Tysk batteri udglatter solcelle-kraft
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tysk batteri udglatter solcelle-kraft

Illustration: Andreas Heddergott / TUM

Sydtyskland og delstaten Bayern kæmper med at få det lokale elnet til at hænge sammen. Problemerne opstår først og fremmest på solrige dage, hvor de enorme mængder af solceller, der er blevet installeret i delstaten over de sidste par år, presser små transformerstationer til det yderste.

Derfor har delstatens økonomiministerium finansieret udviklingen af et batterisystem, der skal udglatte effekterne og dermed spare en udbygning af elnettet. Projektet hedder EEBatt og har et budget på 30 mio. Euro eller cirka 223 mio kroner.

Den type anlæg bliver testet flere steder i verden. Blandt andet i Danmark, hvor Teknologisk Institut i forbindelse med projektet 'BESS - storskala-batteri som energibuffer', har opstillet et forsøgsbatteri på 65 kW/61 kWh for at få erfaringer med driften af batterier i elnettet.

Læs også: Nyt testbatteri skal udglatte spidser i det danske elnet

Batterilageret er opbygget af otte racks med 13 moduler i hver. Hvert modul består af 192 battericeller - i alt næsten 20.000 celler. Illustration: Andreas Heddergott / TUM

I lidt mindre skala testes der tilsvarende batteri-backup-systemer på boligniveau, både i Danmark og udlandet. Ikke mindst Teslas Power Wall, har i den forbindelse fået stor opmærksomhed.

Det kunne lyde som, at der bliver udført dobbeltarbejde og ingen udveksling af erfaringer. Men da alle elsystemer er forskellige, er fagfolk enige om, at det er svært at overføre erfaringer med drift af et batterisystem fra et elnet til et andet. Sydtyskland adskiller sig væsentligt fra Danmark ved at have store mængder solceller installeret og kun meget lidt vindkraft.

Læs også: El skal da lagres med trykluft

Selve batteriet kaldes for Energy Neighbor og vejer otte ton. Det består af næsten 20.000 lithiumion-battericeller og er i stand til at lagre 200 kWh. Den maksimale effekt er på 250 kW.

Batteriet kan udbygges i 25 kW af gangen og hvis der installeres en ekstra transformer, vil batteriet kunne isoleres fra resten af elnettet og fungere som en lokal uafhængig produktionsenhed.

Læs også: Dansk 'Tesla-batteri' snart klar til salg

De tyske forskere fra universitet i Munchen fremhæver også batteriets evne til at kunne klare over 10.000 op- og afladningscykler som helt speciel. Den lange holdbarhed skyldes et specielt kontrol-system, der holder temperaturen i cellerne inden for et optimalt område, hvilket gør det muligt at forlænge holdbarheden.

Siemens, ABB og sikkert mange andre sälger allerede disse systemer. Derfor savner jeg måske lidt diskussion af hvad det er man mener mangler "i Markedet". Hvad er pointen med at bygge store batterier "fra bunden af" hvis det er driften af dem man vil undersöge?

  • 2
  • 1

200 kWh og en effekt på 250 kWh forslår som en skrædder et vist sted. Og så er det jo enormt dyrt, ca. 1,17 mio kr/kWh batteri. Med en holdebarehed på 10.000 cyklusser, så bliver prisen pr. kWh lagret energi på 117 kr.

  • 13
  • 3

Som en skrædder i vist sted
200 kWh og en effekt på 250 kWh forslår som en skrædder et vist sted. Og så er det jo enormt dyrt, ca. 1,17 mio kr/kWh batteri. Med en holdebarehed på 10.000 cyklusser, så bliver prisen pr. kWh lagret energi på 117 kr

Jesper - enig Så er det nok billigere at kompensation for at slukke så mange solceller, at transformerne ikke længere er pressede eller lave et kabel til en større transformer, der kan klare de producerede kw

  • 6
  • 0