Tyrkisk militær får drone med maskingevær, der kan skyde præcist

Songar er navnet på en ny drone, som det tyrkiske militær har bestilt. På mange måder ligner den en stor udgave af de hobbydroner, man kan købe i butikkerne, men med en afgørende undtagelse: et maskingevær monteret under sig.

Maskingeværet indeholder 200 skud, der kan affyres enkeltvis eller i salver af 15 skud. Ifølge producenten, det tyrkiske firma Asisguard med base i Ankara, er Songar i stand til at ramme inden for et område på 15 centimeter fra en afstand af 200 meter - og er på vej med forbedringer, der skal gøre, at den kan ramme samme mål på 400 meters afstand.

Det er overraskende, fordi tidligere forsøg med at udstyre droner med skydevåben har haft store problemer med at være præcise på grund af rekylen fra skuddene.

Med maskingevær og kugler vejer den lille drone Songar 25 kilogram. Illustration: Asisguard

Hvordan Asisguard præcist har løst den udfordring, er ikke helt klart, udover at firmaet ifølge en video på Youtube har brugt et særligt stabilisatorsystem kaldet ASTS til at montere geværet, og ifølge New Scientist benytter en kombination af sensorer, kameraer og lasere. Asisguards egen hjemmeside er ikke tilgængelig for tiden.

En operatør kan styre flere droner på samme tid

Dronen, der er en 25 kilogram quadrocopter, måler én meter i højden og 62 centimeter i bredden. Den er bygget til at kunne tilbagelægge 10 kilometer og er udstyret med både kamera til at overvåge jorden fra luften, samt et kamera installeret i geværets sigte. Dronen kan både gøre brug af GPS og Glonass, skriver Militarytimes.

Læs også: Droner i hobetal er på vej – men vi mangler forsvar mod ondsindet brug

En særlig feature ved Songar er, at dronen er designet til at kunne operere i flokke af flere droner, der kan styres fra én enhed. På den måde kan dronerne samarbejde om at sikre et område fra luften, mens styrker på jorden rykker frem. Og på fjernstyringen kan droneoperatøren sætte kryds ved bestemte mål, som dronerne skal forfølge og eliminere.

Israelsk militær har brugt lignende droner

Songar er ikke den første mindre drone, der bliver brugt til at bære våben. Det israelske militær har også brugt droner af typen Tikad udviklet af firmaet Duke Robotics. I 2015 blev en af dronerne brugt til at »eliminere et mål« med et gevær, skriver det amerikanske nyhedsmedie Defense One.

Læs også: Forsvarets ekspert om civilt droneforsvar: »Eddermame ikke nogen nem opgave«

Også Islamisk Stat har brugt mindre droner til angreb. Danske jægersoldater har også fortalt, hvordan de har set IS-droner slippe en granat over en irakisk partnerenhed. En irakisk soldat blev dræbt og tre såret.

Sidste år smadrede miljøorganisationen Greenpeace også en drone ind i et fransk atomkraftværk nær Lyon. Og i januar i år gentog organisationen stuntet over verdens største oparbejdningsanlæg for atombrændsel i Nordfrankrig.

Emner : Droner
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I videoen er der ingen synlig reaktion på rekylen ved affyring af maskingeværet. Det forekommer at være urealistisk. Netop problemet med automatvåbens rekyle er vanskeligt at løse,

 • 13
 • 1

Det ligner løs ammunition på videoen. Det kan måske forklare hvorfor der sidst i videoen ikke skydes imod målet - og heller ingen nedslag ses.

Men det kan vel ikke udelukkes, at et middel imod rekylen er fundet.

 • 6
 • 0

Michael, du fik vist lige trådt nogle millenials over tæerne der.. Har hørt nogle af de nye rekrutter pive over "Den hårde rekyl ".. piv piv piv.

Våbenplatformen ligner umiddelbart en M4 type, og i standard 5,56x45 er sgu ingen rekyl i. Vil give mening at bruge den, idet kardancen ligger på 600-800 skud/minut i en svag kaliber. Kompensationen for skudafgivelse vil være minimal.

