Typehusproducenter har ikke brugt MgO-plader
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Typehusproducenter har ikke brugt MgO-plader

Landets typehusproducenter ser ud til at gå fri af problemerne med MgO-plader, der vurderes at komme til at koste den danske byggebranche og uheldige boligejere omkring 1 mia. kroner. Det viser en rundspørge blandt landets største typehusproducenter, som Ingeniøren har lavet.

»Vi tegner selv alt fra bunden. Derfor skal vi kunne stå på mål for alle vores løsninger hele vejen igennem. Og derfor er vi utrolig konservative med de konstruktioner, vi vælger at tage i brug,« siger teknisk chef i Lind & Risør Jan Hansen eksempelvis.

Illustration: MI Grafik / Martin Kirschgässner

Læs også: Regning for fugtramte vindspærreplader kan løbe op i over 1 mia. kr.

Sammen med Huscompagniet, Eurodan, Danhaus og Skare Byg er Lind & Risør landets største typehusproducenter. Til sammen solgte de ifølge en optælling lavet af hjemmesiden Building Supply 2.190 huse sidste år. Men heldigvis var der ikke MgO-plader i et eneste af dem. Det samme gælder for producenternes huse fra de tidligere år, forsikrer de.

En af årsagerne til, at typehusproducenterne går fri af problemerne, er, at typehusene i mange tilfælde har en bagmur af beton eller mursten. I huse med en skalmur og en bærende trækonstruktion har det tilsyneladende været mere udbredt at bruge vindspærreplader af MgO-typen. I hvert fald viser de læserhenvendelser, som Ingeniøren har fået, at der er flere af den type byggerier, hvor der efterfølgende er konstateret problemer. Men da mange af den type huse opføres af mindre tømmermesterfirmaer, findes der ikke en statistik, der viser hvor mange huse af den type, der er opført.

Læs også: Satte MgO-plader i drømmehuset: Risikerer nedrivning

I den almene boligsektor er problemet anderledes tydeligt. Ifølge Byggeskadefonden er op mod 20.000 lejligheder opført eller renoveret med MgO-plader i facaden.

Alt i alt er der ifølge Bunch Bygningsfysik, som Byggeskadefonden har hyret til at undersøge MgO-problemets omfang, årsager og mulige løsninger, solgt omkring 1 mio. m2 MgO-plader i Danmark. En stor del formodes at være blevet brugt i privat byggeri, men præcist hvor er endnu uafklaret.

Læs også: VEJLEDNING: Sådan opklarer du, om der er ødelæggende MgO-plader i dit hus

Disse typehusproducenter har svaret, at de ikke har brugt MgO-plader:
Huscompagniet
Eurodan
Danhaus
Lind & Risør
Skare Byg
Lasse Larsen Byg
Preben Jørgensen Huse
Skanlux Huse
Ide-Huse
Egebæk Byg
Barvi-Byg
Gamborg Byg
Alterna Huse
Finn Mortensen Huse
Arkitekthuset Vejle
Benée Huse
HHM A/S
2 Plan Huset

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har selv bygget hus med HusCompagniet, og i grunden været ret godt tilfreds. Alligevel må jeg indrømme, at jeg bliver utryg, når der dukker sådan nogle påstande op.

Jeg gik sågar ind og tjekkede om de havde skrevet noget om sagen her: http://www.huscompagniet.dk/

Men så stort er det dog ikke blevet :) Jeg tror det er en generel mistro jeg har til autoriteter og store institutioner. Tænk bare på den seneste VW-sag... Men tror nu ikke, at der bliver nogen sag ud af det her.

Så vil jeg i hvert fald føle mig godt og grundigt snydt!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten