Tyndfilm af nanokrystaller vil sikre bedre farver på fladskærmen

Palo Alto, Californien: Jagten på slankere og slankere fladskærms-tv går normalt ud over farvegengivelsen, men det skal en ny tyndfilm lave om på.

For at slanke fladskærmene er flere producenter begyndt at bruge lysdioder til baggrundsbelysning, men det betyder desværre også, at farverne forringes.

Det skyldes, at det hvide lys, som lysdioderne producerer, som regel kommer fra en blå lysdiode. Den blå lysdiode er belagt med en fosforfilm, der sørger for, at det resulterende lys minder om hvidt lys.

Desværre er der ikke tale om optimal blanding af primærfarverne, hvorfor fladskærme med diode har meget svært ved at gengive dybe røde og grønne farver.

Det problem har det californiske firma Nanosys, som ing.dk besøgte tidligere på ugen, nu rådet bod på ved at fremstille en tyndfilm af nanokrystaller.

Tyndfilmen fungerer således, at når nanokrystallerne rammes af en foton fra den bagvedliggende blå lysdiode, udsender filmen en farve, som kan være rød, grøn eller blå.

»Ved at belægge computerskærme og fladskærms-tv med denne film, opnår vi at kunne gengive mange flere farver, end det er tilfældet med nuværende teknologi,« siger administrerende direktør Jason Hartlove til ing.dk.

Traditionelle fladskærme kan kun gengive cirka en tredjedel af alle de farver, som det menneskelige øje kan skelne, mens resten af farverne forekommer udvaskede.

»Vi har arbejdet på dette produkt i mange år og er nu nået så langt, at vi forventer, at de første computere med vores teknologi kommer på markedet i begyndelsen af næste år, samtidig med at fladskærms-tv følger sidst på året,« siger Jason Hartlove.

»I modsætning til den fosforbelægning, som traditionelt anvendes, kan vores teknologi udsende præcis de farver lys, som vi ønsker. Derfor kan forskellige producenter af fladskærme også få leveret tyndfilm med variationer, således at hver producent opnår sin egen helt specielle gengivelse af de farver, der vises på skærmen,« siger Jason Hartlove.

Både Samsung og LG er kunder hos Nanosys.

Emner : Skærme
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

hver producent opnår sin egen helt specielle gengivelse af de farver, der vises på skærmen

Ja det er nu nok svært at ændre dem efter at de er gengivet på skærmen. (ironi kan forekomme)

Her troede jeg ellers, at målet var at gengive farverne, som de var tænkt eller så tæt på originalen som muligt, og ikke 'farvet' af producenten af skærmen.

  • 0
  • 0

Her troede jeg ellers, at målet var at gengive farverne, som de var tænkt eller så tæt på originalen som muligt, og ikke 'farvet' af producenten af skærmen.

Nej, det er ikke målet. De fleste foretrækker noget der ser bedre ud end virkeligheden! Dette kan gøres ved at mætte farverne noget mere.

Du kan også se dette indenfor lyd. Der er meget få højttaler producenter der ikke farver lyden med f.eks. ekstra bas.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten