et firma der sælger mærkaterne, ikke fra en offentlig administration.

Bedst ville det være hvis der kom et generelt EU mærkat for miljø-zoner så hvert land ikke laver hver deres mærkat, som man er nødt til at have for at kunne køre i byer i forskellige lande.

20
28. februar 2018 kl. 08:03

Vil vove den påstand at der ikke er nogen steder i DK, hvor det kan lade sig gøre, medmindre du kører i ring på Langeland.

Jamen den er god nok - lad os tage et aktuelt eksempel, hvor jeg ville have problemet:

  1. Jeg kører hjemmefra i en fuldt opladet elbil med fx 250 km's rækkevidde og på arbejde - det var de første 50 km og der er IKKE lademuligheder nogen steder på eller i nærheden af min arbejdsplads
  2. Derefter kører jeg på kundebesøg i arbejdstiden hvor der er 100 km til
  3. Vel fremme ved kunden opdager jeg at der ikke er ladested nogen steder i nærheden, så jeg må bare stille bilen
  4. På vej hjem, må jeg køre ind til siden og sjatlade ½ time, bare for at komme tilbage til firmaet og hjem til fyraften - men den ½ time kan jeg jo ikke fakturere til kunden for køretid eller lade min arbejdsgiver betale, så den må jeg selv betale.
  5. Vel hjemkommet til firmaet kan jeg konstatere at jeg må blive ½ time ekstra, fordi jeg har "spildt" en ½ time på hjemturen.

Ovenstående er faktisk ikke et tænkt eksempel, men sådan min hverdag er - så derfor skal jeg op i 4-500 kms rækkevidde, før den er brugbar for mig i min hverdag.

19
28. februar 2018 kl. 06:14

Byer med betalingsringe som London og Oslo kan tage dobbelt eller firdobbelt takst og benytte muligheden for at skaffe ekstra indtægter

Fordi det er billigt og teknisk kan lade sig gøre kan der komme betalings distrikter, du tilmelder din nummerplade med bilens specifikationer, og betaler når at et af de mange kameraer med nummerplade genkendelse har set din bil i distrikt, bilen får sin egen side hvor du kan følge med i dine personlige NOx afgifter.

18
28. februar 2018 kl. 06:00

At det til en start kun er 2 byer og kun når NOx nærmer sig grænse niveau er kun en stakket frist.

Først 2, så 9, så 70 byer, først kun de værste dieselbiler, så arbejder vi os op igennem normerne, først kun centrum, så byzonen, så incl forstæderne.

Du ved aldrig om du kan bruge bilen i morgen.

16
28. februar 2018 kl. 03:15

Kommer sikkert fra en tidligere storbyboer der er flyttet ud på landet, for at få frisk luft og sørger for at bønderne skal flytte deres mødding, for det er nu meget bedre med rigtig meget dieselos.

Dog ikke. Har altid boet på landet, med gyllelugt i næsen et par gange om året men det tager man med for at have naturen lige udenfor døren modsat de towlige byboere der udtaler sig om natur eller landbrug uden at bo midt i det til daglig ;-)

Har desuden 50 km på arbejde og skal regelmæssigt køre på kundebesøg hvor jeg så skal køre 3-400 km på en dag uden lademuligheder så en elbil kan ikke lade sig gøre inden for min økonomi som er max 200.000 kr for en bil.

Når elbiler med 400-500 kms rækkevidde kommer derned, skal jeg nok købe en men ikke før.

15
27. februar 2018 kl. 22:30

Sandheden er vel at de byer der ikke overholder de grænseværdier for forurening der må være ifølge EU regler, som endda Tyskland, skal overholde. Så er byerne nu tvunget til at at på sigt, at nedbringe forureningen til de overholder grænseværdierne. Euro 5 diesel kan ifølge dommen forbydes fra efteråret 2019.

14
27. februar 2018 kl. 21:08

Kommer sikkert fra en tidligere storbyboer der er flyttet ud på landet, for at få frisk luft og sørger for at bønderne skal flytte deres mødding, for det er nu meget bedre med rigtig meget dieselos.

Jeg kunne have skrevet det samme som Jan Vennike. Kender dog ikke hans fortid, men jeg har aldrig boet i en større by en en med godt 10 tusinde indbyggere, og kommer aldrig til det.

Fred med at de største byer ikke vil have dieselbiler. Internettet tilbyder en omfattende materiale om hvordan der er i disse byer, så mange af os behøver aldrig at komme der. Dog - - hvis København får Formel 1 til byen, så kommer vi alle sammen :-)

12
27. februar 2018 kl. 21:02

Den måske kommende regering i Tyskland, har endda været ude at lufte muligheden for gratis offentlig transport, men det er så senere blevet trukket tilbage. Gratis offentlig transport løser heller ikke problemet, med mindre den bliver kraftig udbygget.

Måske trukket tilbage fordi "gratis transport" er en illusion. Uden at være økonom tør jeg hævde at offentlig transport nu engang skal betales på den ene eller anden måde.

11
27. februar 2018 kl. 20:40

Allerede i dag er der jo forbud mod at køre med gamle dieselbiler i mange tyske byer. Berlin kræver f.eks. Euro 4. At man nu vil kræve Euro 5 eller 6 er vel bare en naturlig udvikling (reglerne i Berlin er jo tudsegamle) og ikke i sig selv noget principielt.

Så den reelle nyhed er vel blot, at delstaten nu ikke længere kan modsætte sig et forbud, hvis en by ønsker det? Eller læser jeg artiklen forkert?

10
27. februar 2018 kl. 20:24

Det er kun dieselbiler < Euro4 der kan få kørselsforbud.

Euro5+6 går fri.

Hvad der jo også giver meget mening - for Euro 6 er faktisk meget rene biler.

Mvh

Jens Jakob

8
27. februar 2018 kl. 16:53

Svend Nielsen du har egentlig ret, men hvem er de skyldige?

Bilfabrikanterne kan producere diesel biler der 100% overholder grænseværdierne, uanset temperatur og hastighed. Men der var åbenbart nogle der blev grådige og hellere ville millioner af euro til en hær af spindoktorer, der kunne påvirke politikerene i EU og de forskellige medlemslande, så de fik lov til at at manipulere med målingerne, så enhver politiker må have vidst at de resultater der blev oplyst, aldrig ville kunne overholdes i almindelig daglig trafik.

Måske løsningen for de berørte byer bliver at opgradere deres offentlige transport, så alle pendlere og indbyggere for adgang til nem og hurtig offentlig transport. Den måske kommende regering i Tyskland, har endda været ude at lufte muligheden for gratis offentlig transport, men det er så senere blevet trukket tilbage. Gratis offentlig transport løser heller ikke problemet, med mindre den bliver kraftig udbygget. Men på det punkt har Tyskland ligesom Danmark gjort alt for at ødelægge den offentlige transport, de sidste mange år.

7
27. februar 2018 kl. 16:31

[quote id=840272] store dieselbiler til os der alligevel aldrig kommer ind til byerne [/quote Når dieselbilen forsvinder i byen, så bliver der langt til en tankstation med diesel stander, og nul konkurrance på prisen, end off support, men på landet kender du vel en landmand der kan undvære lidt afgift frit traktor diesel.

6
27. februar 2018 kl. 16:17

Jeg er ikke ekspert eller kemiker, men jeg læser flere steder, at benzin biler udleder mere CO2 end diesel. Dieselbiler udleder derimod NOX som er farligt for mennesker (hvad CO2 jo sådan set også er, på længere sigt i hvert fald).

NOX kan fjernes fra udstødningen med katalysatorer og filtre, mens der ikke er noget at gøre ved CO2 - andet end at gå over til eldrift.

Ved at forbyde dieseliler må man jo forvente, at mange borgere i stedet anskaffer en benzinbil som belaster klimaet med mere CO2 end den gamle dieselbil.

Mit åbne spørgsmål er så: Hvad skader mest?

Jeg er klar over, at det er et følsomt spørgsmål, og jeg spørger uden at jeg på nogen måde kender svaret. Jeg synes bare at det kunne være nyttigt at vide hvad man skal være mest bekymret for.

For mig lyder det som om el-drift er den eneste rigtige løsning, og jeg forstår ikke rigtigt logikken i at forbyde diesel - hvis det ellers er rigtigt at dieselbiler udleder mindre CO2 end benzin. Men det er måske fordi det er en kostsigtet løsning, som forhindre at vi dør af NOX, men til gengæld at væres børn skal bøvle med for meget CO2. Eller hvad?

5
27. februar 2018 kl. 15:49

Kommer sikkert fra en tidligere storbyboer der er flyttet ud på landet, for at få frisk luft og sørger for at bønderne skal flytte deres mødding, for det er nu meget bedre med rigtig meget dieselos.

4
27. februar 2018 kl. 14:41

Det var dejligt - så bliver der billige brugte store dieselbiler til os der alligevel aldrig kommer ind til byerne, men holder os ude på landet :-)

3
27. februar 2018 kl. 14:29

YES!

1
27. februar 2018 kl. 13:54

Så 7,6 Mia for 9 Mio biler. Det gi'r 833 € per bil. De klarer sig nok endda.

Hvis de så bare var blevet dømt til at afsætte et tilsvarende beløb til elbiludvikling - oven i de Mia de allerede har afsat af kommercielle grunde, ville det da se pænere ud.

2
27. februar 2018 kl. 13:58

Signalværdien i den afgørelse er godt nok høj. Udsigten til at herr und frau Normalbürger risikerer ikke at kunne køre ind i 70 tyske byer må få afgørende indflydelse på VW/BMW/MB/Audis fremtidige strategi.

Er der andre end mig der kan høre lyden af dominobrikker?