Prøv det samme med en 7,62x51 og historien er en helt anden.

Enhver, som har prøvet 7,62 og 5,56 vil kunne nikke genkendende..

 • 6
 • 12

Rekyl reducering Rekylet kan mindskes på flere måder; bagud rettet mundings bremse som sender en del af gassen bagud, Pulsernende fremad rettet drivkraft fra drone motorerne, samt sidst men ikke mindst samtidig affyring modsatrettet skud. Mit bedste bud er en kombination af bagud rettet mundings bremse og Pulserende fremdrift. 600 skud i min er en frekvens på 10 hz som ikke er noget problem at regulerer. Rekylen fra 5.56 er ingenting sammenlignet med fra Garand M50, men jeg kan ikke få præcitionen til at passe med et så kort løb. Egenspredningen er for stor på de afstande!! Nogen bud?

 • 10
 • 1

I videoen er der ingen synlig reaktion på rekylen ved affyring af maskingeværet. Det forekommer at være urealistisk. Netop problemet med automatvåbens rekyle er vanskeligt at løse,

På videoen ser det ud til at de har løst to problemer, det ene problem er at en riffel har en tendens til at løfte pipen ved affyring. Affyring af M50: https://www.youtube.com/watch?v=GlczAZaC-f0 Det ser ud til at være løst ved at ophænge riflen i tyngdepunktet, og sørge for at centeret af piben også ligger i line med tyngdepunktet. Det andet problem er at rekylen bringer dronen ud af balance. Det ser ud til at være løst ved at have et system koblet til understellet, som skubber understellet fremad når rekylen presser våbnet tilbage. Det forhinder at helikopterns tyngdepunkt flytter sig i forhold til rotoren. Jeg har kun prøvet at affyre en M50, den kan godt smadre en skulder, give et blåt øje, samt en brækket tommelfinger hvis den ikke betjenes rigtig :-)

 • 6
 • 0

Skal vi ikke lige huske naturlovene og tidligere lærdom ? Når et projektil på x gram affyres med y m/s, så vil våbenet/mekanismen/platformen nødvendigvis (Newton) skulle absorbere samme energi. Hvis projektilet vejer 5 g og resten vejer 5.000 g, så vil rekylen (hastigheden af "resten") blive y/1000; fornemmelsen, virkningen, vil så afhænge af "bremselængden" = bevægelsen kort eller lang. Som nævnt kan krudtgassen (mundingsbremse) virke bremsende, hvilket fjedre også kan. For håndvåben (geværer) er det tøj og bløddele i skulderen. Intet kan fjerne "rekylen" - det er ren aktion og reaktion. Virkningen kan fordeles og absorberes. Ses egentlig bedst på film, når store landkanoner (haubitzer) affyres; der ses rekylen absorberes af hydralik samtidigt med mekanismens bagud beværgelse).

 • 10
 • 0

Der er forskellige våbensystemer, som "Sender energien i en anden retning " for at stabilisere platformen, fx. Kriss Vector. Det ser dog ikke ud til, at et sådant system er implementeret her

 • 0
 • 0

Lige netop en drone kan puls påvirkes med en modsat rettet kraft fra motorerne, som principelt vil udligne rekylen, hvis beregnet og udført korrekt, Jeg forstår bare ikke påstanden om atdet kan ramme så præcist på 200 meter med et løb på ca 30-40 cm? det er kortere end på vores Karabin M10 !

 • 0
 • 0

Ved tiden 1:08 er nedslag synlige og her ses hvordan de afgivne skud spredes ud over målområdet. En spredning 15 cm på 200 m. er ikke det store problem for en moderne riffel - 400m giver nok lidt flere udfordringer. I sidste ende er det mere affutagen end riflen der er bestemmende for præcisionen. F.eks. er karabin m96 lidt kortere en m10 og med m96 er det stadig muligt at samle 5 skud inden for 5 cm på 200m med anlæg og en dygtig skytte. En anden observation: det våben der afgiver skud ser ud til at være et andet end det der ellers er på videoen - det skydende våben benytter et magasin.

 • 2
 • 0

Intet kan fjerne "rekylen" - det er ren aktion og reaktion. Virkningen kan fordeles og absorberes. Ses egentlig bedst på film, når store landkanoner (haubitzer) affyres; der ses rekylen absorberes af hydralik samtidigt med mekanismens bagud beværgelse).

Klart, men det kan da modvirkes. Vi må da antage, at platformens antirekylsystem kompenserer med dens motorer, så den "lænes ind" i rekylet og dermed begrænser konsekvensen.

 • 0
 • 0

Hvis maskingeværet er lejret i højde med aksen i løbet skal der ikke meget styring med gyrostabilisering til for at holde skud højde. Så betyder det ikke meget om dronen læner sig lidt mod målet under skudafgivelse. Gyrostabilisering kendes jo også fra kampvognene. De kan køre og stadig ramme målet med rimelig sikkerhed. Her skal der dog noget mere voldsomt grej til at levere stabiliseringen.

 • 0
 • 0

Det er ret tydeligt i videoen at se den bruger landingsstellet til at stabilisere sig selv med. Mon ikke massepunktet er forsøg at ramme mest muligt i riffelgangen?

 • 0
 • 0

Hele stemningen omkring Tyrkiets våbenproduktion, vidner om at Erdogan bygger op til krig.

Erdogan har lige aneteret dele af Syrien.

Hvorfor skal Tyrkiet ikke rammes af sanktioner ligesom Rusland.

Det forstår jeg simpelthen ikke??????

Erdogan er ved at indføre et brutalt muslimsk diktatur.

Tyrkiet har lige købt S 400 raketter af Rusland, selvom de er medlem af Nato.

En S400 raketter fra Rusland skyder et jægerfly ned 400 km væk, også de nye F 35 som Danmark har betalt meget meget dyrt for.

 • 3
 • 3

Hvorfor skal Tyrkiet ikke rammes af sanktioner ligesom Rusland.

Det forstår jeg simpelthen ikke?

Tjah, Trump har jo en forkærlighed for diktatorer, så de blev da indført men stoppede hurtigt igen. Mht russiske raketter, så burde man selvfølgelig have reageret skarpt i NATO, men igen, så er Trump jo gode venner med Putin, som hjælper med valgkamp og den slags, så der sker heller ikke noget. Jeg tror det havde set anderledes ud, hvis USA havde haft en rigtig præsident, uanset partifarve. Om det så er for sent efter næste valg er jo svært at sige. Det bedste håb er nok, at Erdogans parti tabte storbyerne ved sidste valg.

 • 1
 • 0

på 10 hz som ikke er noget problem at regulerer

10 Hz er ikke noget problem at regulere rent elektrisk, men det er det rent mekanisk. Der er nogle ret lange mekanisk ikke så stive arme inde i billedet, skift i omdrejningstal af propeller tager også tid og det medie propellerne "skubber mod", luft, er meget elastisk. Billedet omkring 1:01 viser at regulering i højden foretages ved at dreje våbnet i dets ophæng. Fra 1:10 til 1:13 kan man se våbnet skyde og hvordan hele dronen drejes rent mekanisk. Det passer fint med at vågnet er placeret under tyngdepunktet. Her er der også pludseligt sat et magasin på våbnet. Her ses pistolskæfte og aftrækkerhus også tydeligt. Der er formodentlig tale om et "strippet" standardvåben der er hængt op. Dem der taler om at M50 "sparker" skulle prøve at skyde med M53/17.

 • 0
 • 1

klare den jo fint uanset hvor præcis den kan skyde. Soldaterne i bilen kan køre videre fordi dronen underholder de fjendtlige styrker der må gå i dækning. Jeg ville montere en kraftig laser og brænde øjnene ud på dem der sigter på dronen. kamera plus ai.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten